kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:70/167)

Ziemniaki w mundurkach z warzywami i kurkumą 134

Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie.  W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy pozostałą część dania. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Smażymy w garnku na oliwie aż będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę  obieramy, a następnie

Weganka gotuje
Pierś z kurczaka w porach 899

zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Post Pierś z kurczaka w porach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy 163

przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów. Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest obłędna. Jeden warunek, kapusta musi być chrupka i musimy wyczuwać w niej zdecydowany kontrast pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta(...)siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie i maśle. Dodajemy pastę i proszek curry, smażymy chwilę na małym ogniu dokładnie mieszając. Następnie dodajemy mleczko, śmietankę i imbir. Gotujemy około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Kapustę delikatnie siekamy, dodajemy do sosu i dusimy około 5 minut. Powinna być lekko chrupiąca, a nie rozgotowana. Kuchenkę wyłączamy, a kapustę doprawiamy startą skórką i sokiem

Kulinarne przygody Gatity
Schab w kapuście z ananasem 101

1 kg schabu 700 g kiszonej kapusty puszka ananasa sól pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski listek laurowy ziele angielskie smalec do smażenia do zamarynowania mięsa łyżka

Gotowanie jest łatwe
Pok- choi duszona na maśle z koperkiem 141

POK CHOI,Bok Choi,Wok Choi(Brassica rapa) wystepuje pod wieloma nazwami,najczesciej jednak jako Bok Choi co znaczy konskie ucho (ze wzgledu na ksztalt lisci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 155

Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i cukinii - dietetyczna 148

Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszość z nas uwielbia mizerię.Warto pokusić sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzić ja czasem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron spaghetti z indykiem i białą kapustą 144

białej kapusty 50 g makaronu durum spaghetti 1 cebula biała 130 g filetu z indyka 1 łyżka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę białą szatkujemy (ja miałam obgotowaną).  Indyka kroimy w paseczki.  Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie 7 minut, odcedzamy.  Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy, dodajemy kapustę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka DZIAŁKOWICZA z owocami 243

innej Kawałek przedniej części kapusty pekińskiej  Przygotowanie: 1/ Jabłka kroimy na drobną kostkę i zagotowujemy z porwaną drobno miętą i 100ml wody. gotujemy do miękkości a następnie miksujemy. Wkładamy do zamrażarki 2/ Kroimy w paski kapustę - wcieramy w nią połowę  wyjętej z zamrażarki części jabłka z miętą i układamy na spód salaretki. Kładziemy połówki czereśni oraz agrestu

Kuchnia PROzdrowotna
ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, katogeniczne) 342

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem stanowiącym idealne połączenie dla modelu LCHF tzn. tłuste mięso + kiszonki, których prozdrowotnych wartości nie trzeba chyba nikomu przypominać To jednogarnkowe

Ola la LCHF
Staropolski bigos 201

śliwek 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kopru  BELLA BIS 1 łyżeczka cukru jarzynka Lux  BELLA BIS Sposób przygotowania 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości. 2. Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą(...)przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut . 4. Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki

Wanilia i Kardamon
Gołąbki 162

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. Słyszałam, że wiele osób zamiast gotować, piecze je w piekarniku. Tym razem i

Marta Gotuje
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 185

ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić(...)półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić

Ala piecze i gotuje
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 190

kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  PRZYGOTOWANIE: Z kapusty oparzamy liście z których odcinamy zgrubiałe łyko. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński z fasolą 143

Kolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli(...)marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa  będą miękkie. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką. Z mąki i oleju zrobić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania