sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. 2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej(...)ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia. 5. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Anikapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy i dusimy do miękkości kapusty
Kuchnia BeatyBardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowegoszklanka ryżu2 duże cebule5 średnich marchwi2 l bulionu drobiowegosól, pierzłyżka majeranku Przygotowanie: Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-30 min lub ,,pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście kapusty od łodygi i nożem odkrajamy zgrubienie ( środkowa(...)zawijamy kopertą, czyli dwa boki zaginamy do środka, a następnie rolujemy. Przygotowane gołąbki ciasno układamy w garnku zalewamy bulionem, przykrywamy warstwą drobno posiekanej cebuli i pokrojonej marchwi. Gotujemy na średnik ogniu przez ok. 2-3 godziny. Smacznego
Kuchnia Łukaszaliści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego Krok po Kroku 1 Kapustę szatkujemy, solimy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia cebulę kroimy w pióra, dodajemy pozostałą sól i odkładamy na godzinę do czasu, aż zmięknie. 2 Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do garnka kapustę. Gotujemy przez około 15 min. Następnie dodajemy posoloną cebulę, marchewkę startą na grubych oczkach(...)kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy pokrojoną w paski paprykę. 3 Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem (ja nie pasteryzuję). Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Zimowa sałatka z białej kapusty pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySkładniki: 1/4 główki kapusty 2 kiełbaski np. śląskie 1 cebula olej sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy makaron typu łazanki Sposób wykonania: 1. Kapustę gotujemy, studzimy, wyduszamy z nadmiaru wody. Drobno siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekaną cebulkę i dodajemy kapustę, całość dusimy. 3. Na drugiej patelni rumienimy pokrojoną w kostkę kiełbasę. 4. Kiełbasę dodajemy do kapusty, całość jeszcze
Kuchnia domowa Anigarnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina). W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił
Maminek kulinarnyproducent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . ok. 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula 2/3 opakowania Smakowitej Pajdy 1 kostka rosołowa sól, pieprz, kminek Kapustę gotować przez ok 15 minut w wodzie, następnie odcedzić na sicie. Cebulę poszatkować i usmażyć na Smakowitej Pajdzie, dodać kapustę i przyprawy. Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szklance wrzątku
Jadło i czytadłotartej, łyżka przyprawy do dań z kapusty, 3 cebule, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta była przykryta. Dodać namoczone i drobno pokrojone grzyby. Dodać liście laurowe i ziele oraz przyprawę do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, mieszając
Z miłości do słodkościmakaron łazanki * pół kg kapusty kiszonej * 6 grzybów suszonych * duża cebula * kawałek kiełbasy bądź wędliny - w wersji wigilijnej pomijamy * łyżka oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek Przygotowanie : Kapustę gotujemy razem z grzybami aż do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę wraz z wędliną bądź kiełbasą. Do tego
Magiczne Życie Martysama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe potrawy. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty póki jest :)Do ugotowania w całości najlepsze są te pierwsze, niewielkie(...)szybko, a smakują niebiańsko. Wystarczy obrać główkę z pierwszych, luźnych liści i ugotować ją w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Garnek przykrywamy i pilnujemy, żeby kapusta nie gotowała się zbyt gwałtownie. Ja sprawdzam czy jest miękka przy pomocy patyka do szaszłyków. Jeśli bez problemu wchodzi w głąb kapusty to znaczy, ze pora ją wyjmować.Bułkę tartą
Codzienna kuchnia niecodziennaNaleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około 30 minut. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone grzyby i smażymy. Do grzybów dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Na
Smakowity Blog Kulinarnynastępująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika i wrzuca do tego jednego wspólnego gotującego się gara. I gotuje sobie. Potem gmera pałeczkami, wyjmuje i zjada. I tak cały czas. Fantastyczna sprawa! I zaskoczyła mnie kapusta pekińska. Ugotowana w takim wywarze smakowała doskonale. To właśnie skłoniło mnie do zrobienia zupy z kapusty pekińskiej. A dodam jeszcze(...)parę kulek ziela angielskiego i doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę pekińską szatkujemy, ale na razie jej nie dodajemy. Niech te warzywa się pogotują trochę same. Po kilku minutach gotowania dodajemy kapustę pekińską i gotujemy jeszcze kilka minut. Zaprawiamy śmietaną i nakładamy na talerze. I tutaj kolejna rzecz, którą wymyśliłem sobie i która spisała się genialnie: na talerzu posypujemy dwoma łyżkami
Marder&Marder Manufacturepół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu(...)marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany
e-PrzepisyKulinarnewsypujemy 2 łyżki mąki, cukier mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, jajko, żółtko i stopiony ostudzony tłuszcz. Dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie odsączamy ją i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, potem musimy lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy mięso mielone, potem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą
psgotujemysurówce z młodej kapusty przyszła pora na kapustę gotowaną. Taka młoda gotowana kapustka jest najlepsza, (oczywiście poza surówką, za którą wprost przepadamy) te starsze choć są również smaczne, to już nie jest to. Sposobów i dodatków do kapusty pewnie jest wiele, u nas bywa zawsze w takiej wersji jak poniżej, dla nas jest najlepsza. Dzisiaj przygotowałam do obiadu z dwóch
Smaczne ZdroweSposób przygotowania 1. - Kapustę pokroić dać do garnka wlać troszkę na dnie wody nie dużo Przekroić udka na połówki włożyć udka pomiędzy kapustę gotować - Dodać przyprawy kostki rosołowe w kruszyć gotować do odparowania
W królestwie smaków Beaty