Chiński makaron z zielonymi warzywami 246Składniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy(...)dużym ogniu do momentu zrumienienia ze wszystkich stron. Pora kroimy w pół krążki a kapustę w paski. Dodajemy do mięsa razem z brukselką i mrożonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy makaron (według przepisu na opakowaniu) Gdy mięso z warzywami będzie gotowe, dodajemy na patelnię makaron
Qchnia po prostu
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 294dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest kimchi? Kimchi to koreańska kapusta kiszona, tyle że pekińska
Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniak prosty przepis 186łyżeczka Bazyli 3 ząbki czosnku 3 goździki sól, pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę i wraz z fasolą i włożyć do garnka. Cebulę obrać, naszpikować goździkami, włożyć również do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucić wędzonki , przyprawić do smaku i dogotować do miękkości
Tradycyjna Kuchnia
Słodka zupa wielowarzywna 251laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
Postne peere z cebulką, jajkiem sadzonym, bazyliowym kefirem i surówką z pekinki. 217sobie tradycyjne jajko sadzone z ziemniakami i kefirem, ale nie byłbym sobą...Czego użyłem:-ziemniaki; gotujemy pożądaną ilość, zgniatamy w prasce na peere z jogurtem naturalnym-cebula; -bazylia; kilka świeżych listków-skórka z cytryny-jajka-świeży tymianek-szczypiorek-starte mrożone chili -ogórek zielony-liście kapusty pekińskiejDwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku
BaRepas
szybkowar-gołąbki bardzo smaczne... 204łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować 30 minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki są z szybkowara miękkie, smaczne
W Mojej Kuchni Lubię
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 221ustawić w ciepłym miejscu, przykryć ścierką a gdy zaczną rosnąć gotować na parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :) rozczynwyrobione ciastowycięte kółeczkagotowanie na parze
Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA" 48896szklanka octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w "piórka". Do garnka wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier i sól. Zalewę gotujemy. Gdy zalewa wystygnie należy zalać nią wszystkie pokrojone składniki i wymieszać. Smacznego
Salonik smaków
Kapuśniaczek na wędzonce 234ziela angielski pieprz, sól no i wcześniej ugotowany bulion :) Do bulionu wkładamy pokrojoną kapustę (bez głąba), boczek kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy aby wytopić tłuszcz, następnie dodajemy do zupy, cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Koper drobno kroimy i wszystkie produkty gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Czas gotowania 2h na wolnym ogniu. Proste? Bardzo a naprawdę warto
Niezły Młynek
Kalarepy z figą, awokado i miodem 171No cześć! Dzisiaj totalny spontan, pomysł, który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta
Kuba Gotuje
Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie winegret 1062Tak jakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo
Ala piecze i gotuje
Papryka faszerowana 453Ciekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym
Gotuj z Misiem
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 216ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym (można użyć passaty pomidorowej). Zagotowujemy bulion, we wrzącym(...)cały czas mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa
Karo in the Kitchen
Ostatni weekend przed świętami. 191jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich, z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie. Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego(...)przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy
Kolizje Smaków
SAŁATKA MIX 234nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI Około 10 brukselek 5 pieczarek ( według uznania) Pół główki kapust pekińskiej Pół woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak ) Imbir w korzeniu(...)Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam pieczarki i podlewam niewielką ilością wody. Dodaję
Zdrowo i kolorowo
Pieczone udka kurczaka 138podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne kurki i ziemniaki z wody za mną chodziły
Zasmakuj Kuchni
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 195rumiano z obu stron, przełożyć do garnka i zalać do połowy wywarem warzywnym. Mięso gotować do miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich
Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i quinoą. 147Jarmuż należy do tych osobników, którzy przy pierwszym spotkaniu mogą rozczarować. Najpierw naczytamy się jaki to jest wspaniały, zdrowy i w ogóle, a potem okazuje się
zadanie-gotowanie
Surówka z marchwi,jablka i kapusty 743tego stopnia że będą one bohaterami jednego z moich ebooków z serii kursu gotowania " Krok po kroku" Są takim szczegółem który dopina wszystko na ostatni guzik Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu. Składniki na 4 porcje. 1 kapusta pekińska 4 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 3 łyżki oliwy bazyliowej. 1 łyżeczka
Eli Gotowanie
Sałatka z zielonymi pomidorami 1332zielonych pomidorów 4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić wszystko do dużego garna, dodać ocet, cukier i olej. Gotować pół godziny i na gorąco wkładać do słoików, przetrzeć brzegi słoików, zakręcić i odwrócić
Pelusiowa Kuchnia
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 252indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około
BaRepas
Warzywa pieczone 323Nigdy nie podejrzewałam, że coś tak trywialnego, może smakować do tego stopnia niesamowicie! Mowa o warzywach pieczonych, które niewielu z nas tak przygotowuje. Zazwyczaj są przez
Taste Of My Day