kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:58/167)

Młoda kapusta z dodatkami 148

łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie   Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem(...)klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą 235

ziaren ziela angielskiego.Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować do miękkości. Jeśli jest zbyt kwaśna, przed gotowaniem przepłukać ją zimną wodą. Ugotowaną kapustę wystudzić, odcisnąć wodę i posiekać na drobniejsze kawałki.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Do cebuli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą 179

ziemniaki 10 dag kapusty włoskiej 2 plastry łososiowej polędwicy wieprzowej koperek sól pieprz 4 plastry mozzarelli szczypiorek i sałata do podania  PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut. Kapustę szatkujemy, polędwice kroimy w kostkę, koperek siekamy. Do garnka przekładamy kapustę podlewamy wodą i podduszamy, odlewamy wodę podlewamy świeżą, dodajemy polędwicę i dusimy przez kwadrans. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi z kapustą i grzybami 219

posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką. Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów.  Taki ekspresowy przepis

Jemy Pijemy
Włoska kapusta tradycyjnie faszerowana na dwa sposoby 183

kulki) zawijamy w liście. W jednym garze układamy gołąbki z ryżem, w drugim z bułką. Przykrywamy warstwą liści. Podlewamy wodą. Do każdego gara wrzucamy kostkę wołową. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Zaprawiamy pomidorami. Ja "swój gar" kapusty z bułką zaprawiłam kupnym koncentratem by smak był bardziej wyrazisty i dodałam garść siekanego kopru do smaku. Mama gar kapusty ryżowej

Kuchnia po mojemu
Bigos Świąteczny i nie tylko 455

tych potraw jest bigos. Nawet jeżeli nie będzie zjedzony podczas Świąt, rewelacyjnie sprawdza się jako obiad . Serdecznie polecam bigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny.Zaczynamy: Składniki:2 duże kapusty- biala1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów około 100-150 gr chudego boczku4 kiełbasy1 puszka pokrojonych pomidorów200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowyoliwa do smażenia  sól, pieprz, papryka.Wykonanie:Grzyby(...)kiełbasę w talarki.  Na niewielkiej ilości oleju smażymy kiełbasę i boczek.Kapustę kroimy na drobno. Wkładamy do garnka i gotujemy 2-3 razy zmieniając wodę. Po trzecim razie , do garnka nalewamy 1/4 wody dodajemy do kapusty pomidory w puszce, passatę, usmażoną wędlinę oraz drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy dużą  ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem

Smaki Edyty
Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup 196

podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie. W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec gotowania do zupy. Zdejmij z ognia, dopraw jeżeli

karmelowy
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 151

dzisiaj mam dla Was przepis na równie smaczne gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami. Przygotowałam je w inny sposób niż wspomniane gołąbki mojej mamy, te są gotowane na parze i przygotowane z włoskiej kapusty. Cieszą się one u nas ogromnym powodzeniem. Kapusta zawsze jest mięciutka i całość pysznie smakuje. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji kosztować takich gołąbków to koniecznie się(...)pieczarkami na parze SKŁADNIKI: 14 liści kapusty włoskiej 1,5 szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki light 130

indyka/ kurczaka 4 łyżki sera chudego białego Emilka 150g ryżu brązowego 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu) 1 słoik koncentratu (z NETTO) 1 kostka rosołowa sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy ugotowany ryż(...)mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa, ja  nigdy  więc sypię sól i pieprz na oko) z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut, aż zrobi się lekko  miękka  tak, że liście podczas zginania się nie złamią ostrożnie oddzielamy kolejne

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 116

razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości  500g mięsa mielonego 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 cebula 100g(...)szklanka bulionu lub wody sól pieprz 2 ząbki czosnku    szczypta bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe natka pietruszki    Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem, gotować przez 5 minut, odcedzić. Gdy przestygnie, rozdrobnić blenderem lub posiekać drobno. Ryż ugotować na półtwardo. Cebulę drobno posiekać.   Do mięsa dodać ryż, cebulę, kapustę, jajo

Obiad gotowy
Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne) 281

ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki Sposób wykonania: Ziemniaki zetrzeć(...)roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut. Kluski serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty kiszonej

Pyry na Gaz
Barszcz ukraiński 137

przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka. Upieczone buraki pokroiłem w słupki. Kapustę pokroiłem w duże kawałki ,zalałem bulionem warzywnym i gotowałem do miękkości. Pozostałe warzywa pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi

R'n'G Kitchen
Pieczone ziemniaki i młoda kapusta 160

młodą kapustę czy piecze ziemniaki. I nie do końca jestem przekonana czy dobrze robię, czy ktoś tu wejdzie? Z drugiej strony to też jest część mojego gotowania. Więc zapraszam : pieczone ziemniaki i młoda kapusta

Polska Zupa
Krokiety z kapustą i grzybami 185

pieczarek 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku   Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej oliwa do smażenia  Kiszoną kapustę zalać 3 szklankami wody i gotować na małym ogniu  przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia.  Obrać i opłukać pieczarki. Pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pieczarki. Przygotować ciasto(...)pieprzem. Dodać mąkę, mleko, wodę i oliwę. Wyrobić na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt gęste można dodać więcej wody. Odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować farsz. Ugotowaną kapustę osączyć na sicie i pokroić. Przełożyć do miski, dodać usmażone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię. Wlać łyżkę wazową ciasta. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasny kolor. Odłożyć

Wiem co jem
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 114

smacznego, sama się zajadam i tęsknię..... tęsknię do moich Tatr... corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych...   Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy)  0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula  2 - 3 ząbki(...)Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby oraz cebulę i czosnek zeszklone na patelni. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki gotujemy osobno i odcedzone dodajemy do wywaru pod koniec

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania