kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:63/167)

ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 191

Pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY, swym niebanalnym smakiem i ujmie niejedno podniebienie. Świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała(...)jarzyn - zasmażamy na łyżce tłuszczu, na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Krok 2. Z kapusty odrzucamy głąb i zielone, twarde liście, resztę kroimy w cienkie paski - płuczemy i odsączamy na sicie. Krok 3. Do gorącego rosołu dodajemy poszatkowaną kapustę, zeszkloną marchewkę wraz z tłuszczem, przyprawy - gotujemy. Krok 4. Na oddzielnym tłuszczu podsmażamy ząbki czosnku, gdy lekko się podsmażą, usuwamy

Moja Książka Kucharska
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 278

kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem),  sałata,  czerwona kapusta,  papryka czerwona  możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera   PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól

Powiedz dietom nie
Paszteciki z kapustą i grzybami 180

kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty kiszonej - 30 g suszonych grzybów - 2 cebule - olej, łyżka masła - sól, pieprz Przygotowanie farszu: Kapustę obgotowujemy w wodzie i wystudzamy. Grzyby najlepiej dzień wcześniej namoczyć i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy masło. Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą

Pan i Pani Smith w kuchni
Młoda kapusta z masłem i bułką tartą 181

mała główka młodej kapusty 2 czubate łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy i obieramy z pierwszych liści. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 25-30 minut. Masło roztapiamy w garnuszku i mieszamy z bułką tartą. Kapustę odcedzamy, kroimy w plastry i polewamy bułką tartą z masłem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Gołąbki bez zawijania 183

Bardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności

Mama Gotuje
Ziemniaczany zawijaniec 236

Składniki: ziemniaki (3 szt. średnie) pieczarki (15 dag) cebula (1 mała) kapusta włoska (4 liście) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy papryka ostra olej Czas przygotowania

Weganka gotuje
Colesław z młodej kapusty. 173

     Kocham młodą kapustę! Mięciutka, chrupiąca, pyszna!!! Znacie pewnie już przepis na moją  młodą kapustę z koperkiem i śmietaną  oraz na tradycyjne

Rozpustne gotowanie
Colesław z czerwonej kapusty. 182

     Kolejna propozycja na pyszną surówkę z kapusty, tym razem z czerwonej. Bardzo nam smakuje! Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako

Rozpustne gotowanie
Karczek pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami 225

Przepis na ten karczek podsunęła mi teściowa a ja go trochę zmieniłam. Karczek wyszedł świetny, a kapusta i ziemniaki jeszcze lepsze. Dużą zaletą tego dania było

Mama Gotuje
Kapuśniak z kiszonej kapusty 237

opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać.Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek odsączone z tłuszczu (tłuszcz powinien zostać na patelni). Całość gotować przez około 10 minut.W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni oleju pozostałego po smażeniu cebuli i boczku dodać łyżkę mąki i podsmażać(...)złoty kolor cały czas mieszając. Powstałą zasmażkę dodać do zupy. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut.Z przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do kapuśniaku najlepiej używać kapusty kiszonej a nie kwaszonej.Do zupy można dodać 3 ziarenka ziela angielskiego.Do zupy można dodać również kawałek dobrej jakości kiełbasy. Należy ją wówczas podsmażyć razem z cebulą

Gospodyni Miejska
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 182

ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy(...)jednego boku... ... i drugiego Całość zawijamy jak krokiety Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze 158

proste danie może być jeszcze lepsze. A jednak Dlaczego warto przygotowywać dania w wolnowarze? Posiłki przygotowane w wolnowarze zachowują większą ilość substancji odżywczych niż te przygotowane tradycyjną metodą gotowania. Do ich przygotowania używa się też mniejsze ilości oleju. Co warto podkreślić – wolnowar, to urządzenie energooszczędne i choć potrawy przygotowuje się dłużej, to zużycie prądu jest niewielkie(...)piekarniku. Misę można również myć w zmywarce, wbudowany timer zatrzymujący gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełączający urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury (zawsze ciepły posiłek), uchylna pokrywa, którą można podnieść w każdej chwili np. by przemieszać danie, sprawdzić jego stan lub dodać jakiś składnik, mały pobór mocy, zdrowe gotowanie, brak przypalonych potraw i przywierającego mięsa. Szczerze polecam. Ja początkowo podchodziła

Słodkie okruszki
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 230

sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około 1,5 litra. Doprowadzamy(...)marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem

Szefowa kuchni
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem 88

dobrej znajomej Pani Reginy. Dziękuję Pani Regino za przepis Ugotowałam tę kapustę i ugotuję nie raz jeszcze. Jest bardzo delikatna w smaku i pachnie wiosną.  Dla tych, co jak ja są przyzwyczajeni do smaku kapusty młodej z kiełbasą polecam taką odmianę.  Składniki: * 1 kg młodej kapusty * 2 -3 łyżki masła * 1 pęczek koperku * 2 łyżki gęstej śmietany(...)maśle zeszkliłam cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęściłam kapustę. Posoliłam do smaku. Dodałam śmietanę, przemieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod garnkiem.  Dosypałam garść posiekanego kopru.  Przed podaniem kapustę oprószyłam pieprzem. Notatki: * można zagęścić rozbitą mąką w śmietanie (zamiast zasmażki), ale dodać do gotowania masło. * można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego Smacznego! Lidka Artykuł Młoda kapusta

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki bez zawijania 221

bułka tarta 1,5 litra bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki chilli, sól, pieprz masło klarowane lub oliwa  Przygotowanie : Kapustę drobniutko szatkuję, solę i odstawiam na ok 30 minut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję

Mechanik w kuchni