Pewnie ile domów tyle przepisów na kapuśniak. Niektórzy dodają do niego fasolkę szparagową, inni pomidory lub czosnek ... Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu. Składniki: 1 główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele(...)angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy
Walijskie Pichceniemojej mamy.Składniki:połówka główki czerwonej kapusty1 duża marchewka1 cebula1 jabłkosiekana natka pietruszki lub selerasok z cytryny lub kwasek cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia domowa Anipieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło i bułka tarta do polania. Najpierw robimy farsz. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kapusty szatkujemy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż cebula się(...)kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy. Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy i odstawiamy farsz do wystygnięcia. Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając
Kuchenne WariacjeMłoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża(...)olej dyniowy opcjonalnie: śmietana lub jogurt grecki Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić
Obiad gotowyłyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo: 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej 20 plasterków cienkiego wędzonego boczku 2 garści kiszonej kapusty pół pęczka koperku Farsz: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1-2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu. Bułkę namaczamy w wodzie, aż do miękkości i odciskamy(...)jajko i posiekany koperek. Solidnie solimy i pieprzymy. Wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty, aby masa się napowietrzyła. Dzielimy na 20 części. Z kapusty (lub kapust) wycinamy głąb. Wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut. Liście powinny w tym czasie zmięknąć. Wyjmujemy z wrzątku i oddzielamy największe liście (potrzebujemy 20). Odcinamy twardą końcówkę i możemy
Poezja smakupieprz Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem ok 30 min do miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości. 2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości(...)smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości. 5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków. 6. Doprawiamy sola i pieprzem
Atlas Smakówminut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem podajemy z kapustą zasmażaną Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie, gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy(...)cebulę, po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami, dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu. Danie przygotowała Krystyna Smacznego
kgwjanczewoFarsz z soczewicy: 0,5 szklanki zielonej soczewicy 250 g pieczarek 2 cebule Sól, pieprze, papryka słodka, zioła prowansalskie Olej czosnkowy Dodatkowo: olej do smażenia Farsz z kapustą i pieczarkami: 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę(...)soczewicy, drugą do kapusty. 5. Soczewicę płuczemy i gotu jemy z godnie z opisem na opakowaniu, na pół szklanki soczewicy, pół szklanki wody. Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie solą. 6. Kapustę odsączamy i szatkujemy, zalewamy odrobioną wody, tylko tyle co na dnie, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz 1 łyżeczkę soli. I gotujemy do miękkości, około 30 minut
Mój pomysł naWielowarzywna suróweczka do obiadku.składniki:1/2 średniej główki kapusty białej3 średnie marchewki2 jabłka4-5 ogórków kiszonych2 łyżki natki piertuszkido skropienia olej Rapsodo skropienia sok z
Monia miesza i gotujepokrojonego koperku Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać gałązkę koperku, listki laurowe, ziele angielskie, smalec i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy około 5 minut i przelewamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody. Kapustę przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Od czasu do czasu przemieszać. Zimną kapustę doprawić do smaku, dodać pokrojony koperek i wymieszać
Ala piecze i gotujeSól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki(...)zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz cukier Sposób przygotowania: Z kapusty wycinamy głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut . Kapustę wyjmujemy(...)pieprzem . Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka. Układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą , doprawiamy do smaku sola i Vegetą . Gotujemy około 30-40 minut . Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy przelewamy do garnka , dodajemy koncentrat pomidorowy , zagotowujemy . Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem . Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym
Bajeczna Kuchniażołądek dopiero wraca na swoje miejsce. Trzeba się więc wziąć w garść i szybko zregenerować. A nie ma na to nic lepszego, niż tłuste mięsko i kapusta kiszona :) Zapraszam do gotowania potrawy z cyklu "chłopskie jadło" ! :) Składniki (dla 3 osób): 300 g schabu 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru
My Culinary Artzrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 małarozmaryn św.1 gałązkę tymianek(...)było łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy - gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru )- gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie, liść laurowy oraz
Basia w kuchni