kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:74/167)

Zupa kuleczkowy Misz Masz 115

Zupa kuleczkowy Misz Masz Na upalne dni, najlepsza jest zupa z dodatkami mięsnymi. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ główki kapusty ·        3 marchewki młode ·        3 pietruszki ·        Cebula ·        Sól(...)rozgrzanym oleju. 3.    Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy do cebuli. 4.    Kapustę szatkujemy, dodajemy do warzyw. 5.    Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, chwilę prużymy. 6.    Przekładamy do ziemniaków i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 7.    Doprawiamy vegetą. 8.    Następnie przecier. 9.    Przygotowujemy kotleciki

Kulinarna Chwila
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 188

leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego 350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol 2 średnie cebule, pokrojone w ósemki 4 marchewki, obrane(...)grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie

karmelowy
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami 175

Palma sól, pieprz do smaku    Sposób przygotowania: 1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie.  2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu.   3. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)zlepiamy. Obtaczamy w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni na którą będziemy je odkładać. 6. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.  Ps. Kapustę przed smażeniem możemy przepłukać w zimnej wodzie- będzie mniej kwaskowa. Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Kwaśnica 169

wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi zmianami.  Składniki:  - 1 kg kiszonej kapusty- 700g  surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka stołowa kminku- kilka ząbków czosnku- 4 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku- majeranek (daję, bo lubię)- ziemniaki(...)farszu do pierogów) Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki gotujemy osobno, następnie odcedzamy na sicie. Zimną wodą zalewamy żeberka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kapustę, kminek, drobno posiekany czosnek i namoczone grzyby (jeśli mamy). Boczek kroimy w cienkie paski – przesmażamy z cebulą pokrojoną w drobną kostkę

mojewypiekiinietylko
Kapustka duszona na słodko 201

łyżeczka pieprzu 2 listki laurowe szczypta cynamonu lub słodkiej papryki olej Kapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy na drobno i wyrzucamy głąb. Upychamy kapustę do garnka ..- w trakcie duszenia straci połowę objętości.  Zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę.  Podsmażamy cebulkę na oleju z odrobiną soli na małym ogniu

prawdziwe jedzenie
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką schwarzwaldzką 202

ciasto  na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcie pierogów. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową i podać okraszone zrumienioną cebulką i szynką schwardzwaldzką. Na maśle lekko

Ala piecze i gotuje
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 164

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale

Gotujemy i jemy
Panczkraut abo ciapkapusta (Śląskie danie regionalne na bazie ziemniaków i kapusty) 284

Panczkraut je do śl ōnski kuchni jak Mona Liza do Luwru- jak żejście go niy jedli, to psińco 1 ō 2 ni 3 wiycie. Piyrwy 4

Chop w kuchni
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 369

3-4 plastry karczku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do

Gotowanie jest łatwe
Czerwona kapusta zasmażana 182

główka czerwonej kapusty - 1 czerwona cebula - 1 łyżka cukru (opcjonalnie) - 3 łyżki octu winnego jabłkowego - masło - liść laurowy - ziele angielskie - sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz cukier i gotujemy do miękkości. Odlewany resztę wody. Na tej samej patelni, na maśle, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, wrzucamy kapustę. Doprawiamy

Życie zamknięte w smaku
Gołąbki z grzybami i kuskusem w sosie paprykowym 165

Choć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio  raz  w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy :) Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają

Gosia gotuje
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 173

Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka.Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, do momentu, aż marchewka będzie "na ząb".Po tym czasie wyciągamy z garnka czosnek, por, kapustę włoską, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie stawiamy na małym ogniu i przykrywamy pokrywką. Na patelni lekko skropionej oliwą podsmażamy pomidory do uzyskania gęstej zawiesiny; w pierwszym etapie możemy(...)podlać dotychczas ugotowanym bulionem.Paprykę kroimy na paski, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu, aż delikatnie zbrązowieje.Tak przygotowane pomidory i paprykę wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem, solimy do uzyskania pożądanego smaku. Zostawiamy na 20 minut; wyciągamy mięso. Wszystko za pomocą blendera miksujemy.Szynkę - i tutaj dowolność - ja używam parmeńskiej - grillujemy na chrupiące chipsy na patelni

BaRepas
Modra kapusta zasmażana [PRZEPIS] 175

Ta kapusta nie jest jedyną wersją kapusty zasmażanej jaką zdarza nam się serwować. Według tego przepisu przygotujecie delikatną, nietłustą kapustę na ciepło. Jak ją przygotować?ZOBACZ

Jakugotujesz.pl
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 255

Przepyszne gołąbki z jagnięciną i kaszą bulgur. Jeżeli do tej pory nie gotowaliście tej kaszy, to najwyższa pora spróbować. Jest znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach.składnikiPorcja na 20 gołąbków 2 średnie główki młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować )400 g zmielonej jagnięciny220 g kaszy bulgurl(...)wpół miękkim bulgurem, dodać cebulę z czosnkiem, pietruszkę, miętę, paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście umyć i zachować. Z główki oddzielamy maksymalnie dużo liści, a główkę z której już nic nie możemy oderwać należy  zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Z tak sparzonej główki  zdjąć kolejno pozostałe liście

Stare Gary
Wigilia , starodawne zwyczaje… 241

pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych  ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami  .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski  bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej(...)bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka z grzybami  prawdziwymi  , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają  siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz można pisać dużo, przecież „Polak nie da sobie w kaszę dmuchać

Kulinarny karnet Christophera