prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleńSkładniki:1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki. Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę kiszoną, dolewamy szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę tez wrzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki
Z Majeczką w kuchniPrzygotowanie: Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pozostałe składniki wlać do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru. Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając. Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać by nieco zmiękła. (na zdjęciach
Kuchcik gotujeEkspresowy, tajski makaron z warzywami na dobry początek tygodnia. Po raz pierwszy przygotowałam danie z kapustą pak choi, którą śmiało można jeść na surowo. Chrupiąca, z dodatkiem makaronu ryżowego i cebuli oraz odrobiny pasty tom yum to całkiem niezły przepis na obiad. Makaron gotuje się nie dłużej niż 6 minut. Pasta tom yum to rozgrzewająca tajska pasta z dodatkiem trawy(...)makronu ryżowego, tajskiego, wstążki 2 kapusty pak choi 1/2 cebuli 1/3 łyżeczki pasty tom yum sól do smaku 3 łyżeczki oleju rzepakowego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapusty myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy warzywa razem z pastą tom yum. Smażymy krótki, tak, aby warzywa pozostały chrupiące
Moja smaczna kuchniaKolejne po Kotletach ziemniaczanych i Krokietach z kapustą i boczkiem danie z gotowanych ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z żółtym serem i sosem ze świeżych borowików, wszak mamy na nie sezon. Zdecydowanie najbliższe mi smakowo połączenie, gdyż ser żółty i grzyby uwielbiam...polecam. Składniki na krokiety : 700 g ziemniaków 1 średnia czerwona cebula 2jajka
Gosia gotujedwóch patelni- jedną dużą i głęboką, drugą – ciut mniejszą. Kapustę pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek pokroić w cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni podsmażyć boczek, dodać kapustę i smażyć, aż kapusta wyraźnie się zarumieni. W drugiej patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła(...)warzywa dodać do kapusty. W tej samej patelni rozpuścić pozostałe masło i podsmażyć na nim kaszę. Kaszę smażyć przez około 2-3 minuty, w ten sposób bulgur „otworzy się” i będzie miał lekki orzechowy smak. Podsmażoną kaszę dodać do kapusty, przyprawić wg smaku, zalać wodą tak aby pokryła całą kapustę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod pokrywką
Smaki Arminemakreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki
Symfonia smakowaPierogi z kapustą i grzybami Składniki na farsz: ½ kg posiekanej kiszonej kapusty, 4 suszone większe grzyby, mała miseczka startych i uduszonych pieczarek, kawałek selera, 1 cebula, 1 mała pietruszka, 2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/, oliwa, pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, 1 łyżeczka(...)czasami dodaję 1 ząbek czosnku. Wykonanie farszu: - grzyby namoczyć w gorącej wodzie – gdy woda przestygnie grzyby pokroić w paseczki – przełożyć na małą patelnię – zalać wodą + odrobina soli – gotować aż wyparuje woda. - kapustę włożyć do garnka – zalać wodą do 2/3 wysokości kapusty – dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje woda + grzyby suszone – zagotować – wyrzucić listek laurowy. - na patelni rozgrzać oliwę + pokrojoną
Tradycyjna kuchnia inaczejkapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu(...)mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy w spora kostkę i również podsmażamy na patelni. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej pokrojone w kostkę grzyby, mięso oraz cebulkę z kiełbasą. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Jeżeli będzie za dużo wody, możemy część odlać. Po tym czasie bigos doprawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepatelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy pieprz i oliwę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy
Smakowy Rajcebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody, drobno koimy. Makaron gotujemy w osolonej
Bajeczna Kuchniagotujemy do miękkości razem z obranymi marchewkami. Mięso i marchewki wyjmujemy. Marchew kroimy w kostkę ,mięso na kawałki ,zawijamy w folię aluminiową ,żeby nie wystygło). Poszatkowaną kapustę dodajemy do wywaru mięsnego ,gotujemy do miękkości ,zdejmujemy z ognia i miksujemy. Dodajemy marchew ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do zupy wrzucamy ryż i gotujemy do jego miękkości. Zupę rozlewamy do talerzy
R'n'G Kitchenpietruszkiopcjonalnie odrobina kiszonej kapustyi szklanka soku z kiszonej kapusty. Przygotowanie: Obrywam zewnętrzne liście kapusty i całą główkę wkładam do sporego garnka z wrzącą wodą. Gotuję około 15 minut obracając kilkakrotnie główkę. Wyciągam kapustę, nacinam przy głąbie i zdejmuję kilka liści (aż dojdę do do liści, które są jeszcze twarde). Ponownie wkładam główkę do wrzątku i gotuję powtarzając wszystkie czynności(...)Kaszę dokładnie płuczę kilkakrotnie odrzucając wypłukane zanieczyszczenia. Wypłukaną kasze przekładam do garnka i zalewam 2 i 1/2 szklankami zimnej wody, doprowadzam do wrzenia, dodaję łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmuję z kuchenki i odstawiam na kolejne 15-20 minut.W tym czasie siekam cebulę i szklę na pozostałej oliwie na głębokiej patelni. Pieczarki oczyszczam
Magiczna kuchnia Dariiczerwona) ewentualnie: chili sól gruba sól himalajska lub morska pieprz Kapusta chińska Pak Choi Kapusty dobrze wypłukać, szczególnie przy połączeniach liści, bo tam lubi gromadzić się dużo ziemi. Do rondla wlać wodę, w której potem ugotujemy jajko. Na rondlu ułożyć naczynie do gotowania na parze i włożyć do niego Pak Choi. Gdy woda zacznie wrzeć, posolić ją i Pak Choi(...)palnika, więc każdy musi ten czas określić samodzielnie). Pomidory umyć i ewentualnie obrać ze skórki. Pokroić na kawałki według uznania. Wyjąć jajko i zalać je zimną wodą. Kapusty obrócić na drugą stronę. Gotować je aż w zgrubiałe ogonki liściowe da się wbić widelec. Rozdrobnić chili, uprzednio usuwając gniazda nasienne. Ugotowane Pak Choi wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem i mielonym
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.Przepis(...)gotuję w następujący sposób:Składniki:1 młoda kapusta2 laski chudej kiełbasy200g pieczarek2 cebulesólpieprzliść laurowyziele angielskiekoncentrat pomidorowyolej do podsmażenia kiełbasykoperekWykonanie:Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę
Walijskie Pichcenie