kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:90/167)

Chłodnik - cud 152

Parę ładnych lat wstecz  byłam w moich ulubionych Górach Świętokrzyskich. To te góry o których  mówią że kapusta na szczytach  rośnie. No i

Eli Gotowanie
Makaron z boczkiem i z kapustą włoską 134

zrobiłam ze świderkami i smakował tak samo wybornie… Oto przepis na makaron z boczkiem i włoską kapustą. Zapraszam Makaron z boczkiem i włoską kapustąSkładniki:pół główki kapusty włoskiejok. 500g makaronuok. 200g boczku (najlepiej wędzonego)1 cebula2 ząbki czosnku1-2 papryczki chili6 łyżek startego świeżego parmezanu plus odrobinę do dekoracji2-3 łyżki oliwy do smażeniasól, pieprz Kroję boczek(...)plasterki oraz chili pozbawione nasion i pokrojone w paseczki i smażę dalszych 5 min aż cebula zmięknie.W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie żeby był al dente i 5 min przed końcem dorzucam do makaronu pokrojoną w paski kapustę.Odcedzam makaron i kapustę i dodaję do boczku doprawiając solą, pieprzem i parmezanem.Smacznego Źródło: Silvana Franco, „Family”Post

UgotujmyTo.pl
SAŁATKA PIECZARKOWA 1199

dwie, - pieprz czarny, - przyprawa domowa typu vegeta, WYKONANIE: Blanszujemy pieczarki w nieosolonej wodzie (aby nie stwardniały). Gotujemy je w całości około 5 minut. Następnie kroimy - w zasadzie można zarówno w ćwiartki jak i w plasterki. My wolimy plastry. Ser ścierami na najdrobniejszych oczkach, kapustę pekińską i cebulkę kroimy w pióra. dorzucamy kukurydzę i drobno pokrojone dudy. Mieszamy z odrobinę majonezu

Wypisz Wymaluj
Gołąbki (przepis 2) 214

kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć. Zawinięte gołąbki włożyć ciasno do garnka i zalać wodą. Jeżeli zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki - ale nie jest to konieczne. Gotować 1h. Sos: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. W misce rozrobić wodę z mąką

W kuchni u Moniki
szybkowar-kacze udka pyszne z kapustą i pieczarkami... 190

pokrojone pieczarki, wsypać kapustę kiszoną, wlac przyprawę w płynie, wodę i wymieszać zrumienione udka natrzeć kucharkiem, pieprzem majerankiem i ułożyć na kapuście, zamknąć szybkowar 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut szybkowat otworzyć po 30 minutach, sam spuści ciśnienie a w tym czasie potrawa nabierze jeszcze smaku udka

W Mojej Kuchni Lubię
Warzywno-mięsne danie z patelni 224

kroimy kapustę i pieczarki.W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę.Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą.   Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.   Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy.W międzyczasie gotujemy ryż

Maminek kulinarny
Pierogi z pieczarkami 176

Gotujemy około 4-5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch (czas gotowania zależy też min.od grubości ciasta) Jeśli woda z pierogami gotuje się zbyt gwałtownie należy zmniejszyć płomień, by nie popękały. Tak samo możemy przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Na kolację wigilijną w sam raz. Do lepienia pierożków użyłam specjalnego przyrządu, takiego jak tu przy lepieniu pierożków z mięsem

Proste Potrawy
Kapuśniak po węgiersku 262

posiekać. Zalać 2l wody i zagotować.  Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu.  Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze

Z miłości do słodkości
Surówka z młodej kapusty. 216

Jest tak delikatna, że nie miałam serca tej mojej pierwszej w tym roku gotować. Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie

MamaOskarka
Barszcz czerwony z warzywami. 130

Pyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa, gęsta zupa w sam raz na wiosnę. Trochę przypomina barszcz ukraiński, tyle tylko, że bez fasoli i kapusty. Chętnie ją przygotowuję, bo to jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki(...)łyżka octu 2 łyżki posiekanego koperku sól      Do garnka wkładamy umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, dolewamy około 1 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dokładamy do wywaru obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, seler i dalej gotujemy. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone

Rozpustne gotowanie
Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 135

bobu 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana: 1 bakłażan, duży i jędrny(...)ziemniaczana. W rękach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a w każdej rób palcem dziurkę. Odstawiaj na stolnicy wysypanej mąką. Kluski gotuj w osolonym wrzątku (na dwie tury) przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj od razu. Surówka z modrej kapusty Kapustę pokrój drobno na szatkownicy lub mandolinie. Zasyp łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aż zmięknie. Odlej

Food Square
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 174

laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,  kminek,  sól, pieprz,  1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą(...)niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką

Z miłości do słodkości
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 172

Zalewamy wrzątkiem i moczymy je w nim około 20 minut. Następnie kolejne 20 minut gotujemy (w świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa.Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę i ananasa w paski.Smażymy na 2 patelniach:1. Cebula z marchwią smażymy(...)patelnia potrzebuje więcej czasu i uwagi.2.  Kapustę wrzucamy na patelnię nr 2. Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa.4. Przyprawy na wywarze.Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy - na bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy zapominają o ostatniej pozycji). Moment gotujemy. 5. Pomidory.Parzymy, kroimy w kostkę, dusimy

Wypisz Wymaluj
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 170

przyprawa warzywna, pieprz Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy kilka pierwszych, zwykle nieładnych i zdrewniałych liści. Następnie główkę parzymy we wrzątku przez 20 minut, a najlepiej podgotowujemy kilka chwil w wodzie z łyżką cukru. Należy uważać jednak, by liści nie rozgotować. Pierwsze 2 sparzone liście zdejmujemy i układamy je na dnie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki. Pozostałe zdejmujemy z główki(...)się rozpadać. Na wierzch układamy kilka pozostałych liści kapusty. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z mięsnym bulionem. Gotowym sosem pomidorowym zalewamy w garnku gołąbki, dorzucamy do nich seler. Gołąbki dobrze jest ucisnąć z góry pokrywką mniejszą od garnka w którym się gotują, by nie wypływały i nie rozpadły się. Dusimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Sajgonki z kuskusem i mięsem 174

500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania