kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:31/167)

Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 192

W pazdzierniku konczy sie maraton wekowania, a ostatnie sloiki wypelni kiszona kapusta.Ponoc kapusta powinna zostac zakiszona do 1 listopada.Nie wiem skad sie wziela ta data,ale

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 209

pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju(...)majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu solą, pieprzem

Gosia gotuje
Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym 93

łyżeczka soli 1/3 szklanki zimnej wody Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Wysusz błam ciasta. Pokrój na łazanki. Gotuj  we wrzącej osolonej wodzie 2 minuty. Odcedź. Zahartuj zimną wodą. pół główki młodej kapusty 2 białe czosnkowe cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren całego pieprzu 2 liście laurowe olej rzepakowy ok. 2 łyżki 2 łyżki przyprawy(...)płynie Maggi 1/2 łyżeczki kminku natka pietruszki sól i pieprz Młodą kapustę poszatkuj. Do dużego rondla wlej wodę, tak aby była na wysokości 2-3 cm. Włóż poszatkowaną kapustę, przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze

AZgotuj!
Czerwona kapusta z fasolą 153

pół a następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez co najmniej godzinę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem

Mama Gotuje
Farbowanie jajek naturalnymi sposobami 253

skorupki. Kurkumę zalać wodą i dodać sól. Wywar gotować przez 15 minut. Do wywaru włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Można też gotowym wywarem zalać ugotowane wcześniej jaka. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Barwienie w czerwonej kapuście Barwiąc jajka w czerwonej kapuście otrzymamy jajka koloru niebieskiego. Aby jajka dobrze nabrały koloru trzeba(...)Kapustę poszatkować, zalać wodą i dodać sól.Wywar gotować przez 30 minut. Do wywaru włożyć jajka (wywar można odcedzić i zalać jajka wywarem, lub usunąć część kapusty a pomiędzy resztę włożyć jajka), gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru (5 - 15 godzin). Aby uzyskać kolor zielony... najpierw barwiłam jajka w kurkumie

Mama Gotuje
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 187

pieprzem. Po podsmażeniu zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę aż sos się zredukuje. (Jeśli wg Was nie jest wystarczająco gęsty, możecie dodać odrobinę mąki dla zagęszczenia).Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy(...)pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa jarzynowa 450

zapraszam po przepis . Zaczynamy:  Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i  brokuł pół główki białej kapusty Przyprawy- pieprz, papryka, sól, natka pietruszki 2-3 udka kurczaka Wykonanie: W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka przełożyć na talerz. Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę(...)łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min. W międzyczasie płuczemy i kroimy na mniejsze części brokuły i kalafior.  Dodajemy do garnka- gotujemy 5 minut. Szatkujemy kapustę i dodajemy na ostatnie 15 min gotowania. Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną na drobno natkę pietruszki. Gotowe . Smacznego

Smaki Edyty
Gołąbki z pęczakiem i grochem 172

usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy. FARSZ Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Modra kapusta 186

obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie

Kuchenne zapiski Edyty
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 188

swój rodzaj. Oczywiście chodzi o nadzienie.W mojej kuchni  królowały przeważnie  pierogi ruski. Wszystkim smakowały, ale postanowiłam trochę poeksperymentować.Dzisiaj proponuję pierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki tradycyjne - wersja nr 1 200

śmietana, mąka, przyprawy,  W pierwszej kolejności trzeba rozprawić się z kapustą. Wycinamy z niej głąb - u mnie zrobił to Mąż :) jak widać wyszło mu idealnie :)  Następnie kapustę zanurzamy w gotującej się wodzie i chwilę ją podgotowujemy. Ja po włożeniu kapusty do garnka, w otwór po głąbie wlałam  jeszcze wrzątek z czajnika. Po tym zabiegu zaczęłam pokolei ściągać

Co w głowie piszczy
Żeberka zapiekane na kapuście 133

wywar wykorzystać do przygotowania zupy)  Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać)  podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta z… wkładką 117

Nadaje się do gotowania, kiszenia, jemy ją na surowo w postaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez.      Składniki:  - główka kapusty- 250g boczku- ok. 500g kiełbasy- 2 cebule- 1 papryka- 1 pomidor- pęczek kopru- sól, pieprz- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela(...)ziele angielskie.  Na patelni przesmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy pokrojoną w półkrążki kiełbasę i w dalszej kolejności pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, ponadto nie doprowadzajmy jej do rozgotowania. Ma być lekko chrupka. Do garnka z kapustą dodajemy boczek z kiełbasą, mieszamy. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy

mojewypiekiinietylko
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 223

część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso(...)rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 136

smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka(...)minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania