kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:107/167)

Bigos po cygańsku 212

Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania w cygańskich rytmach! :) "My Cyganie co pędzimy z wiatrem, my Cyganie znamy cały świat

My Culinary Art
Cukinie nadziewane warzywami (dieta Dr. Dąbrowskiej) 180

zaplanowane gołąbki, nadzienie czeka gotowe i okazuje się, że nie ma w domu kapusty? Nadziewane cukinie :) Składniki: 2 cukinie 3 marchewki pietruszka kawałek selera cebula kawałek pora domowa kostka rosołowa warzywna 2-3 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól pieprz zioła prowansalskie Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i czosnku na półtwardo (dojdą podczas pieczenia). Cukinię przekrawamy

chwile dla mnie
Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową 165

myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki.   Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi

Moja smaczna kuchnia
Bliny z farszem 144

wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.  Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz

Praktyczna pl
Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona) 122

suchej patelni warzyw nadaje wywarom fantastycznego aromatu. Dziś dodałam dodatkowo do wywaru kawałek białej kapusty tak jak to robiła moja Babcia , a jakoś potem nie wiem czemu przestałam ja dokładać. Pomidorówka będzie posiłkiem jednodaniowym ( z makaronem, kawałkami marchewki i indyczą wkładką )- dawno już takiej nie gotowałam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 181

mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj 3 łyżki oliwy, starty czosnek, paprykę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj(...)kaszę delikatnie zamieszać.  Dolej znowu 1/3 bulionu i gotuj kaszę pod przykryciem do jego całkowitego wchłonięcia. Zrób tak samo z ostatnią porcją bulionu . Całość powinna zająć jakieś 20-25 minut . Na koniec dodaj polędwiczki wraz z powstałym z nich w pojemniku sosem oraz posiekaną w 3 cm paski kapustę. Podduś całość jeszcze jakieś 2-3 minuty , aż kapusta zmięknie

Słodko-Słony Świat Ilony
Baeckeoffe 179

razem padło na baeckeoffe, czyli danie z Alzacji. W tej sąsiadującej z Niemcami krainie skosztujecie treściwych potraw, często marynowanych w winach i piwach. W Alzacji robią też kiszoną kapustę, zupełnie jak u nas. Nie jest to smakołyk powszechnie znany w wielu krajach.  Na talerzu danie nie prezentuje się może porywająco, ale za to całość w garnku wygląda świetnie. Bulion(...)plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem w misce i zostawić na noc. W dniu gotowania Obrać marchewkę i pokroić w kawałki

W kuchni wieczorem
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią.   Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju, tak jak małosolne ogórki. Pamiętamy o wyparzeniu naczynia. Gotujemy wodę, wsypujemy do niej sól, rozpuszczamy ją dokładnie i pozostawiamy

Karo in the Kitchen
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 181

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Żeberka na coli 185

Jako, że jestem ostatnio na diecie przed latem, to mało ostatnio gotuję. W tym miesiącu może być więc trochę mniej dań, ale postaram się coś powrzucać ... - głównie zupy i z archiwum. Żeberka typowo po amerykańsku lekko słodkie. (planuje wrzucić jeszcze po polsku z kapustą do kompletu po diecie). Ja dostałam trochę tłuste co widać na zdjęciach ale w sumie były

Lubczyk i Wanilia
Japońskie jedzenie Madame Wu 134

ugotuje   sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą)   ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka)   mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji)   sos sojowy   pieprz   jajka (2-3)   cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 120

papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Polewamy całość oliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :) Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili

vegetanie
Barszcz wigilijny 447

wywar, do czasu, aż warzywa będą miękkie.W mniejszym garnku, na małym ogniu gotujemy grzyby w niedużej ilości wody (ok 2 - 3 cm ponad poziom suchych grzybów).Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem).Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy

W kuchni Katie
Kapustnik 209

cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przełożyć do mięsa. Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g ryżu na 200 ml wody/bulionu). Gotować do miękkości ryżu mieszając, aby nie przywarł do garnka. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Menu na tydzień: 5 obiadów z 4 składników lub mniej 82

interesujący jest sposób przygotowania krewetek. Przepis będzie dostępny w piątek rano Przepisy na każdy dzień będziemy dodawać codziennie rano, bo nie dajemy rady ogarnąć całości w niedzielę wieczorem:) Jak gotowaliśmy 5 obiadów Cechą charakterystyczną wszystkich przepisów jest to, że są łatwe, szybkie do zrobienia i nie wymagają wiele zachodu. Można je przygotować np. wieczorem i następnego dnia zabrać do pracy(...)adobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze z menu z poprzedniego tygodnia 5 patentów na dania z kurczaka (i bez) ). Zupę krem dobrze jest zjeść z pajdą ciemnego chleba, a łosoś zyska na smaku jeśli dodać do niego pokrojoną cienko marchew. Czyszczenie spiżarni, czyli gotowanie z tego co jest pod ręką

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania