kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:7/167)

Kapusta na ciepło do obiadu 168

kilka dni temu, więc postanowiłam zrobić kapustę na ciepło. Do tego schabowy, ziemniaki z koperkiem i  kompot z czereśni :) Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami" 3 listki laurowe(...)łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą Od momentu zagotowania wody - gotujemy kapustę ok. 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka Odcedzamy, wyjmujemy listki laurowe, ponownie stawiamy na najmniejszy ogień i wsypujemy łyżeczkę mąki - mieszamy do momentu wymieszania się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Caldo verde - portugalska zielona zupa 203

płaskie jak kapusta brukselska.  W naszych warunkach możemy tę kapustę zastąpić jarmużem. Dodatek ziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza.   Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki  100 g jarmużu lub kapusty włoskiej(...)miękkości warzyw. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wyjąć marchew, seler, pietruszkę i liść laurowy. Z warzyw można przygotować sałatkę jarzynową . Do garnka wrzucić ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie. Wrzucić cebulę oraz pokrojony jarmuż lub kapustę. Pogotować ok. 3 minut. Po zdjęciu z ognia zmiksować zawartość garnka. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem ewentualnie zetrzeć do zupy czosnek

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety w waflach 223

Robienie krokietów podzieliłam sobie na dwa dni. W pierwszym dniu pokroiłam mięso na mniejsze kawałki, zalałam wodą, dodałam kostkę drobiową i gotowałam ok. godziny. W drugim garnuszku gotowałam kapustę kiszoną ok. 30 minut. Po gotowaniu bulion  z mięsa przelałam do słoika, a mięso i odcedzoną kapustę schowałam do lodówki. Na drugi dzień zmieliłam mięso z kapustą przez maszynkę

Aga w kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 143

Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki : Jajko(...)naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwi formowanie krokietów. Farsz : Grzyby namaczamy na 2 godziny a następnie gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem do miękkości. Odcedzamy i szatkujemy za pomocą noża na drobniejsze kawałki.Ugotowane grzyby również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy

My simple kitchen
Wigilijne łazanki 135

łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz do smaku   W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze kawałki, wkładam do garnka, zalewam wodą i lekko solę. Kapustę gotuję do miękkości a następnie odcedzam i szatkuję. W garnku na masełku duszę pokrojoną cebulkę a następnie dorzucam do tego kapustę, mieszam i duszę ok. 30 minut. W osobnym garnku również(...)się czarne). Jak mamy kapustę i pieczarki gotowe to razem mieszamy i chwilkę dusimy dodając pieprz i jeżeli jest jeszcze taka potrzeba to solimy. Teraz gotujmy makaron łazanki i odcedzamy a następnie mieszamy z kapustą i grzybami i danie gotowe Smacznego

Kuchenne Wariacje
Kapuśniak na golonkach 113

kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego mielony kminek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy(...)czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości warzyw. Mięso wyciągamy, dzielimy   na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z prażokami 173

gotować na jak najmniejszym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą ugotowane wszystkie je wyłowić, w wywarze zostawić tylko mięso (kości) i przystąpić do gotowania kapuśniaku. Kapuśniak : Kiszona kapustę najpierw trzeba spróbować, aby sprawdzić jak bardzo jest kwaśna. Jeżeli jest zbyt kwaśna należny przelać ją zimną woda, jeżeli jest mało kwaśna zostawić wodę z kapusty(...)kapusty lub przegotowanej wody, jeśli zupa jest zbyt kwaśna. Wersja bez wywaru - mięso (żeberka zwykle i wędzone lub wędzona giczka) włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kapustę i pozostałe składniki i gotować wg powyższego przepisu. Okrasa : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przypieczone

Codzienne Gotowanie
Zarzutka z zasmażką 193

Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z kapusty i kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem. 3. W czasie, gdy nasza kapusta już się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulkę i łyżkę mąki - smażymy, aż mąka i cebulka zarumienią się. Dodajemy do zupy, zwiększamy ogień do średniego(...)gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i maggi. Gotowe

My Culinary Art
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 235

Przygotowanie: Grzyby płuczemy, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na godzinę. Następnie grzyby gotujemy około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna(...)Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą – wody ma być do wysokości kapusty. Kapustę gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości. Odcedzamy, wyjmujemy ziele i liście (na tym etapie już można ją drobno posiekać, ja to robię później). W głębokiej patelni (ja to robię

Słodkie okruszki
Pizza 180

powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 160

całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały i aby można było je zdjąć w całości. Tak więc zewnętrzne liście należy zdjąć, a resztę główki kapusty gotować do miękkości. Następnie kapustę poszatkować na drobno. 3.  Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut

Jadło i czytadło
Kapusta z boczniakami i kiełbasą 125

propozycja kapusty z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą. Kapusta przygotowana z kapusty białej, nie kiszonej. Aromatyczna, delikatna, nieco pikantna, z owocami jałowca i koperkiem. Jak kapusta to koniecznie z grzybami i mięsem, tak u nas jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta(...)ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk, mielony kminek do smaku olej rzepakowy do podania świeżo skrojony koper PRZYGOTOWANIE: Z kapusty odcinam głąb, usuwam wierzchnie liście. W dużym garnku zagotowuję wodę z niewielką ilością soli. Wrzucam najpierw jedną kapustę, gotuję kilka minut, wyjmuję. Wkładam drugą, postępuję podobnie. U mnie dwie się nie zmieściły na raz. Tak ugotowane kapusty studzę, kroję

Zasmakuj Kuchni
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 432

ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata, w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już gotować, jedynie przepłukać by nie była zbyt kwaśna

Szefowa kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 299

cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.W garnku zagotować wodę, osolić.Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły.Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić.Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi.Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę(...)dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Sosem zalać gołąbki.Gołąbki gotować na mały ogniu, pod przykryciem, 20-25 minut.Pilnować, żeby si nie przypaliły - w razie potrzeby dolać do sosu wody.Gołąbki podawać jako samodzielne danie lub w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i surówki z kapusty kiszonej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 143

jajko sól pieprz pulpa pomidorowa bulion 1 szklanka świeże listki bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę 2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko 3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś na patelni(...)Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania