kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:27/167)

Kulebiak na cieście francuskim 193

garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy na oleju.,dodajemy gotowane grzyby,dusimy na małym ogniu. Do kapusty dodajemy wywar z grzybów,gotujemy dodając liście laurowe,ziele angielskie,sól i pieprz. Następnie do kapusty dodajemy grzyby wraz z cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 120

zasmażką z cebulki. Składniki 3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz 0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów(...)sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy

Kuchenne aromaty
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem 181

pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa zmiękną. 2. Boczek pokroi w kosteczkę, lekko go przyrumienić na patelni. 3. Kapustę poszatkować. 4. Do gotującego się wywaru z warzywami dodać kapustę i pomidory z puszki, a na kocu boczek i siekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty

Kuchnia domowa Ani
Modra kapusta 197

sicie i dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż wypłukaną kapustę do większego garnka, zalej ok. 4 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem około 30-35 minut, aż kapusta zmięknie.  Pod koniec gotowania przygotuj cebulę i boczek. Plastry boczku pokrój w kosteczkę i zarumień na suchej patelni. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, przesmaż na złoty kolor. Kiedy kapusta będzie

Moje Qulinaria
Surówka z białej kapusty 401

Kolejną surówkę Wam dzisiaj proponuję. Tak samo łatwa do zrobienia jak i surówka z koperkiem klik. W zasadzie zrobiona z produktów które są dostępne u nas

Ala piecze i gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 143

cebula sól, pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę  (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
kapusta duszona postna 221

zapomni mi się, wcześniej kapustę wygnieść i posolić, to po prostu sol ę  ja teraz. Wygnieciona kapusta wg mnie szybciej się gotuje i jest miękka.   6. Do ugotowanej kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy na smak solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pęczak z warzywami i kiszoną kapustą 192

angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie kroimy, podsmażamy na maśle, a następnie wrzucamy do przyprawionej, wrzącej wody. Gotujemy aż nieco zmiękną. Dodajemy wtedy wypłukaną kaszę pęczak i kapustę kiszoną. Raz jeszcze gotujemy do miękkości, tym razem kaszy i kapusty. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Gdyby zaszła taka potrzeba, dodajemy wrzącej wody (w przypadku zbyt dużej gęstości). Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
"Oszukane" gołąbki 320

Pomysł na dzisiejsze danie podsunęła mi kiedyś mama, kiedy powiedziałam, że mam ochotę na gołąbki, ale niekoniecznie już na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja

bastalena
smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 203

łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko(...)pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu i ciasno zawijać liście na dno garnka rozłożyć sitko do gotowania na parze i nami układać gołąbki - nie przypali się kapusta na dnie garnka wlać teraz wodę i polać olejem gołąbki - można też je skropić maggi pod przykryciem gotować z 40 minut i zostawić do ostudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
KLUSKI Z KASZY JAGLANEj 197

masłem i ksylitolem, na drugi dzień podsmażam je z cebulą i ze skwarami lub z samą cebulą. Smakują prawie jak szare kluski , można do nich również dodać gotowaną kiszoną kapustę, mniam, mniam, pyszności... Składniki: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki(...)mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - kilka plastrów wędzonego boczku (lub słoniny) - 1-2 duże cebule Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli

Smaczne Zdrowe
Patent na zioła i przyprawy do potraw. 119

Zaczęło się wielkie gotowanie bigosy, kapusty kiszone a co za tym idzie używały wiele ziół, przypraw w całości. Często zdarza się, że jak na złość przyprawa np. jałowiec w całości trawi się na ząb naszemu gościu. A nie raz słyszę mamooo a co to jest ja już tego nie chce jeść .... więc postanowiłam wykorzystać na to mój patent :)Potrzebna(...)będzie tylko kawałek czystej gazy na której układam zioła i przyprawy które chcę wykorzystać do potrawy którą gotuję. - gazę zawijam wiąże- tak przygotowaną wrzucam do potrawy i gotuję, gdy już wydobędzie się cały aromat przypraw po prostu wyciągam ja i wyrzucam :)- nikt nie trafi na pieprz czy inne zioło i nie trzeba wygrzebywać ich w talerzu, jest to też dobry

Basia w kuchni
Zupa z włoskiej kapusty na wędzonce 300

garnka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy kroimy w kosteczkę dokładamy do garnka. Gotujemy z żeberkiem około 40 min. Pod koniec gotowania dokładamy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pododajemy z dowolnie z wybranym pieczywem. Smacznego

kgwjanczewo
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 238

łyżka majeranku,pół szklanki zimnej wody,oraz1 większa młoda kapusta.Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były zbyt miękkie. Mają się tylko sparzyć.Ze sparzonych liści ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty(...)mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać.Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 256

wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo(...)Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz  Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić . Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić

Czerwień i błękit