ryżu-2 marchewki-przyprawa do bigosu-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-olej do smażenia Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy.Kapustę nacinamy przy nasadzie liści i sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę, do ostatniego liścia. Z liści ścinamy zgrubienia.Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony.Marchewkę kroimy
Maminek kulinarnyziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku. Kiedy kapusta się sparzy wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kiełbasę z cebulą. Odcedzoną kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą dodać przecier
magiczna kuchnia Kasipolędwicą łososiową SKŁADNIKI: 1 kg włoskiej kapusty 35 g polędwicy łososiowej 1 pęczek koperku sól do smaku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kapustę włoską szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą solimy i gotujemy przez około 15 minut - odcedzamy wodę która pozostała, podlewamy świeżą i dusimy. Polędwice kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty - dusimy całość 10 minut. Koperek siekamy (troszkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMacie takie samo wrażenie ? Zobaczcie zatem naszą propozycję. Oto gołąbki na styl nieco azjatycki z kapusty pekińskiej. Azjatyckie gołąbki z kapusty pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled 1 papryczka chili oliwa z oliwek grzybowy sos sojowy, sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy(...)przygotować liście kapusty, aby nasze gołąbki wyszły super :) W szerokiej głębokiej patelni zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień, aby za mocno nie gotowała się. Woda ma tylko lekko bulgotać. W tym czasie, kiedy woda dochodzi do wrzenia, bierzemy kapustę i odcinamy część dolną twardą. Na jakiej wysokości musicie sami określi ć, bo nie wiemy jakiej wielkości macie kapustę w rękach
vegetanieZ kapusty pekińskiej zazwyczaj robimy różnego rodzaju surówki... no bo co tu innego wymyślić? A ja mając w lodówce niewykorzystane 2 główki pomyślałam, że może tak
Walijskie Pichcenieroku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki: ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody sól do smaku 1-2 łyżeczki(...)wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/uszka-wigilijne-i-podstawowy-przepis-na-ciasto-pierogowe-nie-tylko-dla-alergika/ Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji
ChilliJemywody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę.Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasęi obrane mięso z wędzonki. Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniudo zredukowania wody. Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam.Smacznego
Maminek kulinarnykurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na tłuszczu. Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do czasu aż zmięknie. Mieszamy z ryżem. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy. źródło: przepis od znajomego Ilość porcji: 6 Czas wyykonania
Pobite gary Barbaryprostu kwaśna, nie ładna! W garnku umieściłam żeberka, zalałam 2 litrami zimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza
bastalenaWitam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na przygotowanie pysznego makaronu z kapustą, a jak wskazuje tytuł będzie to duża porcja jedzonka dla dużych głodomorów. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: około 700 g kapusty białej (młodej) podwójna pierś z kurczaka – może być inne mięso (około 600 g) 500 g drobnego makaronu pęczek szczypiorku pęczek koperku duża cebula (około(...)tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej do kapusty: sól 3 ziarenka ziela angielskiego 2 małe listki laurowe – lub 1 duży do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Makaron z kapustą i mięsem Przygotowanie składników: Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję
Uwaga Babcia Gotujepiekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku i klasyczną, lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki na 2 porcje : 2 polędwiczki z dorsza o masie około 150g (albo jedna większa przekrojona na pół) 50g mielonych migdałów (można zmielić samodzielnie(...)różyczki, wrzucić do mleka i gotować na wolnym ogniu do miękkości (uważając, żeby nie wykipiało). Jeśli nie próbowaliście nigdy kalafiora gotowanego w mleku, to koniecznie tego spróbujcie, być może dzięki temu prostemu zabiegowi pokochacie to warzywo jeszcze bardziej. Kiedy kalafior będzie już miękki, odcedzić go na sitku nie wylewając mleka, w którym się gotował. Przełożyć do miski/garnka, dodać łyżkę masła
Dietologwyhodować kiełki w słoiku odrobina oleju tłoczonego na zimno o delikatnym smaku przyprawa do sałatek bio – przepis Jak zrobić jajka na zielonym posłaniu: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki. Kapustę szatkujemy drobno, mieszamy z kiełkami, olejem, doprawiamy przyprawą do sałatek. Ziołowe posłanie wykładamy na półmisek, układamy na nim połówki jajek, oprószamy solą himalajską. Artykuł Jajka
Dorota Smakujeścinamy grube żyły które idą przez środek każdego liścia. Nie wylewamy wody z parzenia. Ryz i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach al dente (wg instrukcji na opakowaniu). Mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą(...)parzenia liści i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z sosem koperkowym, który przygotowujemy następująco: 1 pęczek kopru szklanka wody z parzenia kapusty 3 łyżki śmietany sól, pieprz woda, mąka Do wody dodajemy posiekany koper i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Na koniec zagęszczamy wodą z rozmieszaną w niej łyżką mąki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy
Marder&Marder Manufacturetrochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj(...)mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt
I tu będę miała takie te