kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:66/167)

Tajska kuchnia: zupa z kurczakiem 197

olejprzyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendramakaron ryżowy   Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka

prawdziwe jedzenie
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 208

Zawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.Czas przygotowania: 45 min.Porcja(...)grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle podsmażamy posiekanego pora i cebulę dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem. Wszystko razem dusimy ok 10 min. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cukinię i również dodajemy do bulionu.Na końcu smażymy na oliwie pokrojone w kostkę pomidory z dodatkiem posiekanej

kulinarnyJa
Domowy bigos 156

ziela angielskiego3 łyżki majeranku2 łyżeczki pieprz ziołowyok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3 łyżki koncentratu pomidorowegosól/pieprzWykonanie:Kapustę siekamy nożem, a następnie wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.Mięsko kroimy w kostkę, mieszamy razem z solą, majerankiem, odstawiamy na 20 minut do lodówki, nakryte folią aluminiową(...)średnim ogniu.Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy.Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy do kapusty.Kroimy śliwki i też dorzucamy do całości.Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy.I gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając małą ilością wina, aby się nie przypaliła

Moje pyszne gotowanie
Golonka na kapuście z grochem 107

zalać gorącą wodą z dodatkiem soli, przyprawić i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotować włoszczyznę, cebulę, dodać razem z przyprawami do golonki i gotować do miękkości. Ugotowany groch połączyć z kiszoną kapustą z pokrojoną cebulą, jabłkami i obłożyć gotową golonkę na półmisku

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 261

pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy

kulinarnyswiatdomi
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 216

pierwszym miejscu nadaj TOM YUM, na którą przepis znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/ostro-kwasna-tajska-zupa-z-krewetkami.html Tom Kha jest łagodniejsza i słodsza niż Tom Yum. Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś(...)się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Trawę cytrynową, galangal, połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu lub wody i od momentu wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza.  Gotować ok 5-6 min i wlać mleko kokosowe. Dodać pokrojone grzyby, kalafior, paprykę

Jemy Pijemy
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 195

młoda kapusta. A jak młoda kapusta, to nie może zabraknąć na naszym stole gołąbków. Tym razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania(...)śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Gotujemy 2/3 szklanki kaszy jaglanej z odrobiną soli i 1 łyżką oleju rzepakowego. Zajmie to ok. 15 minut, podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu, gdy czas minie zostawiamy kaszę pod przykryciem. Z młodej kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Pieczarki siekamy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku. 118

Chłodnik z botwinki   „W koło ogródka”.   Szukałem na tę zupę jakiegoś właściwego określenia. Z pomocą przyszła mi dziewczyna obserwująca mój profil na Instagramie GOTUJ Z KURONIEM JAKUB KUROŃ . Stwierdziła, że u niej w okolicach Gniezna, mówi się na taką zupę „w koło ogródka”. Pomyślałem, że taka nazwa doskonale oddaje(...)chwilę podsmaż. Następnie dodaj różyczki kalafiora, smaż 2 minuty.   Do podsmażonych warzyw wlej wywar.   Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, poszatkowaną młodą kapustę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj 20-25 minut na małym ogniu.     Po tym czasie wlej sok z cytryny, śmietanę oraz dopraw do smaku

kuron.com.pl
Potrawy wigilijne: Groch z kapustą 243

grochu łuskanego1/2 kg kapusty kiszonejolejsólpieprzliście lauroweziele angielskieSposób przygotowania:Przez dobę moczyć groch w zimnej wodzie, a następnie kilkakrotnie przepłukać groch w zimnej wodzie.Następnego dnia gotować groch w czystej wodzie, aż zmięknie.Drobno poszatkować kapustę, dodać przyprawy i dusić przez godzinę z odrobiną oleju, uzupełniając wodę.Po zagotowaniu zmieszać kapustę z grochem, doprawić do smaku. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10222 

WojnaNaSmaki.pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 140

misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy po jednej chochli ciasta do wyczerpania masy.Przepis na farsz:Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu

Emcia Pichci
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 141

liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne

MamaOskarka
Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 206

blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Wegański  bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty  1 duża cebula 1/2 jabłka 3-4 śliwki suszone  1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, śliwki kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Dodajemy koncentrat, ziele, listek, jałowiec i pieprz. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą 157

świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej natki pietruszki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka Przygotowanie Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno. Sok zachowałem. Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia. Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut.  Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut(...)drobno posiekałem. Boczek wytopiłem, dodałem cebulę , zeszkliłem. Oprószyłem mąką, mieszając zrobiłem jasną zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie wymieszałem. Do garnka z kapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Dodałem 2łyżki śmietany zahartowanej kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Po rozlaniu

R'n'G Kitchen
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 226

dobre, co dobre, ale co komu smakuje :) Ja gołąbków nie obsmażam i nie duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie(...)jakiś zabłąkany listek. Całość zalałam wrzątkiem tak aby gołąbki były tylko co przykryte, lekko posoliłam, dodałam ziela angielskie i liść laurowy. Gotowałam pod przykryciem na wolniutkim ogniu około pół godziny. Czas uzależniony jest od tego, jak szybko zmięknie kapusta

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z serem w sosie paprykowym 82

Sól ·        Pieprz ·        1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1.    Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie. 2.    Ryz gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych(...)farsz nakładamy na każdy liść kapusty, zawijam i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą i posypujemy Vegetą. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 ° C. 5.    W tym czasie robimy sos. Obieramy cebulę, drobno kroimy i przekładamy do garnka 6.    Dodajemy pokrojone drobno papryki oraz pomidory, solimy, zalewamy woda i gotujemy 30 minut

Kulinarna Chwila