kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:103/167)

Menu na tydzień: Dania dla św. Mikołaja 117

zrobić potrawy z kraju św. Mikołaja, którym, jak powszednie się uważa jest Laponia, czyli północy region Finlandii. Szukając inspiracji do gotowania od czasu do czas natrafiamy na przepisy ze Skandynawii, głównie ze Szwecji, ale nasza wiedza on tym co gotuje się po drugiej stronie Bałtyku jest skromna, niewiele wykraczająca poza pulpety z Ikei. Dlatego postanowiliśmy zbadać co potomkowie Wikingów(...)specjalne bogata, czemu trudno się dziwić, bo historycznej kraj to był biedny i w surowym klimacie północy trudno było coś wyhodować poza reniferami. I kapustą. Finowie uwielbiają dania z kapusty, a kaalilaatikko, czyli zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem, jest tym czym dla Włocha spaghetti. Włączyliśmy je do menu na ten tydzień, bo zapiekanka jest prosta i nadzwyczaj smaczna. Turnee

Niedzielny kucharz
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 507

pół i sklej dokładnie brzegi. Zagotuj wodę z solą. Dodaj łyżkę oliwy lub oleju. Dzięki temu pierogi nie będą się ze sobą sklejały. Do dobrze gotującej się wody wrzucaj po kilka pierogów. Gotuj około 2 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągaj pierogi łyżką cedzakową lub układaj w durszlaku w celu odlania wody. Podawaj np z okrasą, drobno pokrojonym(...)niemu ciasto jest jeszcze bardziej delikatne w smaku, a podczas gotowania pierogi nie rozpadają się. Doskonale nadają się też do mrożenia. Takie rozmrożone i wrzucone na kilku minut do wrzątku smakują jak świeżo zrobione. Pierogi ruskie obok tych z owocami- np. jagodami i słodką śmietanką oraz tych z kapustą i grzybami to moje ulubione dania obiadowe. A Wy które pierogi

Arbuziaki
Bigos marchewkowy 227

przyniosła od sąsiadki ze słowami: Musimy wypróbować. Już następnego dnia zabrałyśmy się za gotowanie i efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszedł nam pyszny, lekko składkowy bigos o niepowtarzalnym smaku. Pokochałam go od pierwszego kęsa i wiem już, że nigdy nie wrócę do tradycyjnej, ciężkiej wersji z kapusty! Jeśli nie znacie tego przepisu to naprawdę wypróbujcie! Będziecie oczarowani!Potrawa wolna(...)Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego.Wersja wegetariańska: Nie dodajemy kiełbasy, ani parówek. Bigos będzie miał wówczas delikatniejszy

Kolizje Smaków
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 178

kwadraciki lub romby. Przesypujemy je mąką i rozrzucamy po stolnicy aby się nie posklejały.  Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty 100

Kaszę wypłukać na sitku. Na 1 szklankę kaszy wlać 2,5 szklanki wody. Posolić i gotować około 10 minut bez przykrycia.  Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić do spęcznienia. Składniki: 2 szklanki kaszy bulgur 5 szklanek wody 1 mała młoda kapusta 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego

O kuchni z uczuciem
Chłopski garnek 228

Pyszne i proste danie obiadowe. Dajemy warzywa i cienką kiełbaskę i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. składniki: 500 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 300 g

Monia miesza i gotuje
Bigos, Kapitan Philips 151

moja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z buraczków z kapustą. 98

szkl. cukru, 3/4 szkl. octu, 1 szkl. wody, czubata łyżka soli, pieprz do smaku, WYKONANIE: kapustę poszatkować, posolić, zostawić do zmożenia, buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki, składniki zalewy zagotować, cebulę pokroić w drobną kostkę, wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 1godz., następnie gotować

Kuchnia Beaty
gołąbki z gotowanych ziemniaków 679

Danie jest niewyszukane, ale trochę zaskakujące. Gołąbki z ryżem, z kaszami, a nawet z surowymi ziemniakami, ale z gotowanymi.......ja robię dla swoich bliskich... Farsz::::: 2kg ziemniakow obrac i ugotować na miękko 2-3 cebule pokrojone w kostke podsmażyc(...)kapusta wloska

w mojej kuchni
Brukselka z makaronem, indykiem i pomidorkami koktajlowymi 176

Wiem, wiem, że nie każdy lubi brukselkę i już nawet wiem dlaczego! :)Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile się ją dobrze ugotuje (!), inaczej będzie nieprzyjemna w smaku i zapachu- i to właśnie ta zmora!Należy wiedzieć, że :* idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut!* gotować z dodatkiem odrobiny cukru- zachowamy piękny kolor, * z dodatkiem mleka, które

Kraina Miodem Płynąca
Kulebiak 170

Kolejnym podlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i

Gotuj z Misiem
Golonka w kapuście pieczona 168

Przyszedł nam smak na golonkę, została zakupiona. Tym razem jednak miałam ochotę na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną  i jemy z chrzanem bądź musztardą

Zdrowa Kuchnia Sowy
Niedzielny obiad? A jak! 322

bieżącą wodą, razem wrzuciłamdo garnka. Wlałam wodę i zagotowałam.Następnie dodałam masło, kostkę rosołową.Od zagotowania gotowałam ok. 5 minut. Następnie wyłączyłam,porządnie zamieszałam. Zawinęłam garnek w ściereczkę ischowałam pod kocem, aby doszła w cieple. Podawałampo 30 minutach.SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY.(przepis autorski;) 1/2 główki młodej kapusty4 marchewkiposiekana natka pietruszkiocet winny2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzKapustę posiekałam, marchew starłam

W kuchni Karmel-itki
Ryba na warzywnej pierzynce 141

Dorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: 2 duże płaty dorsza - filet  1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz  4 świeże(...)naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy

W kuchennym oknie Ewy
Domowy kebab z kurczaka 377

akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście kebab, a więc zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam swoją wersję tego fast food ‘a. Nieskromnie muszę przyznać, że uzyskałam efekt lepszy niż się spodziewałam, a moi mężczyźni przez cały wieczór mi przypominali, jakie cudo jedli na obiad. Dobra, starczy tego samo zachwalania! Choć, teraz wiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama(...)najprościej. Ps1. następna akcja „gotowanie za głosowanie”  już w kwietniu! :) Ps2. Mam nadzieję, że Was nie zanudziłam długim wstępem i dobrnęliście do przepisu:) Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania