kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:28/167)

smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 184

łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko(...)pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu i ciasno zawijać liście na dno garnka rozłożyć sitko do gotowania na parze i nami układać gołąbki - nie przypali się kapusta na dnie garnka wlać teraz wodę i polać olejem gołąbki - można też je skropić maggi pod przykryciem gotować z 40 minut i zostawić do ostudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
KLUSKI Z KASZY JAGLANEj 180

masłem i ksylitolem, na drugi dzień podsmażam je z cebulą i ze skwarami lub z samą cebulą. Smakują prawie jak szare kluski , można do nich również dodać gotowaną kiszoną kapustę, mniam, mniam, pyszności... Składniki: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki(...)mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - kilka plastrów wędzonego boczku (lub słoniny) - 1-2 duże cebule Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli

Smaczne Zdrowe
Patent na zioła i przyprawy do potraw. 101

Zaczęło się wielkie gotowanie bigosy, kapusty kiszone a co za tym idzie używały wiele ziół, przypraw w całości. Często zdarza się, że jak na złość przyprawa np. jałowiec w całości trawi się na ząb naszemu gościu. A nie raz słyszę mamooo a co to jest ja już tego nie chce jeść .... więc postanowiłam wykorzystać na to mój patent :)Potrzebna(...)będzie tylko kawałek czystej gazy na której układam zioła i przyprawy które chcę wykorzystać do potrawy którą gotuję. - gazę zawijam wiąże- tak przygotowaną wrzucam do potrawy i gotuję, gdy już wydobędzie się cały aromat przypraw po prostu wyciągam ja i wyrzucam :)- nikt nie trafi na pieprz czy inne zioło i nie trzeba wygrzebywać ich w talerzu, jest to też dobry

Basia w kuchni
Zupa z włoskiej kapusty na wędzonce 284

garnka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy kroimy w kosteczkę dokładamy do garnka. Gotujemy z żeberkiem około 40 min. Pod koniec gotowania dokładamy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pododajemy z dowolnie z wybranym pieczywem. Smacznego

kgwjanczewo
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 217

łyżka majeranku,pół szklanki zimnej wody,oraz1 większa młoda kapusta.Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były zbyt miękkie. Mają się tylko sparzyć.Ze sparzonych liści ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty(...)mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać.Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 219

wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo(...)Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz  Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić . Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić

Czerwień i błękit
Kapuśniak po Karpacku 129

pieprz przyprawa do zup  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania razem z ryżem i ugotować do miękkości. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować, połączyć z zupą, keczupem, przecierem z moreli

Camilla w kuchni
Łazanki 184

małej, białej kapusty300g kapusty kiszonej z kminkiem200g pieczarek300g wędzonego boczku2 cebulesól, pieprz Sposób przygotowania:Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy.Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Obieramy cebule i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy.Pieczarki czyścimy, kroimy(...)plastry i dodajemy do boczku z cebulą.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą i duuużą ilością świeżo mielonego pieprzu

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka z młodą kapustą 389

Żeberka przekładamy z patelni do garnka z wodą, na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, którą następnie dodajemy do garnka z żeberkami. Gotujemy żeberka na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy młodą kapustę. Kapustę myjemy i kroimy na 4 części. Wycinamy głąb(...)zjadam), resztę kapusty kroimy w kostkę lub paski. Przekładamy do garnka z żeberkami, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy jeszcze pieprzem i solą do smaku, przykrywamy i gotujemy około 30 minut aż kapusta będzie miękka. Na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy posiekany koperek. Uwielbiamy jeść tak przygotowane żeberka z młodą kapustą z ziemniakami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta z grzybami 128

suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie:       Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy(...)wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 145

następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy(...)wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy

Aga w kuchni
Kartacze z mięsem mielonym 308

Kartacze z mięsem mielonym to danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi.     Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy(...)robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się do rąk nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu w osolonej wodzie. Gotowe kartacze podajemy okraszone kiełbasą podsmażoną z cebulką. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Bigos staropolski 116

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek suszonych(...)liści laurowych • po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego • 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez

To co kocham
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 141

moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję w tej samek wodzie przez 30 minut. Odcedzam, wodę z grzybów pozostawiam (!), a same grzyby drobno siekam. Kapustę kiszoną odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję w dużym garnku przez(...)minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu

Mango Papaja
Kaczka pieczona z jabłkami 132

Pieczoną kaczkę z jabłkami podałam do frytek z batatów, żurawiny oraz gotowanej kiszonej kapusty. Składniki: 1 kaczka 3-4 niewielkie jabłka 3–4 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszony czosnek, słodka papryka Kaczkę dokładnie opłukać, odciąć kuper i usunąć nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzeć ją przyprawami, a wnętrze obficie obsypać majerankiem. Jabłka obrać

Czerwień i błękit
Weganin na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA CZERWONA 195

temu pokazywałam Wam białą kapustę z patelni, przyrządzoną bez tłuszczu ale mimo to bardzo, bardzo smaczną. Dziś kapusta czerwona , przygotowana w podobny sposób ale z innymi przyprawami. Żeby nie rozpisywać się za bardzo - rzućcie okiem na  poprzedni wpis , i kiedy wiadomo już, jak to jest zrobione, podmieniamy kapustę białą na czerwoną, a dalej leci tak: - na suchą patelnię(...)cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują "jak kapusta, która leżała w sosie z rolad" - no,no,no ;)  Dieta nie musi być nudna, a kapusta tylko gotowana, wszystko jest w głowie, pamiętajcie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 218

mojego dzieciństwa. Wbrew pozorom jest to przepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny.  Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych

Ugotować
Modra kapusta. 199

modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki sok z 1/2 cytryny olej sól pieprz      Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulki obieramy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się pięknie przyrumienią. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Do jeszcze gorącej kapusty dodajemy sok z cytryny. Dodajemy stopniowo, mieszamy

Rozpustne gotowanie
Odchudzająca zupa kapuściana 213

papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego przyprawy: kminek, majeranek, ziele angielskie, Przygotowanie banalne, w pierwszej kolejności poszatkować kapustę i gotować ją w około 3-4 litrach wody z przyprawami, potem dodać resztę warzyw i gotować do miękkości. Zajadać się do oporu kiedy tylko jest się głodnym. Podobno zblendowana

greenscarf
Zupa Kwaśny kurczak 163

kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. 156

ziemniaki, marchew i wędzoną pierś z kurczaka oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, po szczypcie pieprzu czarnego i soli. Chwilę przesmażyć wszystko, zalać bulionem i dodać poszatkowaną kapustę, całość gotować około 45 - 60 minut. Pod koniec gotowania (15 minut przed) dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i sokiem z cytryny.  Przed podaniem posypać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Rassolnik 131

czym dorzucamy do nich poszatkowaną cebulę. Ziemniaki kroimy w krótkie, grube paski, jak na małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego

Kuchenna Kontrrewolucya
Wigilijna kapusta na wywarze grzybowym 134

smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku , dusić następne 20 minut, połączyć z zasmażką zrobioną z mąki i tłuszczu, zagotować i odstawić. Polecam podawać z fasolą „Jaś” ugotowaną

Tradycyjna Kuchnia
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 161

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną

Mama Gotuje
Kapusta kiszona. 101

Wspomnienie smaku mojej kapusty kiszonej sprzed lat nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam nie czekać do jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na

Kuchnia Beaty
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 148

suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć -> Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami

Zdrowie na języku :P
KAPUSTA ZASMAŻANA Z OLEJEM KONOPNYM I GRZYBAMI 147

zastanawiać nad tą konopią ;) SKŁADNIKI:- 1,5 kg kapusty kiszonej- szklanka grzybów suszonych* borowiki * podgrzybki- 5 cebul- olej konopny- przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowyWYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, wywar odcedzamy. W tym samym czasie osobno gotujemy grzyby suszone (prawdziwki i podgrzybki). Cebule smażymy na oleju konopnym. Doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem czarnym

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania