kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:101/167)

Sałatka z burakami i słonecznikiem 136

Idzie wiosna, zbliża się do nas wielkimi krokami. A jeśli nadejdzie to stragany będą uginały się pod ciężarem sezonowych warzyw. Już nie mogę doczekać się młodej kapusty, naszych rzodkiewek czy sałaty. Do tego czasu trzeba przygotowywać sobie potrawy z tzw. "warzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam(...)przygotowaną mieszanką polewamy sałatkę. Uwaga: Ja układałam sałatkę warstwami, ale można ją dokładnie wymieszać. źródło: przepis od znajomej Ilość porcji: ok. 5 Czas przygotowania: ok. 30 minut (bez gotowania lub pieczenia buraków) Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 208

osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz(...)jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę z mięsem, łyżeczką soli i pieprzem. Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z wodą, doprowadzamy

prawdziwe jedzenie
Młoda kapusta z koperkiem 179

potrawa z wolnowaru... kapusta  marchewka kawałeczek  wędzonego boczku pętko kiełbasy koperek sól, pieprz listek, ziele Kapustę poszatkować , marchewkę pokroić .Kiełbasę i boczek pokroić, można podsmażyć.Wszystko razem wymieszać i przełożyć do misy wolnowaru, wlać wodę,dodać przyprawy.W łączyć wolnowar.Pod koniec gotowania dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Garnek chłopski z młodą kapustą (274 kcal) 204

ilości oleju posiatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w spore kawałki, posiatkowaną kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i pieczarki. Podlewamy pół szklanki wody. Garnek zakrywamy i całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy. Dusimy jeszcze wszystko parę minut, aby smaki się połączyły

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi wielkanocne - pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną 348

razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut. Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.    zastawa

królestwo garów
Prawdziwy domowy rosół wołowy 127

wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim woda się zagotuje

MarciochaKucharzy
Sałatka z brukselką 345

brukselska). Swoim wyglądem przypomina miniaturowe kapusty i tak właśnie jest, ponieważ brukselka jest bardzo blisko spokrewniona z kapustą, brokułem, kalarepą, jarmużem.Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą, a moim zdaniem nie zasłużyła sobie na nienawiść!Głównym błędem popełnianym przy jej przygotowywaniu jest długie gotowanie, tymczasem powinna ona być lekko ugotowana, al dente.Dzięki długiemu gotowaniu brukselka traci całe zdrowie, zawarte

Pora coś zjeść
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 268

przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty. Odcedzamy z wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną octu by nadać intensywny kolor. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy(...)kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane rolady wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe rolady z sosem, ugotowanymi kluskami i zimną kapustą. Kategoria: żarło powszednie Tagged: boczek , cebula , kapusta , kuchnia polska , kuchnia regionalna , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 90

danie na pierwszy lub drugi dzień świąt, ale także można je przygotować bez tej szczególnej okazji. Do ich przygotowania użyliśmy kapusty pekińskiej oraz mielonego mięsa z indyka, co doskonale smakowo połączyło się z sosem grzybowym. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską są daniem sycącym, nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym Składniki(...)ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wystudzić. Kapustę pekińską drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli, przemieszać, odstawić na 30 minut, aby zmiękła. Do miski wsypać 1 / 3 podsmażonych grzybów oraz cebuli, ryż oraz odciśniętą kapustę pekińską, dodać mięso mielone, jajka i bułkę tartą, wyrobić masę. Doprawić do smaku

niecodziennikpary
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 182

Przeważnie nie jadam łososia w innej wersji niż w sushi - po prostu jakoś tak mnie nie przekonuje :) Postanowiłam jednak przełamać moje lęki i przygotowałam łososia gotowanego na parze. Była to jedna z najbardziej soczystych i delikatnych ryb, jakie kiedykolwiek jadłam! Polecam naprawdę każdemu - nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem ryb to gwarantuję, że to danie Ci posmakuje. Nie ma konieczności używania(...)pozbywając się nasion.  3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety z łososia skórą do dołu, polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut. Gotowe! :) Wskazówka: Na dolnym poziomie parownika dodatkowo zrobiłam

Tajskie smaki
Kiełbaski a’la cukierki 101

01.02.2019 Ciekawa przekąska,dość prosta w przygotowaniu. Myślę,że z przyjemnością z dodatkiem różnych sosów każdy posmakuje. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki 1/2 cebuli 15

gotuj ze mną
Lahmacun - turecka pizza 178

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i

Codzienne Gotowanie
Surówka z młodej kapusty 465

Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku Wykonanie: Kapustę poszatkować w cieniutkie paski , solimy

kgwjanczewo
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 163

Składniki:Ciasto:2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwekłyżeczka soli 3/4 szklanki wody10 g drożdżyłyżeczka cukruFarsz:500 g pieczarek300 g kapusty kwaszonejcebulkałyżka masła2

Moje pyszne gotowanie