kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:65/167)

Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 168

Macie takie samo wrażenie ? Zobaczcie zatem naszą propozycję. Oto gołąbki na styl nieco azjatycki z kapusty pekińskiej.   Azjatyckie gołąbki z kapusty pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled 1 papryczka chili oliwa z oliwek grzybowy sos sojowy, sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy(...)przygotować liście kapusty, aby nasze gołąbki wyszły super :) W szerokiej głębokiej patelni zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień, aby za mocno nie gotowała się. Woda ma tylko lekko bulgotać. W tym czasie, kiedy woda dochodzi do wrzenia, bierzemy kapustę i odcinamy część dolną twardą. Na jakiej wysokości musicie sami określi ć, bo nie wiemy jakiej wielkości macie kapustę w rękach

vegetanie
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 155

Z kapusty pekińskiej zazwyczaj robimy różnego rodzaju surówki... no bo co tu innego wymyślić? A ja mając w lodówce niewykorzystane 2 główki pomyślałam, że może tak

Walijskie Pichcenie
Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 140

roku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki:    ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody sól do smaku 1-2 łyżeczki(...)wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/uszka-wigilijne-i-podstawowy-przepis-na-ciasto-pierogowe-nie-tylko-dla-alergika/ Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji

ChilliJemy
Bigosik z młodej kapusty 157

wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę.Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.   Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasęi obrane mięso z wędzonki.   Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniudo zredukowania wody.   Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam.Smacznego

Maminek kulinarny
Danie chińskie 290

kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na tłuszczu. Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do czasu aż zmięknie. Mieszamy z ryżem. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy.  źródło: przepis od znajomego Ilość porcji: 6 Czas wyykonania

Pobite gary Barbary
Pierwsze rocznice. Pierwsze kwaśnice. Pierwsze połom bicie. 220

prostu kwaśna, nie ładna! W garnku umieściłam żeberka, zalałam 2 litrami  zimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza

bastalena
Gar pysznego żarełka - makaron z kapustą 159

Witam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na przygotowanie pysznego makaronu z kapustą, a jak wskazuje tytuł będzie to duża porcja jedzonka dla dużych głodomorów. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: około 700 g kapusty białej (młodej) podwójna pierś z kurczaka – może być inne mięso (około 600 g) 500 g drobnego makaronu pęczek szczypiorku pęczek koperku duża cebula (około(...)tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej do kapusty: sól 3 ziarenka ziela angielskiego 2 małe listki laurowe – lub 1 duży do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Makaron z kapustą i mięsem Przygotowanie składników: Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję

Uwaga Babcia Gotuje
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 232

piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku i klasyczną, lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki na 2 porcje : 2 polędwiczki z dorsza o masie około 150g (albo jedna większa przekrojona na pół) 50g mielonych migdałów (można zmielić samodzielnie(...)różyczki, wrzucić do mleka i gotować na wolnym ogniu do miękkości (uważając, żeby nie wykipiało). Jeśli nie próbowaliście nigdy kalafiora gotowanego w mleku, to koniecznie tego spróbujcie, być może dzięki temu prostemu zabiegowi pokochacie to warzywo jeszcze bardziej. Kiedy kalafior będzie już miękki, odcedzić go na sitku nie wylewając mleka, w którym się gotował. Przełożyć do miski/garnka, dodać łyżkę masła

Dietolog
Jajka na ziołowym posłaniu 143

wyhodować kiełki w słoiku odrobina oleju tłoczonego na zimno o delikatnym smaku przyprawa do sałatek bio – przepis Jak zrobić jajka na zielonym posłaniu: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki. Kapustę szatkujemy drobno, mieszamy z kiełkami, olejem, doprawiamy przyprawą do sałatek. Ziołowe posłanie wykładamy na półmisek, układamy na nim połówki jajek, oprószamy solą himalajską. Artykuł Jajka

Dorota Smakuje
Gołąbki z czerwonym ryżem i kaszą bulgur 137

ścinamy grube żyły które idą przez środek każdego liścia. Nie wylewamy wody z parzenia. Ryz i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach al dente (wg instrukcji na opakowaniu). Mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą(...)parzenia liści i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z sosem koperkowym, który przygotowujemy następująco: 1 pęczek kopru szklanka wody z parzenia kapusty 3 łyżki śmietany sól, pieprz woda, mąka Do wody dodajemy posiekany koper i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Na koniec zagęszczamy wodą z rozmieszaną w niej łyżką mąki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 157

trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj(...)mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt

I tu będę miała takie te
Tajska kuchnia: zupa z kurczakiem 204

olejprzyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendramakaron ryżowy   Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka

prawdziwe jedzenie
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 212

Zawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.Czas przygotowania: 45 min.Porcja(...)grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle podsmażamy posiekanego pora i cebulę dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem. Wszystko razem dusimy ok 10 min. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cukinię i również dodajemy do bulionu.Na końcu smażymy na oliwie pokrojone w kostkę pomidory z dodatkiem posiekanej

kulinarnyJa
Domowy bigos 166

ziela angielskiego3 łyżki majeranku2 łyżeczki pieprz ziołowyok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3 łyżki koncentratu pomidorowegosól/pieprzWykonanie:Kapustę siekamy nożem, a następnie wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.Mięsko kroimy w kostkę, mieszamy razem z solą, majerankiem, odstawiamy na 20 minut do lodówki, nakryte folią aluminiową(...)średnim ogniu.Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy.Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy do kapusty.Kroimy śliwki i też dorzucamy do całości.Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy.I gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając małą ilością wina, aby się nie przypaliła

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania