kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:42/167)

Gołąbki ( z miesem i ryżem ) 282

Moim problemem była przypalona kapusta od spodu garnka. Ostatnio na ten temat rozmawiałam z koleżanką z pracy , która poradziła mi żeby na spód garnka położyć parę wykałaczek od szaszłyków. Postanowiłam spróbować - to działa. Składniki:   300 g ryżu 700 g miesa mielonego 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić(...)gotuję w brytfanie.  Do brytfanki włożyć w odstępach 4-5 patyczków do szaszłyków, na to położyć liść kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym

Darcia w kuchni
Żeberka w kapuście z wolnowaru 317

smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno.  Żeberka umyć, osuszyć,  posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni  na smalcu(...)boczkiem i cebulą. W misie wolnowaru ułożyć połowę kapusty,na niej ułożyć żeberka i zakryć pozostałą kapustą.  Jeżeli mamy golonkę  -ułożyć ja na wierzchu.   Wolnowar przykryć i ustawić na program low  (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Smacznego

Stare Gary
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 168

szklanka jogurtu greckiego - woda - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. - w dużym garnku wlać wodę dodać soli i olej zagotować wodę z kapusty wyciąć kaczan  Włożyć kapustę do wrącej wody cały czas gotować i odrywać stopniowo sparzone liście 2. - Środkowe liście małe z kapusty przemielić przez maszynkę do mięsa lub zetrzeć na tarce  - Kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach zalać wodą gotować w osobnym garnku  aż zmięknie odcedzić na sicie - ugotować ryż w torebkach 3.  - Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać  odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone

W królestwie smaków Beaty
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 162

Pewnie ile domów tyle przepisów na kapuśniak.  Niektórzy dodają do niego fasolkę szparagową, inni pomidory lub czosnek ...  Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu. Składniki: 1  główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele(...)angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy

Walijskie Pichcenie
Surówka z czerwonej kapusty II 171

mojej mamy.Składniki:połówka główki czerwonej kapusty1 duża marchewka1 cebula1 jabłkosiekana natka pietruszki lub selerasok z cytryny lub kwasek cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą i pieczarkami 117

pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło i bułka tarta do polania. Najpierw robimy farsz. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kapusty szatkujemy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż cebula się(...)kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy. Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy i odstawiamy farsz do wystygnięcia. Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z młodej kapusty 127

Młoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża(...)olej dyniowy opcjonalnie: śmietana lub jogurt grecki Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić

Obiad gotowy
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2362

łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo: 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej 20 plasterków cienkiego wędzonego boczku 2 garści kiszonej kapusty pół pęczka koperku Farsz: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1-2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu. Bułkę namaczamy w wodzie, aż do miękkości i odciskamy(...)jajko i posiekany koperek. Solidnie solimy i pieprzymy. Wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty, aby masa się napowietrzyła. Dzielimy na 20 części. Z kapusty (lub kapust) wycinamy głąb. Wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut. Liście powinny w tym czasie zmięknąć. Wyjmujemy z wrzątku i oddzielamy największe liście (potrzebujemy 20). Odcinamy twardą końcówkę i możemy

Poezja smaku
Kwaśnica 159

pieprz  Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem ok 30 min do miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości. 2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości(...)smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości. 5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków. 6. Doprawiamy sola i pieprzem

Atlas Smaków
Kluski szare z twarogiem i kapustą 145

minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem podajemy z kapustą zasmażaną Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie, gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy(...)cebulę, po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami, dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu. Danie przygotowała Krystyna Smacznego

kgwjanczewo
Paszteciki krucho drożdżowe 147

Farsz z soczewicy: 0,5 szklanki zielonej soczewicy 250 g pieczarek 2 cebule Sól, pieprze, papryka słodka, zioła prowansalskie Olej czosnkowy Dodatkowo: olej do smażenia Farsz z kapustą i pieczarkami: 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę(...)soczewicy, drugą do kapusty.   5. Soczewicę płuczemy i gotu jemy z godnie z opisem na opakowaniu, na pół szklanki soczewicy, pół szklanki wody. Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie solą. 6. Kapustę odsączamy i szatkujemy, zalewamy odrobioną wody, tylko tyle co na dnie, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz 1 łyżeczkę soli. I gotujemy do miękkości, około 30 minut

Mój pomysł na
Surówka z kapusty, jabłka, marchewki i ogórka 199

Wielowarzywna suróweczka do obiadku.składniki:1/2 średniej główki kapusty białej3 średnie  marchewki2 jabłka4-5 ogórków kiszonych2 łyżki natki piertuszkido skropienia olej Rapsodo skropienia sok z

Monia miesza i gotuje
Młoda kapusta z koperkiem 198

pokrojonego koperku Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać gałązkę koperku, listki laurowe, ziele angielskie, smalec i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy około 5 minut i przelewamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody. Kapustę przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Od czasu do czasu przemieszać. Zimną kapustę doprawić do smaku, dodać pokrojony koperek i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Gołąbki z serkiem topionym 223

Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki(...)zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut

VioletoweKucharzenie