kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:87/167)

Kapusta pekińska z patelni 162

Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 201

cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.  Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną

Walijskie Pichcenie
Brukselka w bułce tartej. 150

kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest syta, zdrowa i przepyszna. Polecam!!! Składniki na brukselkę w bułce tartej 250 g kapusty brukselki 2 łyżki margaryny 2 łyżki bułki tartej sól      Kapustki myjemy, czyścimy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia około 10-15 minut (w zależności od wielkości kapustek). W tym czasie na gorącej patelni rozpuszczamy margarynę

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 426

mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h). W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie

Słodka Strona
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1030

jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie

Słodka Strona
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 433

sojowym, skrobią, przyprawą 5 smaków i pieprzem, odstawiamy na przynajmniej 10 -20 minut żeby zdążył się lekko zamarynować.   Kapustę i szczypior z cebulką bardzo drobno siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Grzyby mun moczymy, gotujemy je według przepisu na opakowaniu, studzimy, drobno siekamy. Gotujemy makaron, odcedzamy, studzimy i kroimy go na centymetrowe kawałki

Karo in the Kitchen
Ryba w cieście z puree z ziemniaków 261

spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Brukselka z szynką na marchewkowym spaghetti 162

małych i dużych 😱 Ponoć, bo akurat mam to szczęście, że zarówno ja, jak i mąż z córeczką bardzo ją lubimy! 😋 Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile ugotuje się ją wg pewnych zasad: * idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut! * nacina się głąba na krzyż- aby pozbyć się goryczy, * gotować w odkrytym garnku- aby ulotniły się gazy, * gotować

Kraina Miodem Płynąca
Surówka z kapusty włoskiej 137

Składniki: 1/2 główki małej kapusty włoskiej 2 ogórki konserwowe 1 marchewka 1 mały por koperek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka

Qchnia po prostu
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 102

jeszcze chwilkę podgotować.  Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem.   Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik )   Więcej różnicach miedzy barszczem białym, a żurkiem już niebawem w osobnym poście

Di gotuje
Wontony z pieczoną kaczką i warzywami 200

Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy je również po prostu dodać do farszu

Plate of Joy
Zupa gołąbkowa 2442

przygotowania gołąbków - kapustę pekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo - nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo(...)obrać. Kapustę pekińską umyć oraz pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość przesmażyć. Podsmażone mięso wraz z cebulką przesypać do wysokiego garnka. Dodać starte warzywa, kawałek selera i kapustę pekińską. Wlać wodę i dodać pomidory w puszce. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować

Ugotować
Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce 213

koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % 2-3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Umieść kapustę w dużej i głębokiej patelni wraz z olejem, mlekiem i 1/2 szklanki wody, przykryj i zagotuj. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 15 minut lub do miękkości. Dolej wody jeżeli to będzie

karmelowy
Kotlety mielone z marchewką 182

każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty  lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji dla dzieci

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 236

ZUPA - KREM Z KAPUSTY Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro(...)gdyż została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1/2 główki kapusty czerwonej 2 cebule czerwone 4 ziemniaki 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę) 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki pieprzu

Słodko-Słony Świat Ilony