kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:51/167)

Bigos wg domowego przepisu 226

posmakuje Wam moja wersja Spróbujcie. A co (poza kapustą kiszoną- najlepiej domowego wyrobu) jest ważnego, aby bigos nas smakował? Oczywiście dobrej jakości przyprawy . Ja używam przypraw od Skworcu i bardzo Wam je polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula(...)cebulką do miękkości, doprawiając lekko solą i pieprzem. Do dużego gara wkładamy kiszoną kapustę i dodajemy do niej białą kapustę (wcześniej poszatkowaną) oraz kawałek wędzonego boczku. Dolewamy wody do wysokości kapusty. Pamiętamy, aby gar był na tyle duży, by pomieścić resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki

Słodkie okruszki
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 220

duża cebula.Sposób wykonania:Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzane(...)naturalnym.Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.Masło użyte do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku.Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.Źródło

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami. 171

kiszonej kapusty 2 duże cebule 50 dag boczku wędzonego 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia 4 duże ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie pysznego kapuśniaku: 1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Cebule obieramy, kroimy(...)będzie szklista i miękka, przekładamy do miękkiej kapusty. 3. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju do ładnego zrumienienia i również przekładamy do kapusty. 4. Ziemniaki, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do kapusty. 5. Do kapusty dajemy liść laurowy, ziele angielskie i  ziarenka pieprzu czarnego, całość gotujemy do miękkości ziemniaków przyprawiając do smaku solą i pieprzem

Izabelawkuchni
Wegański kapuśniak 121

cebulę w kostkę, a czosnek siekamy.  2. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy.  3. Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut.  4. W drugim garnku(...)również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę, chilli, gałkę oraz chrzan. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka.  5. Po tym czasie zawartość garnka z kapusta przelewamy do garnka z bulionem i warzywami i całość gotujemy przez ok. 10 min, tak żeby smaki się połączyły. Zupę

Bananowe Pole
Młoda kapusta 145

Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut na małym ogniu. Gdy kapusta zmniejszy objętość to doprawić ją solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotować, co jakiś czas mieszając (sok z kapusty musi lekko wyparować). Gdy kapusta będzie miękka to dodać sok z cytryny i posiekany koperek. Wszystko wymieszać i od razu podawać.  Rady: - młodą kapustę możecie

Ugotować
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 175

godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Grzyby wyławiamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i bardzo drobno kroimy. Następnie grzyby dodajemy do kapusty i dolewamy 100 ml wody, w której się

My Chcemy Jeść
Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 281

maśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety

BaRepas
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 408

pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas...Zupa kwas to potrawa tradycyjna  znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd(...)garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej

Walijskie Pichcenie
Chłopski garnek 136

mieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalało). Podajemy na gorąco jako samodzielne danie

Kolorowy Przepisownik
Kapuśniaczek 159

cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można powtórzyć), po jakimś czasie(...)wrzenia i gotować na delikatnym ogniu.Kiedy ziemniaki będą delikatnie twardawe (jeszcze nie dogotowane) wyjąć żeberka i mięso, a do garnka dodać kapustę, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min.W między czasie obrać mięso z żeberek, mięso w kawałku jeżeli było dodawane pokroić na mniejsze kawałki

Mix smaku
Młoda kapusta z miodem i czosnkiem 103

czosnku * pęczek koperku * 3 łyżki miodu * sok z połowy cytryby * płaska łyżka soli * 2 łyżki mąki * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i siekamy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy płaską łyżkę soli, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 15 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się zrumieni, dodajemy 2 łyżki mąki. Dolewamy trochę wody

Pobite gary Barbary
Młoda kapusta zasmażana. Wiosenny obiad 208

pamiętajcie, żeby ją lekko najpierw ugnieść!). Dusimy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 10 minut. Wrzucamy posiekany koper i garść żurawiny, mieszamy, gotujemy jeszcze około 10 minut. Kapusta ma być miękka, ale z wyczuwalną fakturą. Na patelni rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego wsypujemy mąkę i mieszając, łączymy je razem. Smażymy na małym ogniu stale mieszając, około

Karo in the Kitchen
Gołąbki 135

właśnie gołąbki. Ze względu na to, że Mama pracowała i w tygodniu nie miała po prostu czasu i możliwości na czasochłonne gotowanie to gołąbki pojawiały się odświętnie. Tak mi się zresztą kojarzą. Wielki garnek, dwie główki kapusty, ogromne ilości ryżu i mięsa. Wszystko to skrupulatnie łączone i w smaku idealne. Nigdy nie mogłam się doczekać, aż ten wielki gar będzie(...)Odrywać liście, na każdym układać porcję farszu i zawijać, aż do zużycia farszu. W sporym garnku na dnie ułożyć wierzchnie liście kapusty, układać gołąbki. Zalać bulionem, dolać wody, tak, żeby przykrywała wszystkie gołąbki. Obsypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować do miękkości, ja zazwyczaj gotuję około 1,5 godziny, gdy robię podwójną porcję. Smacznego! function load(url, callback

dom-agi.pl
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 210

przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby(...)talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, kiszone buraki, por, kapustę pekińską, pomidory pokrojone w kostkę razem z zalewą, sos rybny i gotować kolejne 10 minut.  Zdjąć z ognia, dodać nasiona wspęgi wężowatej

SzczyptaSmaQ
Brak tytułu 105

kapusty 1 torebka ryżu białego SONKOsól, pieprzpomysł na " gołąbki bez zawijania" lub sos pomidorowyKapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odciskamy.Ryż gotujemy, połowę czasu, czyli jakieś 6 minut.W misce łączymy składniki - ryż, mięso, kapustę. Doprawiamy do smaku.Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy gołąbki i obsmażamy. Podsmażone przekładamy do garnka, zalewamy sosem lub gotowym " pomysłem na..." i gotujemy

kolorowotorcikowo