kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:64/167)

Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze 132

proste danie może być jeszcze lepsze. A jednak Dlaczego warto przygotowywać dania w wolnowarze? Posiłki przygotowane w wolnowarze zachowują większą ilość substancji odżywczych niż te przygotowane tradycyjną metodą gotowania. Do ich przygotowania używa się też mniejsze ilości oleju. Co warto podkreślić – wolnowar, to urządzenie energooszczędne i choć potrawy przygotowuje się dłużej, to zużycie prądu jest niewielkie(...)piekarniku. Misę można również myć w zmywarce, wbudowany timer zatrzymujący gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełączający urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury (zawsze ciepły posiłek), uchylna pokrywa, którą można podnieść w każdej chwili np. by przemieszać danie, sprawdzić jego stan lub dodać jakiś składnik, mały pobór mocy, zdrowe gotowanie, brak przypalonych potraw i przywierającego mięsa. Szczerze polecam. Ja początkowo podchodziła

Słodkie okruszki
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 217

sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około 1,5 litra. Doprowadzamy(...)marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem

Szefowa kuchni
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem 69

dobrej znajomej Pani Reginy. Dziękuję Pani Regino za przepis Ugotowałam tę kapustę i ugotuję nie raz jeszcze. Jest bardzo delikatna w smaku i pachnie wiosną.  Dla tych, co jak ja są przyzwyczajeni do smaku kapusty młodej z kiełbasą polecam taką odmianę.  Składniki: * 1 kg młodej kapusty * 2 -3 łyżki masła * 1 pęczek koperku * 2 łyżki gęstej śmietany(...)maśle zeszkliłam cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęściłam kapustę. Posoliłam do smaku. Dodałam śmietanę, przemieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod garnkiem.  Dosypałam garść posiekanego kopru.  Przed podaniem kapustę oprószyłam pieprzem. Notatki: * można zagęścić rozbitą mąką w śmietanie (zamiast zasmażki), ale dodać do gotowania masło. * można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego Smacznego! Lidka Artykuł Młoda kapusta

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki bez zawijania 206

bułka tarta 1,5 litra bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki chilli, sól, pieprz masło klarowane lub oliwa  Przygotowanie : Kapustę drobniutko szatkuję, solę i odstawiam na ok 30 minut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję

Mechanik w kuchni
Gołąbki w innej odsłonie 116

użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien(...)garnka o szerokim spodzie, puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody i całością zalewamy gołąbki, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem, gotujemy przez około 40 minut. Podajemy np z ziemniaczkami. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z włoskiej kapusty. 161

wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie(...)także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki

Przepisy i porady kulinarne
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 208

kapusty włoskiej lub cukrowej,500 ml rosołu,250 ml śmietany,1 łyżka mąki,sol, pieprz.przygotowanie Jeżeli mamy baraninę w kawałku to zgodnie z przepisem  należy ją sparzyć wrzącym octem oczyścić, pokroić w kawałki, zemleć w maszynce. Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, osolić, gotować(...)małym ogniu 10 min.Przygotować farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną cebule, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować

Stare Gary
Gołąbki inaczej 235

mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo i wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż(...)formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy ok. 1,5 litra wody,  doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i układamy obsmażone kotlety. Gotujemy je na małym ogniu ok. 40 minut. Smacznego

Salonik smaków
Duszona słodka kapusta 221

lubczykiem. Wywar gotujemy na małym ogniu, niezbyt intensywnie, pod częściowym przykryciem przez 90 minut. Jeśli w międzyczasie na powierzchni pojawi się nadmiar tłuszczu, albo jeszcze jakieś szumy, należy je usunąć. Finalnie powinniśmy otrzymać pomiędzy 0,5 a 1 litrem wywaru. Z gotowego wywaru wyjmujemy żeberka (marchewkę pozostawiamy). Usuwamy z nich kości i kroimy na nieduże kawałki. Z kapusty usuwamy zewnętrzne(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-129 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 207

małym palniku bez zamykania garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty  Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe

Szybko Szybkowar
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 95

szklanki makaronu łazankiWykonanie:Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnkawlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się moczyły.Gotujemy ok godziny. Przecedzamy wywar. Połowę ugotowanych grzybówodkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki.Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości. Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy

Z Majeczką w kuchni
Kolorowa sałatka 355

Kolorowa sałatka    SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Z kukurydzy i fasolki odcedzamy zalewę i dodajemy je do kapusty. Dodajemy również pokrojone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapusta kiszona curry z jabłkiem 118

Przepis pochodzi z zimowych warsztatów z Karolem Okrasą. Cudowne połączenie polskiej kiszonej z azjatyckimi przyprawami. Bardzo mi smakowała. Dlatego chcę ją Wam zaprezentować. Samo zdrowie! Składniki: kapusta kiszona 500 gram 2 jabka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego(...)Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pastę i proszek curry. Podsmaż chwilę. Dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotuj ok 5 minut aż zgęstnieje. Przesiekaj kapustę i dodaj do sosu dalej ok 5 minut. Dopraw miodem, sokiem startą skórką limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz a na koniec pokrojone jabłka

AZgotuj!
"Leczo" z kapusty 126

łyżeczki koncentratu pomidorowego (im więcej tym bardziej wyrazisty pomidorowy smak) 2 szklanki bulionu liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek i bazylia Przygotowanie: Kapustę siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie kroimy w plasterki kiełbasę i w piórka cebulę. Kiełbasę smażymy do lekkiej zmiany koloru. W tym czasie dokładamy

ChilliJemy
Bigos staropolski najlepszy na święta 195

kapusty białej.  Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku dodaję owoce jałowca, suszone borowiki i suszone polskie śliwki. Bigos gotuję przez 3 dni, na wolnym ogniu, 3-4 razy  w ciągu dnia przez ok.1,5 godziny. Podczas gotowania dolewam 1/2 szklanki wody(...)który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przekładamy do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym kroimy na małe kawałki, dodajemy do gara. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również

Ekspansja smaku