kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:24/167)

Surówka z czerwonej kapusty (do słoików) 137

łyżki soli łyżeczka pieprzu ziarnistego kilka liści laurowych łyżeczka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy. Ze składników przygotowujemy zalewę. Gdy zacznie się gotować ,dodajemy poszatkowaną kapustę i cebulę. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 min. Obrane i starte na dużych oczkach jabłka dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowaną surówkę przekładamy

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta z pulpecikami 174

tarce i ugotować w bulionie rosołowym pod przykryciem. Z mięsa , jajka, namoczonej i odciśniętej bułki przygotować masę, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić. Formować pulpeciki , włożyć do kapusty i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do kapusty razem z pokrojonymi na ćwiartki pomidorami i jeszcze raz doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Tofu z nori i colcannon, Ulm 187

ziemniaków kilka liści włoskiej kapusty 1 cebula olej sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obierz ziemniaki, pokrój w talarki i ugotuj do miękkości, odcedź i zrób puree. Drobno pokrój kapustę i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź. Pokrój drobno cebulę, podsmaż na oleju, dodaj kapustę, podlej wodą i krótko podduś. Wymieszaj kapustę z ziemniakami i dopraw do smaku. Ulm - Miasto

Qlinarnie i Qlinarnie
Młoda zasmażana kapusta. 159

MŁODA ZASMAŻANA KAPUSTA to świetny dodatek do wszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto  zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz

Kuchnia Beaty
Domowy kapuśniak 165

każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie przygotować na bazie wywaru z warzyw , które potem wykorzystacie do sałatki , albo na bazie mięsa. W moim wypadku będą to udka z kurczaka. Jak znajdziecie odrobinę wołowiny, to nie wahajcie się jej dodać. Zobacz również(...)kurczaka i gotujemy ok. 1 godziny. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie na patelni przesmażmy drobno pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Przesmażony boczek z cebulą wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy do zupy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. Kapustę kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 260

znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy przez praskę, następnie czekamy aż ostygną. (w międzyczasie przygotowałam kapustę). Gdy ziemniaki już są chłodne, "dociskamy" je w garnku tworząc równą powierzchnie. Kroimy1 ziemniaki na 4 cząstki, jedną wyjmujemy(...)były za bardzo rozgotowane, ja czekałam 0,5-1min). Przygotowanie kapusty do garnka wsadzamy kapustę dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy wodą tak aby przykryć kapustę i gotujemy ok 15-20 min. Po czym dorzucamy podsmażony boczek/wędlinę/kiełbasę i podsmażoną, wcześniej posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Całość pozostawiamy na małym gazie na pół godziny

Brzuszki Łakomczuszki
Bigos z młodej kapusty. 260

talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi się szklista i delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory i razem dusimy. Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym ok 2-3 łyżki, solą i pieprzem. Na koniec robimy

Malinowe Pocałunki
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 166

Święta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna(...)przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3/4 kostki masła. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby mielimy przez maszynkę na średnim sitku i dodajemy do cebulki. Jeszcze chwile razem podsmażamy, aby odparować wodę. Mase grzybową dodajemy do ugotowanej

Kulinarna Patilogia
Biała kapusta duszona z boczkiem 205

plasterków - koperek świeży lub suszony - liść laurowy - sól, pieprz, cukier, ocet winny do smaku - łyżka mąki Wykonanie   Kapustę drobno szatkuję, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła kapustę, dodaję liść laurowy i gotuję do miękkości. W międzyczasie boczek kroję w mała kosteczkę(...)runienię na suchej patelni.Kiedy kapustka jest juz miękka, do boczku dodaje łyżkę mąki, podlewam odrobiną wody i mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od kapusty. Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę soli, pieprzu, octu winnego i cukru do smaku. Na koniec posypuje obficie koperkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 259

sitku,posiekaćkapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut.Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyncebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na  maśle.Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą.Dodać kapustę.Doprawić solą i pieprzem.Ostudzić.Posiekać farsz  lub przepuścić przez maszynke do mielenia mięsa na grubym sitku.Do(...)wykrawać kolejne pierogipierogi wkładać partiami na wrzącą ,osoloną wodę.Do wody można dodać olej,by pierogi się nie sklejały.Delikatnie zamieszać,by nie przywarły do dna.Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty .Wyjmować łyżką cedzakową.podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem.Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta z grochem 223

Pyszna, wigilijna kapusta z grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami , a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową.  Ja  robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość grochu zależy od upodobań(...)ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu liść laurowy majeranek sól , pieprz masło lub smalec do smażenia przygotowanie Kapustę przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, pieprz   i kilka ziaren ziela angielskiego, podlać niewielka ilością wody i gotować aż będzie miękka. Można to zrobić w szybkowarze.  Groch wypłukać, zalać  niewielką ilością wody, gotować na małym ogniu

Stare Gary
Surówka z białej kapusty 235

Okazuje się że z jednego warzywka też można zrobić pyszną suróweczkę do obiadu. Wystarczy tylko główka kapusty i kilka drobnych dodatków. Suróweczka znika bardzo szybko i

Monia miesza i gotuje
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 156

kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę

Podróż w kulinaria
Młoda kapusta z koperkiem i skwarkami do obiadu. 122

kminku sól pieprz woda Sposób wykonania : Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkujemy, wsypujemy do większego garnka. Zalewamy wodą , dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą . Baldachim kopru wyjmujemy i wyrzucamy. Podajemy do obiadu np. z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne