dodajemy zimne masło (w takiej kolejności). Mieszamy, lekko zarumieniając mąkę. Podlewamy zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mieszamy, żeby nie było grudek. Łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami. Smacznego
bistro mamawystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze
AZgotuj!Wrzucamy podsmażone mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa to ok 40 min. Na koniec wszystko doprawiamy
W kuchennym oknie Ewydobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona papryka oliwa z oliwek ocet balsamiczny Kapustę szatkujemy w drobne kawałki, pomidora kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Wszystko mieszamy
vegetaniedrugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim. Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki
Amatorka kuchennadelikatnie wodą z kapusty by całość przywarta do patelni odeszła. Do pozostałej kapusty dodajemy koncentrat i ją przesmażamy. Następnie dodajemy podsmażone żeberka z kapustą, podlewamy wodą około 2 szklankami, dodajemy ziele, liść, solimy i gotujemy do miękkości żeberek przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka zmielić, wymieszać z jajem i ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nakładać łyżką na liście kapusty. Zewnętrzne krawędzie liści zaginać do środka, a następnie zwijać gołąbki. Gotować na parze przez około 15minut. Sos: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Pomidory pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i smażyć
Zapiski Młodej ŻonyMało kto nie lubi pierogów. Przygotowujemy je z kapustą, grzybami, mięsem, owocami – długo jeszcze mogłabym wymieniać. Różnie też robiłam – gotowane, pieczone, ale takie jak te – zrobiłam po raz pierwszy. Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine… naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji. Składniki
mojewypiekiinietylkotarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni lub nad gazem. Kapustę szatkujemy.Wszystkie składniki pasty wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie wszystko dokładnie blendujemy i ponownie gotujemy na małym ogniu, żeby zredukować
Kulinarne przygody GatityBardzo drobno kroimy kapustę, a ziemniaki w dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, do miękkości kapusty. Do garnka wlewamy bulion, solimy, dodajemy pieprz i bazylię, i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Jeżeli chcemy możemy zaciągnąć zupę dwiema łyżeczkami mąki wymieszanej z dwiema łyżkami śmietany, wtedy zupa będzie
Kuchnia Łukaszataki obiad. Ryż podałam ze schabowym- przepis na pyszny schabowy znajdziecie tutaj i tutaj. Kochani polecam i zaczynamy: Składniki:2 marchewki4-5 liści kapusty pekińskiej1 szkl ryżu długoziarnistegosól, pieprzszczypior 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie :Gotujemy ryż- według instrukcji na opakowaniu.Na patelni lub woku rozgrzewamy olej, i podsmażamy marchewkę pokrojoną w słupki- około 5 min. Do marchewki dodajemy ugotowany
Smaki EdytySmaczna zarówno na zimno jak i na ciepło. 1 mała główka młodej kapusty 1/4 kostki masła 2 czubate łyżki bułki tartej sól świeży, posiekany koper 1. Z kapusty wykrawamy głąb, usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy ją na ćwiartki. Umieszczamy w garnku z wodą, wsypujemy sól. Gotujemy przez około 30 minut do miękkości. Odcedzamy. 2. W małym rondelku, na małym ogniu
Szefowa kuchniwołowego1 cebula2 jajka 0,5 szkl bułki tartejsól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki , koper1 szkl ryżu200 ml bulionu kurczakowegooliwa Wykonanie:Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor.Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus
Smaki EdytyLecza paprykowego firmy Orzech 20 dag pieczarek 1 cebulka Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie . W garnku zagotować lekko osoloną wodę wrzucić woreczki z ryżem , gotować aż woreczek dobrze napęcznieje. Ugotowany ryż wyjąć z woreczka i przełożyć do dużej miski. W rondlu rozgrzać oliwę dodać mięso , vegetę i pieprz(...)pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną dodać je do usmażonego mięsa i wymieszać. Mięso z pieczarkami dodać do ryżu i dobrze wymieszać , przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Z każdego liścia kapusty ściąć delikatnie grube łyko. Na każdy liść nakładać po 2 łyżki farszu , boczne boki liścia składamy do środka i następnie pionowo zwijamy. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia , układać
Sama słodycz i szczypta chili