kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:95/167)

Podstawa każdej zupy, czyli "Tradycyjny Wywar z włoszczyzny" 246

gdyż zawierają one  Glutaminian Sodu ). Ja dosyć niedawno dowiedziałam się, że jest książkowa zasada gotowania wywaru na zupę. Chętnie się nią z wami podzielę. Odkąd znam ten przepis moje zupy są bardzo aromatyczne i pełne smaku. Zacznijmy od wywaru z włoszczyzny bez kapusty. Przepis jest na cały garnek, czyli ok 2 l przepysznej bazy na zupę lub sos. Składniki

IzaGotuje
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 263

Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko.  Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Zupa kalafiorowo-grzybowa 119

pokrojoną na krążki. Gotować do miękkości marchwi. Wyjąć seler, pora, pietruszkę i połowę talarków marchwi. Lekko schłodzony kalafior zmiksować z połową marchwi. Do zmiksowanych warzyw dorzucić ugotowane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać też wodę z gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym. ----- Podobne: Kapusta z grochem Kapusta

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapuśniak na ostro 127

oleju smażymy warzywa   razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne

R'n'G Kitchen
Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli 135

Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź świeża papryczka chilli do wyboru: około 20-30 g liści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść grubo poszatkowanej naci pietruszki opcjonalnie po 2 płatki nori na porcję Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować makaron przez 4-7 minut, by był ugotowany ale nie rozgotowany 2. Przełożyć makaron do miseczek i dodać olej sezamowy

KreatywnePiny
Gołąbki tradycyjne 89

Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest  to potrawa, którą można  zrobić wcześniej i  doskonale smakuje odgrzewana.SKŁADNIKI 1 główka średniej kapusty3 woreczki ryżu1 kg mięsa z łopatkisól , pieprz , przyprawy2 cebule2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietanypasta pomidorowa do sosukostka rosołowaWYKONANIEKapustę podgrzewamy(...)liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę. Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy

W kuchennym oknie Ewy
pierś na parze z warzywami... 176

włożyć do wkładu do pary marchew młodą, małe ziemniaki młode oskrobać, opłukać i do wkładu włożyć z ćwiartki młodej kapusty usunąć głąb, opłukać id o wkładu włożyć wkład ustawić na garnku z odpowiednią ilością wody i pod przykryciem gotować z 30-35 minut na talerzu popieprzyć i jak lubisz to można posolić - ja nie solę..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Udko z kurczaka otulone papryką 201

Lubię ,, zwariowane ,, gotowanie. Planuję jedno- potem robie drugie. Wyjęłam górne udka by je udusić z młodą kapustką. Potem okazało się, że kapusty jest więcej niż mi się wydawało i w dodatku zrobiłam ja z koprem  zakwaszaną rabarbarem . Starczyło podać ja z ziemniaczkami z wody . No ale udka już były ,, na wolności". Musiałam coś zrobić . Natarłam solą i mieloną papryką

Buniabaje w kuchni
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 126

być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić(...)kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą

królestwo garów
C - Jarzynowa zupa na winie;) 151

kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy, kukurydzę,groszek i koper oraz doprawiając przyprawami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 117

przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek wrzątku 5 łyżek oleju rzepakowego 3/4 łyżeczki soli Farsz: 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka kapusty kiszonej (wcześniej należy ją obgotować przez godzinę w wodzie, odcedzić i posiekać) 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej(...)przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody, tak by była sypka. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim drobno posiekany czosnek oraz cebulkę. Dodaję pokrojone pieczarki oraz przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez

Mango Papaja
Barszcz prawie ukraiński 222

łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę

Jemy Pijemy
Kapuśniaki 138

sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się.. Kociołek smaków ma w swojej ofercie(...)roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć

Moje domowe kucharzenie
Zanim ugotujesz zupę. Kilka prostych wskazówek aby zawsze była idealna. Przepis na bulion warzywny, wywar z włoszczyzny podstawą 664

zawierają one  Glutaminian Sodu ). Ja dosyć niedawno dowiedziałam się, że jest książkowa zasada gotowania wywaru na zupę. Dziecinnie prosty przepis na aromatyczną zieloną zupę. Kilk Od tej chwili moje zupy są bardzo aromatyczne i pełne smaku. Zacznijmy od:  wywar z włoszczyzny bez kapusty. Przepis jest na cały garnek, czyli ok 2 l przepysznej bazy na zupę

IzaGotuje

Proponowane wyszukiwania