Polacy też lubimy. Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 szklanki gotowanej fasoli 3/4 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem
R'n'G Kitchenłyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy(...)minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca
Kolorowy PrzepisownikDziadek był mistrzem w gotowaniu zupy. Potrafił ją przygotować nawet na siekierze. Oczywiście do tej siekiery było mnóstwo dodatków, a zupa wychodziła zawsze wyśmienita. Nigdy nie mogłam wyjść z podziwu, jak za zwykłej siekiery można wydobyć tyle smaku i aromatu. Oczywiście wszystko do czasu. Nie będę czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny(...)nasiennych, kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta z cebulą zmniejszą swoją objętość na patelni (zmiękną) dodajemy paprykę. Obrany imbir i czosnek kroimy w plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość
mojewypiekiinietylkoazjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy
mojewypiekiinietylkoJeśli nie macie grilla z pokrywą wystarczy kapustę zawiną w folię aluminiową i grillować do miękkości. Z kapusty usuwamy przypieczone, dolne liście, kroimy w paski i mieszamy z cebulą i grzybami. Między czasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy, doprawiamy przyprawą garam masala, dodajemy pozostały kminek i mieszamy z kapustą. Smacznego :) http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel
Moniki Smakołykiłyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIEKapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz. Mieszać , można podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty
W kuchennym oknie Ewywidzicie i jak skosztujecie będziecie chcieli więcej. Eksperyment powodzeniem zakończył się. Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 szklanki ryżu 250 g tuńczyka w oleju 1 pęczek natki pietruszki 1 mała puszka kukurydzy sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę sparzamy. Liście odkładamy, studzimy, usuwamy zgrubiale części. Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, mieszamy z tuńczykiem z zalewą, posiekaną natką i kukurydzą
R'n'G KitchenKolejna surówka z kiszonej kapusty. Poprzednia wersja była z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje
Monia miesza i gotujepure a to tak jak dziś dodałam do zupy i to był znakomity pomysł. Zupę gotowałam w szybkowarze, jeśli takowego nie posiadacie wystarczy dłużej gotować warzywa niż ja podałam. Polecam serdecznie. Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCIASTO: 550 DAG MĄKI 1/2 KOSTKI DROŻDŻY PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI KOSTKA MARGARYNY 2 JAJKA 1/2 DUŻEGO KUBKA ŚMIETANY 12 % KURKUMA PRZYGOTOWANIE: W GARNKU NASTAWIAMY KAPUSTĘ Z POKROJONĄ W KAWAŁKI ŁOPATKĄ WODĄ I ROSOŁKAMI,GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI(JA ZAZWYCZAJ ROBIĘ TO DZIEŃ WCZEŚNIEJ,ALE NIE TRZEBA) NASTĘPNIE ODCISKAMY WODĘ,I PRZEKRĘCAMY PRZEZ MASZYNKĘ LUB TAK JAK JA ROZDRABNIAM W MIKSERZE,PODSMAŻAMY
Swojskie jedzonkodrobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj
prawdziwe jedzenieziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko
mojewypiekiinietylkosztuk surowa biała kiełbasa, 1 łyżka przecier pomidorowy, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki majeranek, 60 dag kiszona kapusta zagotować wodę i włożyć pokrojoną kiszoną kapustę włoszczyznę rozdrobnioną w blenderze, ziele i liść laurowy gotować z 30 minut - teraz wsypać kaszę perłową, włożyć surową białą kiełbasę , przecier pomidorowy i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut , co jakiś czas mieszając
W Mojej Kuchni Lubię