kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:69/167)

BIAŁA KAPUSTA W POMIDORACH Z WOŁOWINĄ 120

zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie potrawy jest dość szybkie, jednak na efekt końcowy trzeba trochę poczekać. Dzięki długiemu gotowaniu kapustka jest miękka, a wołowina dosłownie rozpływa się ustach. Dodatkowo podczas duszenia w soku pomidorowym, kapusta przechodzi pomidorowym smakiem i jest naprawdę rewelacyjna. Smakuje wyjątkowo - jest delikatna w smaku i czuć nutę słodyczy oraz ostrości. Najlepsza jest(...)solą oraz pieprzem. Na patelnię po wołowinie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką papryką mieloną

Kuchnia MagdaLeny
gołąbki z parowara... 166

ostrą liście kapusty wcześniej sparzone i usunięte zgrubienie głąba - na każdy liść nakładać dużą porcję farszu i ciasno zawijać liście układać w parowarze i gotować z 30 - 40 minut SOS: wodę 2 szklanki z obgotowanej kapusty wymieszać z sokiem pomidorowym 1 litr, zagotować i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawić przyprawą w płynie.............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą

W Mojej Kuchni Lubię
Langosz węgierski przysmak 238

pulchny i naprawdę smaczny. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się(...)łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej do smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z kapusty. Doprawić do smaku. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo

Kulinarny karnet Christophera
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 217

Witam Was!Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-)Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą lub z kromką

Pora coś zjeść
ZORZA po metamorfozach, groch z kapustą 189

masła klarowanego majeranek, mielony kminek, sól, pieprz, chili, cynamon, imbir Ciecierzycę namocz na noc i  następnego dnia   ugotuj w osolonej wodzie (ja gotuję od razu większą ilość i zamrażam lub robię humus). Kapustę drobno posiekaj (np. za pomocą blendera). W garnku rozgrzej olej lub masło, wrzuć kapustę, majeranek i kminek, wlej kilka łyżek wody i duś do miękkości

Qlinarnie i Qlinarnie
Lekka wiosenna zupa z młodą kapustą 233

Jestem wielką fanką zup wszelakich. Bardzo lubię je gotować. Już dawno nie jadłam wiosennej zupy dlatego dziś padło na młodą kapustę. Zupa nie jest skomplikowana ale zawiera wiele witamin. Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka Proporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki

Jemy Pijemy
Biała kapusta z koperkiem na ciepło z zasmażką 133

przyprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kostkę rosołową lub nasz domowy bulion Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy do miękkości (ja ok. 30-45 minut, zależy od kapusty), pod przykryciem Gdy kapusta będzie miękka, robimy zasmażkę. Na patelni, na małym, ogniu rozpuszczamy łyżkę masła... ... a następnie wrzucamy 2 łyżki mąki Mieszając cały czas

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa jarzynowa letnia 104

kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej 1 łyżka mąki(...)pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj

Moja Delicja
Zupa jarzynowa letnia 185

Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości

Moja Delicja
Ziemniaki w mundurkach z warzywami i kurkumą 144

Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie.  W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy pozostałą część dania. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Smażymy w garnku na oliwie aż będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę  obieramy, a następnie

Weganka gotuje
Pierś z kurczaka w porach 910

zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Post Pierś z kurczaka w porach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy 180

przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów. Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest obłędna. Jeden warunek, kapusta musi być chrupka i musimy wyczuwać w niej zdecydowany kontrast pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta(...)siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie i maśle. Dodajemy pastę i proszek curry, smażymy chwilę na małym ogniu dokładnie mieszając. Następnie dodajemy mleczko, śmietankę i imbir. Gotujemy około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Kapustę delikatnie siekamy, dodajemy do sosu i dusimy około 5 minut. Powinna być lekko chrupiąca, a nie rozgotowana. Kuchenkę wyłączamy, a kapustę doprawiamy startą skórką i sokiem

Kulinarne przygody Gatity
Schab w kapuście z ananasem 113

1 kg schabu 700 g kiszonej kapusty puszka ananasa sól pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski listek laurowy ziele angielskie smalec do smażenia do zamarynowania mięsa łyżka

Gotowanie jest łatwe
Pok- choi duszona na maśle z koperkiem 155

POK CHOI,Bok Choi,Wok Choi(Brassica rapa) wystepuje pod wieloma nazwami,najczesciej jednak jako Bok Choi co znaczy konskie ucho (ze wzgledu na ksztalt lisci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 164

Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania