kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:105/167)

Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 163

ustawić w ciepłym miejscu, przykryć ścierką a gdy zaczną rosnąć gotować na parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :) rozczynwyrobione ciastowycięte kółeczkagotowanie na parze

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA" 48798

szklanka octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w "piórka".  Do garnka wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier i sól. Zalewę gotujemy. Gdy zalewa wystygnie należy zalać nią wszystkie pokrojone składniki i wymieszać. Smacznego

Salonik smaków
Kapuśniaczek na wędzonce 151

ziela angielski pieprz, sól  no i wcześniej ugotowany bulion :) Do bulionu wkładamy pokrojoną kapustę (bez głąba), boczek kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy aby wytopić tłuszcz, następnie dodajemy do zupy, cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Koper drobno kroimy  i wszystkie produkty gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Czas gotowania 2h na wolnym ogniu. Proste? Bardzo a naprawdę warto

Niezły Młynek
Kalarepy z figą, awokado i miodem 123

 No cześć! Dzisiaj totalny spontan, pomysł, który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta

Kuba Gotuje
Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie winegret 998

Tak jakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo

Ala piecze i gotuje
Papryka faszerowana 397

Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym

Gotuj z Misiem
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 164

ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym (można użyć passaty pomidorowej). Zagotowujemy bulion, we wrzącym(...)cały czas mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa

Karo in the Kitchen
Ostatni weekend przed świętami. 143

jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich, z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i  taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie. Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego(...)przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy  Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy

Kolizje Smaków
SAŁATKA MIX 177

nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania.  SKŁADNIKI   Około 10 brukselek   5 pieczarek ( według uznania)   Pół główki kapust pekińskiej         Pół woreczka kaszy jaglanej   Pół   puszki czerwonej fasolki   1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak )   Imbir w korzeniu(...)Sól   Pieprz ziołowy   Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy   Oliwa z oliwek   Woda   Kostka rosołowa grzybowa      Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.   Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię   wrzucam pieczarki i podlewam   niewielką ilością wody. Dodaję

Zdrowo i kolorowo
Pieczone udka kurczaka 91

podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne kurki i ziemniaki z wody za mną chodziły

Zasmakuj Kuchni
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 141

rumiano z obu stron, przełożyć do garnka i zalać do połowy wywarem warzywnym. Mięso gotować do miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i quinoą. 103

Jarmuż należy do tych osobników, którzy przy pierwszym spotkaniu mogą rozczarować. Najpierw naczytamy się jaki to jest wspaniały, zdrowy i w ogóle, a potem okazuje się

zadanie-gotowanie
Surówka z marchwi,jablka i kapusty 689

tego stopnia że będą one bohaterami jednego z moich ebooków z serii kursu gotowania " Krok po kroku" Są takim szczegółem który dopina wszystko  na ostatni guzik Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu. Składniki na 4 porcje. 1 kapusta pekińska 4 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 3 łyżki oliwy bazyliowej. 1 łyżeczka

Eli Gotowanie
Sałatka z zielonymi pomidorami 1257

zielonych pomidorów  4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić wszystko do dużego garna, dodać ocet, cukier i olej. Gotować pół godziny i na gorąco wkładać do słoików, przetrzeć brzegi słoików, zakręcić i odwrócić

Pelusiowa Kuchnia
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 197

indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około

BaRepas