grupy B, kwas foliowy, olejki eteryczne, PP, itd ) , oczyszcza organizm. Warzywo pobudza przemiane materii I likwiduje zaparcia. Przyprawa cayenne- pomaga w procesie trawienia i likwiduje wzdęcia. Kapusta - nie zawiera tłuszu i cholesterolu, jest niskokaloryczna, posiada wiele witamin , błonnik pokarmowy- zapewnia uczucie sytości i rozkład tkanki tłuszczowej. Zupa jest syta I pyszna. Polecam(...)łodyg selera2-3 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytrynyszczypiornatka pietruszki1-2 łyżeczek kminku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia kurczaka Najpierw gotujemy rosół z 6 podudzi kurczaka- bez skóry, dodałam sól do smaku. Po ugotowaniu wyciągamy kurczaka- można zrobić sałatkę :)Skroiłam kapustę, paprykę, marchew i seler.Popłukałam kalafior, pokroiłam szczypior.Wszystkie warzywa dodałam do rosołu.Doprawiłam kminkiem i sokiem z cytryny
Smaki Edytykroimy w cieniutkie paseczki. 4. Wędlinę kroimy w paseczki. 5. Jajka gotujemy na twardo. PATRZ >>> JAJKA GOTOWANE NA TWARDO . Obieramy z łupiny i ścieramy na tarce. 6. Granat myjemy i obieramy. Rozdzielamy na pojedyncze pestki. 7. Na dużym płaskim talerzu, kupkami układamy marchewkę, buraka, kapustę pekińską i wędlinę. 8. Wszystko posypujemy startym na tarce jajkiem
Kulinarnie z Polką na KresachDziś zapraszam Was na pyszny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i jako sposób recyklingu poświątecznych smakołyków. Ja robiłam go jeszcze przed świętami, zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie(...)ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki keczupu Odciśniętą kapustę kroimy w 3-4 cm kawałki i wkładamy do garnka. Podlewamy szklanką wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżeczkę przyprawy do bigosu i gotujemy na wolnym ogniu (ewentualnie podlewając wodą). Po godzinie dodajemy pokrojoną kiełbasę i gotujemy kolejne 45 minut. Następnie
Rozpustne gotowanieprzekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty (osączonej z płynu). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła ,razem z makaronem dodajemy do kapusty. Całość lekko podsmażamy
R'n'G Kitchenliście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego2 łyżki soku z cytrynyoliwaplasterek masłasólpieprzDodatkowo:natka pietruszki do dekoracjigęsta śmietana 18%pampuszkiPrzygotowanie:Do dużego garnka włożyć umyte żeberko, wlać wodę i lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska i pokroić na kawałeczki. Na dużej i szerokiej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę(...)podlać kilkoma chochelkami bulionu z ugotowanych żeberek. Dusić około 5 minut.Do garnka z bulionem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny
Oryginalny smakMłoda kapusta zasmażana, z dużą ilością koperku Składniki: ze strony Filozofia Smaku 1 mała młoda kapusta 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki (użyłam ryżowej) sól, pieprz do smaku olej Marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę posiekać. Przełożyć do garnka. Dodać łyżeczkę soli i całość zalać około 1-1,5 szklani wody. Gotować około 10-15 minut
Moja Galeria Smakutalerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki w tym czasie jeszcze skruszeją golonki są mięciutkie
W Mojej Kuchni Lubiębazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty. Składniki:główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebulaodrobina papryczki chilli sól, pieprz3 łyżki(...)mięsa i delikatnie rozgnieść twardą część. Przy nadziewaniu liści pamiętacie, żeby ciasno złożyć gołąbka. W dużym garnku na dno położyć liście kapusty, które nam zostały ( 1-2). Następnie ułożyć ciasno gołąbki, zalać wodą i gotować ok. 15 - 20 min. Jak są mocno z ściśnięte nie ma opcji, że się rozwalą. Kiedy gołąbki się gotuję zrobić sos. Do garnka
pieprzny smaczekjakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina(...)kminku łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka pieprzu mielonego Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę
Mienta blog1 kg żeberek (pasy) 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 cebule kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu
Gotowanie jest łatwekostkę. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynke i cebulę. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem
Atlas Smakówdemotywację, często zmuszają nas do jedzenia rzeczy, których nie cierpimy. Pora posiłku powinna być przyjemnością, nie można sobie tego odbierać. Ja uwielbiam jeść i gotować, nie wyobrażam sobie, żebym miała przez tydzień jeść tylko kapustę czy banany. Po co się męczyć, skoro można to rozegrać w znacznie lepszy, i co ważniejsze dający TRWAŁY EFEKT , sposób? :) Rujnują organizm . Dla przykładu dieta
Powiedz dietom niełyżka masła 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle ,dodajemy poszatkowaną kapustę ,sól (1/2 łyżeczki) ,ziele angielskie ,liście laurowe ,zalewamy wodą (100 ml) i dusimy do miękkości kapusty. W razie potrzeby nadmiar płynu odparowujemy. Mięso
R'n'G Kitchenzawinąć i na gorącym oleju podsmażyć z obu stron do szybkowara 9 l "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wkładam sitko rozkładane - nie przypali się kapusta - układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na małym ogniu z 20 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie opadnie gołąbki z szybkowara są miękkie ale się nie rozpadają, smakują ciepłe i na zimno
W Mojej Kuchni Lubię