kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:108/167)

Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty 195

chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka    1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek  pęczek dymki 4 łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz(...)poziom soczewicy, gotujemy pod przykryciem ok 20 min aż soczewica wchłonie cały płyn, na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem  3. Kiedy bataty się upieką, przecinamy je na pół, ale nie do końca, i nakładamy do środka farsz z soczewicy, na wierzchy nakładamy jogurt i posiekaną pietruszkę 4. Surówka - kapustę drobno siekamy, najlepiej

Słodki Kompromis
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 182

oliwą, ułożyłam marchew oraz podgotowaną golonkę. Podlałam wywarem z gotowania i wstawiłam na 30 min. do piekarnika nagrzanego na 200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka

bastalena
Rolowany ser 235

miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki   250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra(...)tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż ser będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić. W czasie, kiedy ser się rozpuszcza

Pyry na Gaz
Sałatka z białej kapusty 465

Mam własną kapustkę ale niestety nie mam jej gdzie przechowywać aby przez całą zimę móc robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi

Monia miesza i gotuje
Młoda kapusta z koperkiem 308

cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy (kilka ziarenek) Przygotowanie: Kapustę pokroić w paseczki (ok. 1 cm na 4 cm). Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę, sól, masło. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Dodać posiekany koperek i zagotować ponownie. Dodać cukier

Kulinarne Inspiracje
Kapuśniak musi być kwaśny ! 186

delikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki

Kuchnia na wzgórzu
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 149

Ostatnio muszę nieźle kombinować, żeby przemycić warzywa do diety Syna. Gotowane marcheweczki czy tam brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu

Kuchnia po mojemu
Surówka na miesiąc 300

Bardzo smaczna surówka, która im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Dodatek zalewy octowej sprawia, że smaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Filet faszerowany warzywami 149

Filet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce

Eli Gotowanie
Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami 221

ryżem, młodą kapustą i pomidorami to danie bezglutenowe, więc idealne dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Składniki: (4-5 porcji) 250 g ryżu 2 szklanki wody 500 g białej kapusty 500 g pomidorów + 2 pomidory na wierzch zapiekanki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 kulki mozzarelli pół łyżeczki suszonego tymianku + szczypta na wierzch zapiekanki sól, pieprz odrobina(...)wysypania formy ( w wersji bezglutenowej pominąć bułkę !)   Przygotowanie zapiekanki: Ryż opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli (lub tyle ile używacie), zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki (nie mieszać w trakcie gotowania). Wszystkie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Dwa odłożyć na bok, a resztę

Moja Delicja
Krokiety z kaszy jaglanej ,szpinaku,jarmużu i suszonych pomidorów w papierze ryżowym 186

gwarancja, że krokiety nie przylepią sie do dna naczynia. Ułóż krokiety i gotuj na parze około 2-4 minuty. Można podawać z sosem sojowym. Znikają szybciej niż się je robi. To danie lekkie, wykwintne i godne uwagi. Przygotowuje się je na pewno krócej o tradycyjnych krokietów z kapusty z mięsem i ryżem. Moja wersja jest wegetariańska, zdrowa i ma pozytywny

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami 239

garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól

Czerwień i błękit
papryka faszerowana z parowara... 175

papryka 10 większe FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA GOŁĄBKÓW Z BIAŁEJ KAPUSTY Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać i do pełna nakładać farsz układać w parowarze i gotować z 30 minut...............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z młodej kapusty 345

początek pyszna zupka.. porcja rosołowa  kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew.Dodać przyprawy.Kapustę poszatkować i lekko poddusić na patelni.Dodać dodać  do garnka z ziemniakami i gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić.Można dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z gotowanego kurczaka 10771

sałatkę z gotowanych podudzi kurczaka. Zdrowa, pyszna I dietetyczna. Gdy zostaje nam kurczak, gdy gotowaliśmy rosół- warto się pokusić na taka sałatkę. Rewelacyjna jako kolacja, śniadanie czy też przystawka. Polecam.Zaczynamy: Składniki:6 ugotowanych podudzi kurczaka1 zielona papryka10 pomidorków koktailowychmała puszka kukurydzy4-5 liści z kapusty pekińskiej2-3 łyżki joguru naturalnego Wykonanie:Kapustę kroimy w piórka. Obieramy kurczaka . Kroimy na mniejsze

Smaki Edyty