cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy (kilka ziarenek) Przygotowanie: Kapustę pokroić w paseczki (ok. 1 cm na 4 cm). Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę, sól, masło. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Dodać posiekany koperek i zagotować ponownie. Dodać cukier
Kulinarne Inspiracjedelikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchnia na wzgórzuOstatnio muszę nieźle kombinować, żeby przemycić warzywa do diety Syna. Gotowane marcheweczki czy tam brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu
Kuchnia po mojemuBardzo smaczna surówka, która im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Dodatek zalewy octowej sprawia, że smaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieFilet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce
Eli Gotowanieryżem, młodą kapustą i pomidorami to danie bezglutenowe, więc idealne dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Składniki: (4-5 porcji) 250 g ryżu 2 szklanki wody 500 g białej kapusty 500 g pomidorów + 2 pomidory na wierzch zapiekanki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 kulki mozzarelli pół łyżeczki suszonego tymianku + szczypta na wierzch zapiekanki sól, pieprz odrobina(...)wysypania formy ( w wersji bezglutenowej pominąć bułkę !) Przygotowanie zapiekanki: Ryż opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli (lub tyle ile używacie), zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki (nie mieszać w trakcie gotowania). Wszystkie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Dwa odłożyć na bok, a resztę
Moja Delicjagwarancja, że krokiety nie przylepią sie do dna naczynia. Ułóż krokiety i gotuj na parze około 2-4 minuty. Można podawać z sosem sojowym. Znikają szybciej niż się je robi. To danie lekkie, wykwintne i godne uwagi. Przygotowuje się je na pewno krócej o tradycyjnych krokietów z kapusty z mięsem i ryżem. Moja wersja jest wegetariańska, zdrowa i ma pozytywny
Z Kuchni Do Kuchnigarnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól
Czerwień i błękitpapryka 10 większe FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA GOŁĄBKÓW Z BIAŁEJ KAPUSTY Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać i do pełna nakładać farsz układać w parowarze i gotować z 30 minut...............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand
W Mojej Kuchni Lubiępoczątek pyszna zupka.. porcja rosołowa kawałek młodej kapusty marchewka ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew.Dodać przyprawy.Kapustę poszatkować i lekko poddusić na patelni.Dodać dodać do garnka z ziemniakami i gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić.Można dodać śmietanę
Moje domowe kucharzeniesałatkę z gotowanych podudzi kurczaka. Zdrowa, pyszna I dietetyczna. Gdy zostaje nam kurczak, gdy gotowaliśmy rosół- warto się pokusić na taka sałatkę. Rewelacyjna jako kolacja, śniadanie czy też przystawka. Polecam.Zaczynamy: Składniki:6 ugotowanych podudzi kurczaka1 zielona papryka10 pomidorków koktailowychmała puszka kukurydzy4-5 liści z kapusty pekińskiej2-3 łyżki joguru naturalnego Wykonanie:Kapustę kroimy w piórka. Obieramy kurczaka . Kroimy na mniejsze
Smaki Edytybył zdecydowanie słabym obiektem do fotografowania, więc na zdjęciu jest Sebastian Olma i Piotrek podczas przecedzania rosołu, i rząd misek na rosół z drobno pokrojoną marchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian(...)tarciu kapusty, marchwi i jabłka. Zaś mój przepis na surówkę znajdziecie tutaj . Na poniższym zdjęciu z dramstikami uwieczniła mnie Iza. Na koniec zostaliśmy poczęstowani rewelacyjnym w smaku kremowym sernikiem szefa kuchni. Co prawda Sebastian nie chciał zdradzić przepisu, ale ja go rozszyfrowałam, gdyż podczas rozmowy zadałam mu kilka podchwytliwych pytań i przyznał mi się, że to sernik nowojorski gotowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCHIŃSKI MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (4 porcje) Składniki: - 350 gram piersi z kurczaka - pół czerwonej papryki - pół żółtej papryki - 1 mała marchewka - 70 gram kukurydzy konserwowej - garść posiekanej kapusty pekińskiej - 1 spora cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 3 cm świeżego korzenia imbiru - 5 łyżek sosu sojowego - 200 gram makaronu Mie (do kupienia w marketach w sekcji(...)warzywa na patelnię. Smażyć przez około 5 min, dodać łyżkę sosu sojowego i dusić pod przykryciem przez około 10 min. W tym czasie można przygotować makaron. Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli, a gdy będzie już miękki odcedzić i zalać zimną wodą. Jajko rozbełtać w miseczce, rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i dodać
Zgrabne Gotowanieoleju z oliwek. Dodać ulubione przyprawy, posolić i przykryć wrzątkiem. Gotować do miękkości około 40 minut (w zależności od wielkości kawałków ). Ja w tym celu wykorzystuję szybkowar, w którym gotuję żeberka przez 15 minut. Szybko prawda ? Do ugotowanych żeberek dodać cały przecier pomidorowy, uzupełnić sól i gotować przez następne 15 minut (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie można ugotować sobie(...)makaron i zaserwować go z sosem od żeberek jako pierwsze danie Żeberka z odrobiną sosu można podać z surówką np z kiszonej kapusty. SMACZNEGO
zielonacukinkawodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem
Ugotowane pozamiataneprzygotowania świeżego obiadu z rewelacyjną i bardzo, jak na moje gotowanie, nietypowa surówką... z fenkułem, selerem naciowym i maślanką... Odważyłam się na nowy smak i przeniosłam się na smakowe wyżyny! A jaki był Wasz rewolucyjny dzień w kuchni??? schab tymiankowo-pomaranczowy z surowka z fenkula, kapusty i selera
Dzieje kuchennej Wiewiórykawałek pora kawałek kapusty włoskiej natka pietruszki sól i pieprz opakowanie makaronu 250 g przepis Skrzydła z indyka, zalewamy zimną wodą (około 2 litry ) .Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Cebule opiekamy nad ogniem i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem
Smakowite DaniaZwykle przynajmniej moja rodzina , gołąbki jemy gotowane z sosem pomidorowym , ale można je również zapiekac ....szczerze powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;) Składniki na gołąbki:- 1 włoska kapusta- 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego- 1 średnia cebula- 1 saszetka ryżu- 1 całe jajko- 4 liście
Słodkości i nie tylko