kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:97/167)

Rosół z włoskimi akcentami 193

smak  w gotującym bulionie nieustannie się koncentruje,7.      warzywa wkładamy dopiero, jak mięso się podgotuje,8.      rosół musi być gotowany na małym ogniu. Wywar powinien jedynie delikatnie „pyrkać”,9.      przed zagotowaniem zbieramy szumowiny cedzakiem, żeby rosół był klarowny. Wiadomo, że szumowiny to zdrowe(...)klarownego i złotego koloru, do rosołu można dodać kapustę, suszonego grzybka, a nawet buraka,11.  by nadać złocistą barwę, dajemy przypaloną cebulę. Zasada: 1 cebula na 1 litr wody. Możemy dodać także szczyptę kurkumy, 12.  rosół musi gotować się przez kilka godzin (minimum 3-4 godziny). Im dłużej tym lepiej. A najlepiej

Bon Appetit Małgorzaty
CZERWONA KAPUSTA DUSZONA Z JABŁKAMI, BOCZKIEM I OCTEM BALSAMICZNYM 214

każdego smakuje inaczej. Każdego bardzo wyjątkowo.Przepis pochodzi z książki : Gotuj z Oliverem.Składniki:- 250g chudego wędzonego boczku- 1 łyżka nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję)- 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki- 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm- 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści- 150ml octu balsamicznego- ok.2 łyżki

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z kaszą i mięsem 191

laurowy, kilka ziaren pieprzu, solimy wodę i gotujemy (mnie wyszło 12 gołąbków i gotowałam je na 2 etapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk ) Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej

Proste Potrawy
Topinambur na rumiano 181

bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej poczytajcie

Buniabaje w kuchni
Kaczka stir fry z kapustą pak choi 277

dwóch osobnych misek (tak samo postępujemy w wypadku użycia kapusty pekińskiej jeśli nie macie pak choi).   Skrobię mieszamy z zimną wodą, sosem sojowym, sosem ostrygowym, lekko solimy i mocno pieprzymy. Odstawiamy na bok. Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy. Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu – najczęściej to krótkie gotowanie lub tylko zalanie wrzątkiem. Miękki makaron odcedzamy i mieszamy(...)usmażeniu kaczki czyścimy papierowym ręcznikiem. Wlewamy 3 łyżki oleju kokosowego lub sezamowego, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż lekko się zezłocą. Wrzucamy pokrojone nerwy kapusty – smażymy mieszając, do czasu aż zaczną się robić przeźroczyste. Wrzucamy do nich części zielone i smażymy razem, aż stracą od ciepła podwiędną i stracą na objętości.   Mieszamy przygotowany wcześniej

Karo in the Kitchen
Vegetariańskie Dietetyczne Leczo - prosty przepis. Dieta odchudzająca warzywno-owocowa 14-dniowa kuracja oczyszczająca organizm 223

ugotować. Dodać koncentrat, czosnek przepuszczony przez praskę, sól himalajską, czarnuszkę i pieprz do smaku.   Kapustę pokrój, cebulę posiekaj.   Zalej bulionem i duś z liściem laurowym i kminkiem.   Pod koniec duszenia dodaj drobno pokrojone jabłka, przecier pomidorowy i resztę przypraw.   Gotuj jeszcze przez chwilę, skosztuj i w razie potrzeby dopraw.   Gotowe!   Jako specjalista dietetyk polecam

IzaGotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 213

cebule 3 jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić(...)wody w której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą Do przygotowania gołąbków użyłam keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce

Kto ugości moich gości?
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 240

pozbawiona, a szkoda, bo te cieniutkie ale jakże aromatyczne części kolendy są często w kuchni potrzebne. Liści kolendry zazwyczaj dodaje się do potrawy w momencie serwowania, gdyż podczas gotowania tracą smak. W sklepach dostępna jest także kolendra mielona ale jeśli takowa wymagana jest w przepisie, najlepiej zrobić ją samemu z ziaren: podprażyć je na patelni, by wydobyć aromat, a następnie(...)też napoje w których pandan nadaje główna nutę. M MARYNOWANA KAPUSTA SITOWANA-  Nazywana również m.in. kapustą chińską, kapustą sarepską albo gorczycą sarepską, to częsty dodatek w chińskiej kuchni. Oprócz tego, że je się ja samą, dodaje się również do gotowanych, smażonych i parowanych potraw. Ma smak mocno słono - kwaśny i jest chrupka. N NASIONA KMINU-  W kuchni używamy

ClauditteMissCooking
Paszteciki 105

jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy(...)kiszonej kapusty 200 g pieczarek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę siekamy i dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie

Na moim talerzu
Bulion z kaszką wersja Mamy 217

wersji Mamy jest trochę inny - a na pewno smaczniejszy bo nie ja musze gotować. Sami wiecie jak to jest - jeśli ktoś ugotuje i poda to smakuje dwa razy lepiej. Czas: 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka kurczaka 1 młoda włoszczyzna bez kapusty 6 ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 4 łyżeczki kaszki manny 2 listki lubczyku Obrać(...)podzielić na 3 części. Ułożyć w garnku mięso i włoszczyznę ( nie dodawać jeszcze lubczyku ) , ziarna czarnego pieprzu i sól. Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania ( nie szumować ) . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 40 minut. Dorzucić listki lubczyku i gotować jeszcze 15 minut ( w tym czasie płyn powinien odparować do objętości 2 szklanek ). Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić bulion. Zasypać bulion

Buniabaje w kuchni
Roladki z kurczaka z cukinią 143

Roladki drobiowe z cukinią gotowane w foli spożywczej. To fajna alternatywa dla  tradycyjnych roladek. Do tego są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne.  Moje roladki podałam z brązowym ryżem i surówką z  kapusty Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 1 cukinia słodka mielona papryka suszona bazylia sól, pieprz dodatkowo folia spożywcza Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół(...)położyć kilka plasterków cukinii i dokładnie zwinąć w roladkę. Na blacie rozwinąć folię spożywczą, na nią położyć mięso. Ciasno zwinąć, tworząc cukierka i związać nitką. Gotowe ruloniki wkładamy do gotującej wody i na małym ogniu gotujemy przez 25-30 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy z folii

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz z grzybami 123

Chodziło za mną mięso w sosie więc zrobiłam łopatkę w sosie z dodatkiem grzybów. Dodatkiem były kotlety ziemniaczane i surówka z kapusty . Prosty i smaczny obiad

Monia miesza i gotuje
Wędzone żeberka w kapuście z żurkiem 155

wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta będzie prawie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody. Wlać żurek (nie dodawać mąki, gdyż zrobi się budyń kapuściany) i gotować aż otrzymamy odpowiednią konsystencję/ gęstość.   zastawa

królestwo garów
Surówka z młodej kapusty 221

Prostszej surówki z kapusty już chyba nie ma - prosta i muszę dodać, że smaczna. W założeniu miała być z koperkiem lecz zamiast koperku w domu była

Kuchcik gotuje