kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:93/167)

Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników mamy już za sobą, poznaliśmy zwycięzców i ich dania konkursowe. Wiemy czym podbili serca jurorów, jak gotują, i że gotowanie to ich pasja. Konkurs daje tym ludziom wiele możliwości, m.in. dostanie się do Polskiej reprezentacji juniorów, która zresztą składa się z laureatów wcześniejszych edycji konkursu Zgotuj sobie sukces(...)pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle i zalać śmietaną z dodatkiem masła świeżego. Gotować do miękkości. Blenderować na gładkie puree i doprawić do smaku solą. 3. Jarmuż podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić

Plate of Joy
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 162

zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków. Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie w niej trochę kapusty i trochę jarmużu. Kilka małych główek pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony(...)obrać i pokroić w kostkę.W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące

SzczyptaSmaQ
Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty 165

Kotlety inne niż wszystkie... siekane kotlety z filetów z kurczaka oraz młodej kapusty,  z dużą ilością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka! Młodą kapustkę należy wcześniej drobno poszatkować oraz krótko obgotować we wrzącej wodzie. Obgotowaną i odsączoną kapustkę oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane(...)młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustę szatkujemy, umieszczamy w durszlaku i myjemy pod bieżącą wodą. Przenosimy do dużego garnka. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy

Kuchnia MagdaLeny
MARCHEWKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I POMIDORKAMI 129

Ufff :).Jest taki upał na dworze i duchota w domu że nie chce się gotować ani piec cokolwiek. Dzisiaj przepis na suróweczkę do obiadu.Szybka lekka i bardzo smaczna. SKŁADNIKI 2 marchewki pół kapusty pekińskiej pomidorki koktajlowe kilka rzodkiewek szczypiorek 3 łyżki jogurtu naturalnego sól,pieprz do smaku WYKONANIE Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach,kapustę pekińską szatkujemy lub drobno

Mała w garnku miesza
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 186

dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu znajdziecie wcześniejszy przepis na kupieńskie pierogi

Trzeci talerz
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 426

Bez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam

COOKMAGAZINE
Kapuśniak z kwaśnej kapusty na kiełbasie 162

plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli zupa będzie

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z muticookera 161

obiad, a post dopiero dzisiaj.Tym razem zrobiłam je w multicookerze...jeszcze za bardzo nie jestem rozeznana w doborze odpowiedniego czasu gotowania,ale wystarczy sprawdzić..a pomału dojdę do wprawy i wtedy będę wiedziała co i jak.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek 1 słoiczek  przecieru pomidorowego listek

Moje domowe kucharzenie
La Tomatina i zupa pomidorowa 140

Zebrać pianę, która zbierze się na powierzchni zupy. Gotować na małym ogniu przez 1-2 godziny. Na ostatnie 20 minut gotowania, wrzucić umyte i obrane ze skórki warzywa (marchew, selera i pietruszkę, można jeszcze dorzucić kawałek pora albo kapusty, jeśli się lubi). Cebulkę podprażyć na małym palniku - moja mama nauczyła mnie robić coś w rodzaju rynienki z folii aluminiowej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pak Choi z dodatkami wegetariańskimi 130

cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej woku) rozgrzać olej.  Wrzucić kalafiory, następnie kapustę, paprykę, posiekany drobno czosnek. Doprawić do smaku. Dodać chilli, ugotowany makaron i sezam. Skropić sokiem z cytryny Gotowanie nie powinno nam zająć dłużej niż 20-25 min. NA talerzu obficie posypać kolendrą. Meeega szybkie :) i smaczne i lekkie danie

Jemy Pijemy
Pierogi z kapustą i grzybami 133

kapusty 2 cebule sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę wycisnąć i ugotować, dodając sól i pieprz. Odcedzić kapustę, dodać pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulkę. Ciasto ugnieść i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Podawać ze skwareczkami

ChilliJemy
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 408

Dziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i  surówkę z białej kapusty  w wersji delikatnej bez

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 166

samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki bez zawijania 273

O gołąbkach bez zawijania wiele słyszałam. Któregoś dnia chciałam zrobi gołąbki, ale przez roztargnienie kupiłam małą kapustę i odechciało mi się zawijania miniaturowych gołąbków, więc zaczęłam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania