pieprzem dodać odrobinę cukru, możyć około 2 godz. karkówkę usmażyć z przyprawami, cebulą i majerankiem do miękkości, połączyć kapustę z mięsem, skwarkami i koncentratem dodać drobno pokrojony koperek pokrojone w paski śliwki suszone oraz ugotowane(1/2h) grzyby z dodatkiem odrobiny wywaru gotować około 40 min. i gotowe-sprawdź smak w razie co dodaj potrzebne przyprawy SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis
Kuchnia Beatyswój zrobiłam) kapusta kiszona suszone pomidory w oliwie 2-3 kabanoski 1 cebula przyprawy (majeranek, papryka, sól) Zaczęłam od zasmażenia kapusty z pomidorami (na oliwie z pomidorów), kapusta powinna być jak najbardziej miękka (tak ok. 30-40 min.) W tym czasie przygotowałam makaron, z którym było trochę zabawy. Oczywiście najprościej było by poprzestać na płatach i w nie zawinąć(...)nabiorą odpowiednich kształtów. Chyba, że macie jakiś pomysł na wypchanie rurek w trakcie gotowania ich we wrzątku, aby się nie odkształcały? Ugotowane cannelloni prezentowały się całkiem przyjemnie; wyszło mi 12 sztuk Na drugiej patelni podsmażyłam pokrojone w kostkę kabanoski i piórka cebuli. Następnie dodałam je do kapusty, wszystko razem wymieszałam i doprawiłam przyprawami (papryka, sól, majeranek). Farsz wystudziłam. Następnie każdą
bastalenajesienna paleta barw przepis na cztery porcje 2 piersi z kaczki (około 600-800 gram) 3 marchewki 200 gram śliwek suszonych 2 czerwone cebule 200 gram czerwonej kapusty groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki masła cukier sok z połówki cytryny pieprz biały 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry Piersi z kaczki(...)dusimy na małym ogniu (około 60-80 min). W między czasie gotujemy marchewki do miękkości i blendujemy z masłem na na puree , doprawiając solą i cynamonem. Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy solą,pieprzem, kwaskiem oraz cukrem do smaku,wykładamy na talerz . Kapustę parzymy w osolonej wodzie i również dekorujemy talerz razem z groszkiem i liśćmi groszku
na gaziePolecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej.składniki:1 średnia główka białej kapusty1 kg
Monia miesza i gotujedowolnym miejscu na Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał? Tu gdzie mieszkam , w Irlandii 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu(...)największa słabość to.. Sushi 8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami 9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone 10. Kawa czy herbata ? Herbata 11. Ulubiony gatunek sera? Brie A to moje pytania: Moja popisowa potrawa to... Kto „zaraził” cię gotowaniem? Jakiego składnika (warzywa, mięsa, przyprawy .. cokolwiek) nie jesteś w stanie przełknąć
Smaki Edytynadpsute warzywa nie nadają się do jedzenia i kropka. Cierpliwość i czas gotowania Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł - w żadnym wypadku nie przy gotowaniu zupy. Aby uzyskać jak najlepszy smak i aromat, należy gotować na niewielkim ogniu. Doskonale widać to podczas gotowania rosołu. Kiedy gotujemy go w pośpiechu i na dużym ogniu, wtedy smak, aromat i wygląd są znacznie(...)smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję zupy na mięsie, a coraz częściej sięgam po oliwę i masło. Są zupy, które bez mięsa mnie
Codzienna kuchnia niecodziennaŻeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego przepisu jest łopatka wieprzowa i całkowicie się z nim zgadzam bo danie wyszło wyśmienite. Mięso mięciutkie, aromatyczne - pycha...! Do tego przepis jest bardzo prosty i pomimo tego, że gotuje się ponad godzinę to praktycznie robi się sam - więc warto zrobić go więcej i np zamrozić aby móc w zapracowane dni delektować się tym przysmakiem. Gulasz segedyński Roberta Makłowicza(...)Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam z pyzami ziemniaczanymi ale genialnie smakuje z kopytkami, gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnizdrowe . Mogą stanowić samodzielny posiłek z dodatkiem surówki , idealnie się nadają na obiad lub kolację , są syte . Propozycja na przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej która idealnie komponuje się z kotletami sojowymi . Link : Surówka z Kapusty Pekińskiej z Porem do Obiadu Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 15 kotletów 350 g suchej soi 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki(...)zalewam w garnku zimną wodą tak żeby woda był kilka centymetrów nad soją . Garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała . Następnie odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję około 90 minut do miękkości soi , odcedzam i odstawiam do wystudzenia . Przygotowanie pozostałych składników : Czerstwą bułkę zalewam zimną wodą w miseczce aby namokła i zmiękła , po namoczeniu dokładnie odciskam z nadmiaru
Uwaga Babcia Gotujejabłka cukier 4 łyżki cynamon Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier oraz wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, często mieszając. Jabłka obrać wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę Do małego garnuszka wlać troszkę wody, wrzucić jabłka i gotować do czasu aż owoce zmiękną. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy jabłka i mieszamy. Podajemy w miseczce(...)moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje. KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM składniki na 1 dużą porcję: klopsiki: - ok. 250g mielonego mięsa
Moje Kuchenne Rewelacjemianowicie na tytułowy zakwas buraczany. Dzięki niemu będziecie mogli się cieszyć smakiem pysznego barszczu, do którego gotowania go wykorzystacie. A przepis na barszcz z użyciem owego zakwasu już niebawem... Wraz z pysznymi, obiecanymi już jakiś czas temu, pasztecikami z kiszoną kapustą, która właśnie się ukisiła :) Ale zanim będziemy cieszyć nasze kubki smakowe tymi dobrociami trzeba najpierw trochę popracować :) Potrzebujemy
Marder&Marder Manufacturejajkopół łyżeczki soli1 łyżka masłaok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto jest wtedy bardziej elastyczne – dodaję tylko jak mam)Farsz:kapusta z grzybami - duszona co najmniej dwa dni (wystarczy z 1/3 przepisu) Do mąki dodajemy sól, jajko, drożdże. Mieszamy do połączenia. W czajniku zagotowujemy wodę. Wlewamy do szklanki, dodajemy łyżkę masła(...)wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierogi można mrozić – najpierw poukładane pojedynczo na tacce, aby się nie sklejały – po godzinie można przełożyć i mrozić w torebkach. Post Pierogi z kapustą i grzybami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzjadam za każdym razem z olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina(...)maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego Sposób przygotowania : Cebulę smażymy na oleju, dodajemy tymianek i liście laurowe. Następnie dolewamy bulion i wino, gotujemy przez około 25-30 min. Kromki bułki obkładamy serem i kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika nagrznego na 180 stopni, aż będą chrupiące. Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Gosia gotujedrobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje. Kopytka kukurydziane . Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Odstawić do przestudzenia. Do jeszcze(...)wymieszać. Przełożyć na stolnicę i z masy uformować wałeczek, lekko podsypując mąką ziemniaczaną. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem podsmażyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zamarynowane polędwiczki na rumiano
https:KKuchniaMniamrybę z lodówki. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła. Rybę obtaczamy w mące jaglanej i smażymy na maśle na małym ogniu z 2 stron. 3/ Ziemniaki ugniatamy z masłem i lubczykiem na puree. Na talerz przekładamy rybę, ziemniaczane puree i kapustę kiszoną. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna