słać do ministra Macierewicza jako dobrą jakościowo amunicję dla obrony terytorialnej, bo będą twarde jak śrut… Zbyt mała ilość mąki sprawi z kolei, że kluski rozpłyną się podczas gotowania jak senne marzenie o dobrym obiedzie. Znaleźć właściwe proporcje niestety nie jest łatwo, bo bardzo dużo zależy od stopnia wilgotności ziemniaków. Nawet używając dokładnie tej samej odmiany możecie trafić(...)zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie, masę ziemniaczaną robimy od zera. Ziemniaki myjemy i bez obierania, w łupinkach gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Ugotowane odstawiamy
Niedzielny kucharzW codziennej gonitwie zapominamy, że dobre śniadanie to podstawa dnia. Dobra śwież sałatka, jajko sadzone i odrobina kiełbaski ucieszy każdego i wcale nie potrzebujemy mnóstwa czasu
Kuchnia BeatySurówka, którą chyba zna każdy, choć jak tysiące innych przepisów, w każdym domu smakuje inaczej. Polecam dzisiaj swoją, wielokrotnie wypróbowaną wersję. Świetnie pasuje jako dodatek
Gosia gotujeBurak lisciowy,jak wszystkie warzywa,ktorych liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!który powstaje podczas duszenia jest lekki i idealnie pasuje do kaszy czy też gotowanych ziemniaków. Jedyną trudnością może stać się trybowanie uda, ale że jest to tylko jedna kość, więc nikomu nie powinno sprawić to trudności. U mnie eskalopki zostały podane z pęczakiem i sałatką z kapusty pekińskiej. Składniki: około 1,2 kg udźca 2 ząbki czosnku olej do smażenia
na moim stole...papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu obsypujemy delikatnie ziołami. Liście sałaty
Be Fit Be StrongDzięki rodzajowi użytego piwa mięso uzyska piękny, ciemnobrązowy kolor, a powstały z gotowania sos będzie miał cudowną, ciemną, pieczeniową barwę. Sos można podać na kilka sposobów - naturalny, odcedzony na sitku lub zaciągnięty. Moja propozycja podania - ziemniaczki z wody ze świeżym koperkiem i do tego czerwona kapusta, nazywana przez moją Mamę kapustą "szmurowaną." Ja też tak ją nazywam. Jeśli
Garniec Magaliecebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia z gotującą się wodą, dodać marchewkę i przyprawy.Gotować do miękkości. .Na koniec dodać
Moje domowe kucharzeniePlacki ziemniaczane uwielbiam i chyba osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Podane tradycyjnie z kefirem czy maślanką, na słodko czy na słono smakują
Gosia gotujechili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka 1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek pęczek dymki 4 łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz(...)poziom soczewicy, gotujemy pod przykryciem ok 20 min aż soczewica wchłonie cały płyn, na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem 3. Kiedy bataty się upieką, przecinamy je na pół, ale nie do końca, i nakładamy do środka farsz z soczewicy, na wierzchy nakładamy jogurt i posiekaną pietruszkę 4. Surówka - kapustę drobno siekamy, najlepiej
Słodki Kompromisoliwą, ułożyłam marchew oraz podgotowaną golonkę. Podlałam wywarem z gotowania i wstawiłam na 30 min. do piekarnika nagrzanego na 200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka
bastalenamiałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki 250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra(...)tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż ser będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić. W czasie, kiedy ser się rozpuszcza
Pyry na GazMam własną kapustkę ale niestety nie mam jej gdzie przechowywać aby przez całą zimę móc robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi
Monia miesza i gotujecukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy (kilka ziarenek) Przygotowanie: Kapustę pokroić w paseczki (ok. 1 cm na 4 cm). Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę, sól, masło. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Dodać posiekany koperek i zagotować ponownie. Dodać cukier
Kulinarne Inspiracjedelikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchnia na wzgórzu