kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:61/167)

Cygańskie Danie - Chłopski Garnek 103

SKŁADNIKI: 1 średnia kapusta 4 ziemniaki 2 cebule 2 marchewki 4 laski kiełbasy dymionej z Dymnej Chaty firmy HAŃDEREK 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz 6

Dziś Ja gotuje
Zupa cebulowa z kapustą 152

białej kapusty  1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić, następnie dodać marchewkę, kapustę i przyprawy.Zalać bulionem i gotować wszystko na małym ogniu do miękkości kapusty.Pod

Moje domowe kucharzenie
PIEROGI Z KAPUSTY KISZONEJ I SUSZONYCH GRZYBKÓW 204

SMAŻENIA FARSZU Ulubione ciasto na pierogi `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KAPUSTĘ KROIMY ODCISKAMY I KROIMY DAJEMY JĄ DO GARNKA.WRZUCAMY JAŁOWIEC,ZIELE ANG.,LISTEK LAUROWY,SOLIMY.WLEWAMY  TROCHĘ WODY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI 1 GODZ.DŁUŻEJ NIE ,BO POTEM KAPUSTA JEST ZA CIĘŻKA NA WĄTROBĘ I TRACI WITAMINY.ODCEDZAMY .ROZGRZEWAMY NA PATELNI 5 DAG.MASŁA I WRZUCAMY NA NIĄ POSIEKANĄ CEBULĘ ,DUSIMY CHWILĘ I DODAJEMY POKROJONĄ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wigilia 2014 179

Paszteciki z kapustą i grzybami oraz barszczyk Makowy torcik z naleśników Pstrągi w galarecie Rolmopsy w delikatnym serku typu feta Łamańce z makiem Śledzie po żydowsku

Gotowanie jest łatwe
Smażona sałatka 130

Składniki: cebula (1 szt. duża) kapusta włoska (2 liście) zielona papryka (1/2 szt.) suszone pomidory (5 szt.) papryczka pepperoni (1/4 szt.) sól pieprz oliwa z oliwek

Weganka gotuje
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 162

znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko dopraw do smaku.  Do dużego garnka włóż kapustę i zalej wszystko gorąca wodą, gotuj 5-10 minut. Następnie ostrożnie oddzielaj pojedynczo liście, górne liście ułóż w oddzielnym garnku na dnie, następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj

Niezły Młynek
Zupa borówkowa z makaronem 205

borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa zalecana jest jako poprawiające trawienie po obfitych i ciężkostrawnych daniach z grochem, kapustą, cebulą i grzybami. Latem babcia gotowała zupę z czereśni, której smak także spróbuję odtworzyć, bo zamroziłam kilka porcji tych pysznych owoców. Z borówek (tak mówi się w moim regionie na popularne jagody) ugotowałam

Czerwień i błękit
Krokiety z kapustą i pieczarkami 158

poszatkowanej kapusty kiszonej  0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta  ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej

Atlas Smaków
Risotto z czerwoną kapustą 171

bulionu warzywnego pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i kapustę. Zalewamy bulionem ,dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ,do momentu kiedy ryż wchłonie cały bulion. Doprawiamy pieprzem. Podajemy same lub jak u nas z duszonym mięsem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Letnia sałatka z młodej kapusty 151

Składniki: pół główki młodej kapusty 1 duża marchew 1 pęczek koperku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy około 2 łyżek soku z

Qchnia po prostu
Młoda kapusta z rabarbarem 171

cebula, 2 łodygi rabarbaru, 1 pęczek koperku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki cukru, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Wykonanie: Kapustę obrać, umyć, poszatkować, zalać wrzątkiem z solą i gotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojony rabarbar z cukrem. Cebulę obrać, drobno posiekać, poddusić na oleju z mąką , następnie włożyć do kapusty. Dodać posiekany koperek, przyprawy

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak wegetariański z ciecierzycą 125

ugotować przez 40 minut. Cebulę posiekać, marchew pokroić, kapustę poszatkować. Rozgrzać olej, wrzucić ciecierzycę i podsmażyć . Dodać cebulę, marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do zupy

Tradycyjna Kuchnia
Co zrobić, aby świeża kapusta była smaczniejsza po ugotowaniu. 126

Kapusta będzie smaczniejsza, jeżeli podczas jej gotowania dodamy trochę cukru.  Zachęcam wypróbować tę radę i stosować ją lub nie w zależności od osobistego smaku i gustu.                               Gorąco pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
Indycza golona pieczona. 180

miękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Ma jednak drobną wadę - skostniałe, igłowate ścięgna

Kuchnia po mojemu
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 214

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania