kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:79/167)

Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią 268

Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kurczakiem. Dzisiaj wersja z dodatkiem gotowanej tartej marchwi i cukinii. Podałam je z surówką z kapusty i pomidora. Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 jajka 4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, szczypta curry, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Marchew wyszorować

Czerwień i błękit
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 211

górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć

Bon Ton Italia
Zapiekanka warzywna z naturalnym ryżem grillowanym kurczakiem z sosem porzeczkowym. 138

małą kostkę, solimy, pieprzymy i doprawiamy sporą ilością papryki, wrzucamy na dwie minuty na wysoki ogień na patelnię grillową. Przekładamy do warzyw, mieszamy. Ryż gotujemy z łyżką oliwy w wywarze w warzyw. U mnie kapusta włoska, dwie pietruszki, 4 marchewki, kawałek selera. Ryż powinien być miękki. Rynienkę do zapiekania wykładamy połową ryżu, dobrze dociskając. Na ryżu układamy całą zawartość patelni

BaRepas
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 206

następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania nad paleniskiem). Z nowymi foremkami (hurraaaa), miseczkami i pięknym naczyniem do pomidorów. Z ponad tysiącem zdjęć. Ze skrzynką moich ulubionych, aksamitno-soczystych brzoskwiń

KUCHARNIA
Jarmuż z ciecierzycą 127

sekund. Dodać liście jarmużu i mieszać aż pokryją się  olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z tostami

Stare Gary
"włoskie" gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami... 192

cebula zmiksowane + 1 łyżka masła, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi z kapusty włoskiej wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka z gotującą wodą - ściągać sparzone liście, gdy przestygną ścinać grubą żyłę głąbową, aby się lepiej liście zawijały torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie pieczarki zmiksować w pojemniku

W Mojej Kuchni Lubię
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 140

masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 40 minut. Żurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy na 15 minut a następnie podgrzewamy na małym ogniu aż owoce puszczą

Dzieje kuchennej Wiewióry
szybkowar - gołąbki z młodej włoskiej kapusty... 153

ryż bez soli, marchew z rosołu, jajka, podsmażona cebulka, posiekany koperek, kucharek, pieprz mielony dobrze połączyć. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę. Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko(...)układać gołąbki z patelni, wsypać ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę, sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, gołąbki wyjąć z szybkowara jak będą mocno wystudzone - z młodej włoskiej kapusty gołąbki są najlepsze, najsmaczniejsze zwłaszcza z mięsem drobiowym, ryżem i w sosie pomidorowym, w szybkowarze naprawdę są szybko gotowe do zjedzenia........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w kapuście kiszonej 157

kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy zgrubienia. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa, zawijamy brzeg liścia, układamy plaster boczku

Maminek kulinarny
Paszteciki z mięsem 304

później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post Paszteciki z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pieczone gołąbki 283

cebula przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek 1 szklanka bulionu (w ostateczności może być z kostki rosołowej) łyżka masła sos pomidorowy Przygotowanie: Gotujemy ryż, krócej niż zazwyczaj – może być lekko twardy. W wielkim garnku musimy obgotować kapustę z wcześniej wyciętym głąbem – możemy już w czasie tego procesu oddzielać zewnętrzne liście, delikatnie tak aby były w całości. Do miski

Ugotuj to sam ...
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 178

Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam w kostkę i przysmażyłam na kolejnej cebuli. Dodałam trochę przecieru pomidorowego, wymieszałam i wrzuciłam do kapusty. Z braku śliwki wędzonej dodałam suszoną. Pogotowała się do miękkości i ją wyjęłam, by bigos nie był za słodki. Bigos gotował się jeszcze z godzinkę. Następnego dnia podany został do obiadu, i następnego dnia i jeszcze następnego ;) Muszę przyznać(...)skończył. Z pewnością niedługo znów przyrządzę. Z tym, że następnym razem trzeba podwoić porcję kapusty i będzie gar 10 litrowy ;) Coś się zamrozi czy zawekuje i na jakiś czas z głowy ;) A jeśli chodzi o moje imieniny to Mąż zapewnił mi fantastyczny dzień bez gotowania, ale z dobrym jedzeniem i nie tylko ;) Czasem fajnie jest być nakarmionym ;) A grunt

Kuchnia po mojemu
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 193

blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i  świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja(...)Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków. 2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 169

kuchni.   Nie miałam czasu na długie gotowanie. Poszłam na łatwiznę, do czego przyznaję bez bicia. Skorzystałam z notatek Babci, przerabiając je na wersję dla zabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku.   DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka(...)Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio

W kuchni Karmel-itki