SKŁADNIKI: 1,7kg kapusty białej 300g makaronu łazanki 3-4 cebulki szalotki 300g boczku pieczonego firmy DUDA 2-3 łyżki masła sól pieprz WYKONANIE: 1. Makaron
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: 1 średnia kapusta 4 ziemniaki 2 cebule 2 marchewki 4 laski kiełbasy dymionej z Dymnej Chaty firmy HAŃDEREK 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz 6
Dziś Ja gotujebiałej kapusty 1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić, następnie dodać marchewkę, kapustę i przyprawy.Zalać bulionem i gotować wszystko na małym ogniu do miękkości kapusty.Pod
Moje domowe kucharzeniePaszteciki z kapustą i grzybami oraz barszczyk Makowy torcik z naleśników Pstrągi w galarecie Rolmopsy w delikatnym serku typu feta Łamańce z makiem Śledzie po żydowsku
Gotowanie jest łatweSkładniki: cebula (1 szt. duża) kapusta włoska (2 liście) zielona papryka (1/2 szt.) suszone pomidory (5 szt.) papryczka pepperoni (1/4 szt.) sól pieprz oliwa z oliwek
Weganka gotujeznajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko dopraw do smaku. Do dużego garnka włóż kapustę i zalej wszystko gorąca wodą, gotuj 5-10 minut. Następnie ostrożnie oddzielaj pojedynczo liście, górne liście ułóż w oddzielnym garnku na dnie, następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj
Niezły Młynekposzatkowanej kapusty kiszonej 0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej
Atlas Smakówbulionu warzywnego pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i kapustę. Zalewamy bulionem ,dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ,do momentu kiedy ryż wchłonie cały bulion. Doprawiamy pieprzem. Podajemy same lub jak u nas z duszonym mięsem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G KitchenSkładniki: pół główki młodej kapusty 1 duża marchew 1 pęczek koperku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy około 2 łyżek soku z
Qchnia po prostucebula, 2 łodygi rabarbaru, 1 pęczek koperku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki cukru, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Wykonanie: Kapustę obrać, umyć, poszatkować, zalać wrzątkiem z solą i gotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojony rabarbar z cukrem. Cebulę obrać, drobno posiekać, poddusić na oleju z mąką , następnie włożyć do kapusty. Dodać posiekany koperek, przyprawy
Tradycyjna Kuchniaugotować przez 40 minut. Cebulę posiekać, marchew pokroić, kapustę poszatkować. Rozgrzać olej, wrzucić ciecierzycę i podsmażyć . Dodać cebulę, marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do zupy
Tradycyjna KuchniaKapusta będzie smaczniejsza, jeżeli podczas jej gotowania dodamy trochę cukru. Zachęcam wypróbować tę radę i stosować ją lub nie w zależności od osobistego smaku i gustu. Gorąco pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarnemiękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Ma jednak drobną wadę - skostniałe, igłowate ścięgna
Kuchnia po mojemuSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!termoobiegiemna 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną
Maminek kulinarnyZłe samopoczucie, huśtawka emocjonalna , brak energii, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie, częste infekcje, problemy ze skórą....tak oto nasz organizm daje nam sygnały że nie podoba mu
NaKońcuJęzykaposiekaj i podsmaż następnie połącz z ryżem. Do miski dodaj mięso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, zioła). Wymieszaj dokładnie farsz. Następnie z kapusty usuń głąb i włóż kapustę do garnka z gorącą wodą ( gotuj ok 5 min). Zewnętrzne liście ułóż na dno garnka, w którym będą się gotowały gołębie. Ostrożnie oddzielaj liście i wypełniaj je farszem od wewnętrznej strony. Układaj jest
Niezły Młynekkoper włoski (przyprawa)- ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty, mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona w raz z sokiem. Gotujemy do miękkości. Szczerze polecam
SMYKWKUCHNIrobię od czasu do czasu, te są gotowane na parze w thermomiksie , jak dla mnie nawet smaczniejsze niż gotowane w garnku lub pieczone w piekarniku.Teraz też zrobiłam na próbę kilka obtoczonych w bułce tartej i usmażonych.Smaczne obie wersje. 1000 g wody 1 łyzka soli 100 g ryżu, białego 300 g białej kapusty 1-2 marchewki, pokrojonej na kawałki(...)mielonego 50 g ś mietany Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4 , ugotowany ryż przełożyć do osobnego naczynia.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić za pomocą kopystki 18-20 s/obr. 4 . Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę
Moje domowe kucharzeniesmażymy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę razem z boczkiem - doprawiamy do smaku. W między czasie wstawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuje, dodajemy soli i gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kapustę po odsączeniu dodajemy do cebulki i boczku, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko jeszcze przez 10 minut. Następnie dodajemy do całości odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.Przyprawy firmy Prymat
Emcia PichciKochani, bardzo mnie cieszy, że moje zupy wzbudzają aż taki entuzjazm! Nie spodziewałam się, że tradycja potrafi jeszcze w dzisiejszych czasach wygrać z nowinkami, a rustykalne gotowanie (czyli moje) będzie na fali! Zauważam jednak od dłuższego czasu swojego rodzaju "nawrócenie" - sami prosicie mnie o tradycyjne, polskie przepisy - co bardzo mnie cieszy, bo (może się powtarzam), ale staropolska kuchnia jest(...)drobną kostkę, podsmaż go na patelni wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Dodaj następnie całość do wywaru wraz z kapustą. Podgotuj chwilę, jeśli kapusta wyda Ci się za twarda (ja mojej nie musiałam już gotować, zależy to od producenta). Dopraw ewentualnie ponownie całość do smaku. Smacznego
Garniec MagalieGołąbki przygotowane w szybkowarze dosłownie rozpływają się w ustach, łącznie z kapustą. Kapusta, nawet po 2 godzinach pieczenia w piekarniku (szczególnie stara kapusta), nigdy nie będzie tak miękka jak z szybkowaru. Odkąd go posiadam, gołąbki to dla mnie już żaden problem i zjadam je w całości, bo wcześniej kapustę odkładałam na bok i jadłam sam farsz 😂 Poniżej podałam przepis zarówno(...)mieszamy. Młodą kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w wodzie około 5 min., a następnie usuwamy z kapusty głąb i odrywamy liście, a z każdego liścia wycinamy gruby nerw. Na środek każdego liścia nakładamy łyżkę farszu i zwijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość rolujemy. Wersja z szybkowaru: Na dnie szybkowaru układamy pozostałe liście kapusty, a na nich
Kuchnia MagdaLenyGołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki :* pół kilograma mięsa mielonego z łopatki* 1/4 główki kapusty* 2 torebki ugotowanego ryżu* cebula* ząbek czosnku * sól , pieprz* jajko* 3 łyżki kaszy(...)czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować całość na małym ogniu 40 minut. Podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martyczym warto „zanurzyć” jajko, aby uzyskało pożądany kolor. KOLOR ŻÓŁTY Aby uzyskać żółty kolor jajek do wody, w której będziemy gotować jajka należy dodać sporą ilość curry lub kurkumy. Gotować do uzyskania pożądanego koloru. KOLOR NIEBIESKI Należy poszatkować kapustę czerwoną i wrzucić ją na kilka godzin do wody z octem. Gdy barwnik się uwolni, wkładamy jajka i gotujemy, aż jajka
Gotuję TestujęBaza: 0,5 kg udek z kurczaka 2 marchewki (ok. 200 g) 1 korzeń pietruszki (ok 100 g) 1 cebula (ok. 100 g) sól, pieprz Dodatki: ok. 700 g kapusty 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula (ok. 130 g) 135 g suchej kaszy jaglanej 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 100 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz natka pietruszki(...)kroimy w kostkę i też odkładamy. Pietruszka nie będzie już potrzebna. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekaną kapustę i smażymy aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość. Podlewamy winem i gotujemy aż wino odparuje. Całość wrzucamy do odcedzonej zupy. Dodajemy pomidory, obskubane mięso, pokrojona marchewkę, kaszę jaglaną i gotujemy aż kasza zmięknie. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą
Marder&Marder Manufacturedruga edycja Lubelskiego kociołka - czyli wirtualnego gotowania wraz z innymi lubelskimi blogerkami dań zawierających wcześniej ustalony produkt przewodni. W tej edycji zapraszamy na dania z kaszą jaglaną. Oprócz mnie gotują: Marta, Martyna, Dorota, Angelika, Ania, Goa, Agnieszka i Marta. Ja dzisiaj zapraszam Was na danie, którego chciałam zrobić od dawna. Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. A dzięki(...)okresie przedświątecznym do kupienia na targach i bazarach) Wykonanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach 1szkl. kaszy/2 szkl. wody. Posolić i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Z główki kapusty wyciąć głąb i umieścić ją w garnku z wodą. Zagotować i kolejno wyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć
Pasja Smakuoliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, Zeszklić je przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas. Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka. Wymoczone i ugotowane wcześniej
MarciochaKucharzy