kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:25/167)

Surówka z białej kapusty 217

Okazuje się że z jednego warzywka też można zrobić pyszną suróweczkę do obiadu. Wystarczy tylko główka kapusty i kilka drobnych dodatków. Suróweczka znika bardzo szybko i

Monia miesza i gotuje
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 141

kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę

Podróż w kulinaria
Młoda kapusta z koperkiem i skwarkami do obiadu. 103

kminku sól pieprz woda Sposób wykonania : Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkujemy, wsypujemy do większego garnka. Zalewamy wodą , dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą . Baldachim kopru wyjmujemy i wyrzucamy. Podajemy do obiadu np. z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 82

kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja. Gotuj(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj

Moja Delicja
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 174

przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy   Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj

Moja Delicja
Surówka rubin do słoików - z kapusty i buraków 217

Marchew ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się zalewy. Gotujemy 10 minut.  Buraki ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się marchewki. Mieszamy. Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się marchewki z burakami. Mieszamy. Gotujemy 10 minut.  Kapustę szatkujemy i dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy i gotujemy

CookYourself
Kotlety z kaszy jaglanej i kapusty kiszonej 108

1/2-2/3 szklanki ugotowanej ok. 200-250 g kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko przyprawy: sól, garam masala olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała. W dłoniach formujemy kulki, lekko

Kucharzyca
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 190

było... nie być dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej

Wypisz Wymaluj
Kostki rosołowe 194

liści laurowych 1 cebula 1 łyżka lubczyku 5-6 kuleczek pieprzu 5-6 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 2-3 liście kapusty włoskiej (ja nie dodawałam) Mięso czyścimy, myjemy. Kroimy dowolnie - według uznania Por czyścimy i kroimy w większe paski - będzie łatwiej wyłowić z zwywaru. Ja pokroiłam drobno, w talarki, ale wtedy(...)gotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki (i opcjonalnie, liście kapusty włoskiej) Gotujemy... bardzo długo, na małym ogniu, pod przykryciem. Minimum 2 godziny. Ja gotowałam 2 godziny 45 minut, ale wystarczą 2,5 godziny Odcedzamy wywar. Niestety części warzyw trzeba się pozbyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezmięsny bigos z młodej kapusty 212

kawałki. W dużym garnku wsypujemy kapustę warstwami, po 2-3cm, każdą warstwę delikatnie solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. Kapusta przez to zmięknie i odrobinę zmniejszy swoją objętość. Podlewamy ją w garnku szklanką wody, stawiamy na mały ogień, pod przykryciem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Seler możemy pokroić(...)koper siekamy. Cebulki od szczypioru kroimy w cienkie półplasterki. Pomidory zalewamy w miseczce na minutę wrzątkiem, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, drobno kroimy.   Do gotującej się kapusty po 5-6 minutach wsypujemy koper i szczypior. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wsypujemy na nią pozostałe warzywa bez pomidorów. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy razem przez

Karo in the Kitchen
Wigilijne gołąbki z pieczarkami 219

sposób na szybsze gołąbki.   Wigilijne gołąbki z pieczarkami SKŁADNIKI: 8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty  (ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały) 500 g pieczarek 200 g ryżu olej cebula sól i pieprz magii PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przesypujemy do miski.  Pieczarki obieramy, kroimy w spora kostkę i podduszamy na łyżce(...)podsmażamy na złoty kolor na łyżce oleju.  Do ryżu dodajemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy w parowarze,  gotujemy przez około 45-50 minut  Gołąbki są mięciutkie i mają swój świąteczny smak. Jeżeli wybierzemy metodę gotowania klasycznie w garnku, układamy gołąbki na liściu kapusty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa warzywna 237

bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem I paprika. I zupa gotowa :)Posypujemy świeżą natką pietruszki. Życze smacznego

Smaki Edyty
Krokiety z kapustą i pieczarkami 162

olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję. Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski.  Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami.  Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól

Kuchenne aromaty
Gołąbki cygańskie 1516

pieprz do smaku 2 żółte pomidory, pokrojone w plastry. mały pęczek świeżej natki pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy 3 minuty. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odstawiamy na bok. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, kaszę

My Culinary Art
Pierogi z kapustą i grzybami 218

cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie:Farsz: grzyby obrać z skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać pokrojone i grzyby i gotować około 5 minut. Przelać na sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę  i całość mieszając chwilkę podsmażyć(...)grubość około 3 mm i szklanką wykroić kółka. Na ciasto położyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i gotować 8 minut od wypłynięcie pierogów.Pierogi podać bezpośrednio po ugotowaniu okraszone zrumienioną cebulką

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania