kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:93/167)

La Tomatina i zupa pomidorowa 148

Zebrać pianę, która zbierze się na powierzchni zupy. Gotować na małym ogniu przez 1-2 godziny. Na ostatnie 20 minut gotowania, wrzucić umyte i obrane ze skórki warzywa (marchew, selera i pietruszkę, można jeszcze dorzucić kawałek pora albo kapusty, jeśli się lubi). Cebulkę podprażyć na małym palniku - moja mama nauczyła mnie robić coś w rodzaju rynienki z folii aluminiowej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pak Choi z dodatkami wegetariańskimi 138

cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej woku) rozgrzać olej.  Wrzucić kalafiory, następnie kapustę, paprykę, posiekany drobno czosnek. Doprawić do smaku. Dodać chilli, ugotowany makaron i sezam. Skropić sokiem z cytryny Gotowanie nie powinno nam zająć dłużej niż 20-25 min. NA talerzu obficie posypać kolendrą. Meeega szybkie :) i smaczne i lekkie danie

Jemy Pijemy
Pierogi z kapustą i grzybami 142

kapusty 2 cebule sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę wycisnąć i ugotować, dodając sól i pieprz. Odcedzić kapustę, dodać pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulkę. Ciasto ugnieść i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Podawać ze skwareczkami

ChilliJemy
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 418

Dziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i  surówkę z białej kapusty  w wersji delikatnej bez

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 176

samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki bez zawijania 287

O gołąbkach bez zawijania wiele słyszałam. Któregoś dnia chciałam zrobi gołąbki, ale przez roztargnienie kupiłam małą kapustę i odechciało mi się zawijania miniaturowych gołąbków, więc zaczęłam

Blondynka Gotuje
Pierogi z mięsem i kapustą 134

Składniki na farsz: około 20 dag mięsa drobiowego,  ugotowanego-może być inne 10-15 dag ugotowanej kapusty -najlepiej kiszonej mała cebula pieprz, sól, estragon, bazylia kilka kropel maggi jajko Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko lyżka oliwy sól woda Przygotowanie ciasta: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę oraz wbijamy jajko - wyrabiamy łyżką Dolewamy do tego(...)pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu, układam farsz i sklejam zaciskając ) Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia      Przygotowanie farszu: Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa Masę wymieszałam oraz

Proste Potrawy
Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup 214

oliwy, włóż cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami

karmelowy
Dietetyczne roladki z indyka z marchewką i tymiankiem 275

Dziś będzie dietetycznie. Roladki zamiast smażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam  kaszę bulgur i  surówkę z marchewki i kapusty  ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron(...)marchewki i posypać tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Potem gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze skręcić i zawiązać nitką aby powstałe "cukiereczki" nie rozpadły się podczas gotowania. Następnie roladki zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki odwinąć z foli i przekroić pod skosem na pół. Podawać z ulubionymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami 281

Składniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć(...)bieżącą wodą, osuszyć.Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć. Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów.Całość smażyć

kolorowotorcikowo
Sajgonki wegetariańskie 154

brązowych 2 czubate łyżki kiełków soi (ze słonej zalewy) 4 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny . Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną

Smak mojego domu
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1264

ciasto idealne (około 40 pierogów): 2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 3/4 szklanki gorącego mleka szczypta soli łyżka masła lub oleju Farsz ziemniaczany z kapustą: 400 g ziemniaków 400 g kapusty 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz kminek lub majeranek Wykonanie: mąkę, sól i olej umieścić w misce i stopniowo dolewać gorące mleko (wodę) mieszać np. widelcem(...)odstawić, by odpoczęło ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekaną kiszoną kapustę, podlać niewielką ilością wody i dusić, azmięknie. Woda powinna całkowicie odparować. Na koniec wymieszać utłuczone ziemniaki z lekko przestudzoną kapustą, intensywnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem lub kminkiem podzielić ciasto na 2 lub 3 części. Każdą część z osobna rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 390

smażenia i polania zapiekanki) sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze talarki i gotujemy (byleby się nie rozgotowały) w osolonej wodzie. Mięso mielone, smażymy na oleju, dodając czosnek, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz ziołowy oraz sól, na koniec dodając kilka łyżek bułki tartej. Kapustę płuczemy, odciskamy i dodajemy do niej startą marchew, kilka łyżek oleju lnianego oraz

Zofiana
kim chi koreanska klasyczna 165

użyć jabłko,lub gruszkę 1/4-1/2  szklanki sosu sojowego opcjonalnie 1/4 szkl.soli na 1 kg kapusty rozrobiona z wodą do zalania kapusty    warsztaty kulinarne  Wykonanie  Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić(...)międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową ,gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.     Następnie do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki pasty, wymieszać    -zmiksować .  Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski,dołożyć wszystkie

mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania