ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu)sól do smakuDzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, a następnego dnia siekamy, ja robię to w szatkownicy. Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, roztartym w moździerzu kminkiem, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną(...)mamy ochoty na ręczne przygotowanie takich makaronowych klusek, można je kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z ciepłą kapustą i grzybami. Smacznego.The post Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGolonkę opaliłam z wystających włosków nad palnikiem. Umyłam. Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Gotowałam do miękkości golonki na średnim ogniu. W tym czasie nastawiłam kapustę. Kapustę przelałam delikatnie wodą i posiekałam odrobinę. Na patelni roztopiłam pokrojoną w kostkę słoninkę(...)zrumieniłam na niej pokrojoną cebulę. Na to wyłożyłam kapustę, dodałam liść i ziele. Przykryłam pokrywką i dusiłam do miękkości. W razie potrzeby podlewałam wodą. Pod koniec kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam ją solą, pieprzem i kminkiem. Kapusta w konsystencji delikatnie rozsypywała się. Woda z kapusty ma odparować przed końcem gotowania. Kiedy golonka już się ugotowała wyciągnęłam ją z wywaru
Pieprzyć z Fantazjądodać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki i dobrze zakręcone gotować przez 10 minut. Bajecznie ręcznie wykonane nakładki na słoiki niezmiennie od Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ
Apetyczna babeczkaomega-3 i dlatego są one bardzo ważne w diecie osób najmłodszych, dorosłych oraz starszych. Każdy ludzki organizm potrzebuje ich do sprawnego oraz zdrowego funkcjonowania. Składniki: 2 liście kapusty pekińskiej 1/2 cebuli 2 łyzki kukurydzy 2 łyzki majonezu sól i pieprz 1 pierś z kurczaka1 łyżka oleju rzepakowego ulubione zioła do panierowania kurczaka 2 łyzki ziaren słonecznika 1 plaster(...)smażymy do momentu az kurczak nie będzie surowy.Jajko gotujemy na twardoKapustę pekińska, cebulę oraz ogórka kroimy drobno, dodajemy kukurydze oraz majonez i przyprawiamy do smaku.Pomidor, jajko kroimy w plastry. Ser Feta w grubsza kostkęNa plackach tortilli układamy sałatkę z kapusty, następnie kurczaka i pomidor, jajka oraz fetę...Na koniec posypujemy oliwkami. Tortille zawijamy
NaKońcuJęzykamąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy(...)kefir. Dodajemy wyrośnięte drożdże . W yrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Farsz: w osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku(...)smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania
Fiolka w kuchnilaurowe, jałowiec i gotować z 20 minut wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kaszę jęczmienną, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować z 5 minut na talerzu do smaku zmielić czarny pieprz
W Mojej Kuchni LubięWykonanie: Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu
Apetyt na ZieloneSkładniki Bardzo smaczna przekąska, którą bardzo łatwo przygotować. 1 średnia kapusta biała 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka olej roślinny 2-3 łyżeczki ocet probiotyczny np. . tutaj marchew 1,5-2 kg marchew 1 główka czosnku ostra papryka – opcjonalnie przyprawy do marchwi w języku koreańskim kupna ,lub własnej roboty 2 łyżki olej słonecznikowy 2 łyżeczki sól Do marynaty: 1 litr(...)łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy w proszku Wykonanie Przygotować kapustę jak na gołąbki we wrzącej wodzie . W dużym rondlu wlej wodę i włóż kapustę. Dodać sól (2 łyżeczki), olej roślinny (1 łyżeczka) i ocet (2-3 łyżeczki). Przykryć pokrywką ,zagotować .Gdy kapusta zacznie się gotować, oddzielić liście . Wyłączyć płomień i pozostawić na 15- 20 minut pod przykryciem. Pociąć
mojej kuchniznacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte(...)termicznej. To pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś" gotuje się, piecze albo podsmaża, więc obróbka termiczna siłą rzeczy załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance wody, o czym można czasem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzalewamy 1 szklanką wody i gotujemy. Cebulę kroimy i smażymy. Dodajemy do gotującej się soczewicy. W trakcie gotowania doprawiamy soczewicę pieprzem, solą, kurkumą i papryką. Jabłko obieramy i trzemy na tarce. Dusimy przez kilka minut na patelni razem z kapustą. Kiedy soczewica będzie ugotowana mieszamy ją z jabłkiem i kapustą. Podgrzewamy wszystko
Weganka gotujeCiekawy pomysł na sałatkę z surowej, młodej kapusty. Najlepsza jest bowiem kapusta surowa, gdyż podczas gotowania traci wiele cennych składników (np. witaminę C). Składniki: ½ główki młodej kapusty, 1 duża pomarańcza, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka posiekanych orzechów, 4 łyżki majonezu, posiekany koperek lub natka pietruszki. Wykonanie: Kapustę bardzo drobno posiekać, dodać obraną pokrojoną pomarańczę, żurawinę i orzechy. Wymieszać składniki
Tradycyjna KuchniaMłoda kapusta ! Wreszcie;-) Wiosna niesie ze sobą mnóstwo warzyw. Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy spragnieni ich po długiej zimie. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku cebula dymka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-4 łyżki octu winnego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam. Przełożyłam(...)posoliłam. Gotowałam około 15-20 minut. Na patelni rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Mieszałam aż składniki się połączą i zasmażka nabierze złocistego koloru. Wlałam ją do kapusty i wymieszałam. Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy. Wlałam ocet winny. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę. Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty
potrawyregionalnePolecam dziś ŁAZANKI Z GRZYBAMI danie, które gości na moim wigilijnym stole każdego roku. Suszone grzyby, kapusta i oczywiście domowe łazanki i wszystko z dodatkiem
Kuchnia Beatyłyżki mąki Kapustę posiekać , zalać 1 litrem wody, przykryć i zagotować, kiedy jest już sparzona wtedy można dolać jeszcze wody tak by się nie przypaliła. Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na rumiany kolor, dodać do kapusty, kiełbasę również drobno pokroić i przysmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać wszystko do kapusty razem z przyprawami. Gotować bez przykrycia by nadmiar płynu
Gotowanie jest łatwepęczek koperku-przyprawa warzywna i sól Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem z dodatkiem marchewek ( wody ok. 2 litry ) W międzyczasie kroimy kapustę. Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasionaa resztę kroimy w drobną kostkę(...)kostkę. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki. Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.Gotujemy razem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy
Maminek kulinarny