Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym
Sztuka gotowania w/g SamiryJako, że jestem ostatnio na diecie przed latem, to mało ostatnio gotuję. W tym miesiącu może być więc trochę mniej dań, ale postaram się coś powrzucać ... - głównie zupy i z archiwum. Żeberka typowo po amerykańsku lekko słodkie. (planuje wrzucić jeszcze po polsku z kapustą do kompletu po diecie). Ja dostałam trochę tłuste co widać na zdjęciach ale w sumie były
Lubczyk i Waniliaugotuje sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji) sos sojowy pieprz jajka (2-3) cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Polewamy całość oliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :) Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili
vegetaniewywar, do czasu, aż warzywa będą miękkie.W mniejszym garnku, na małym ogniu gotujemy grzyby w niedużej ilości wody (ok 2 - 3 cm ponad poziom suchych grzybów).Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem).Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy
W kuchni Katiecebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przełożyć do mięsa. Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g ryżu na 200 ml wody/bulionu). Gotować do miękkości ryżu mieszając, aby nie przywarł do garnka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówinteresujący jest sposób przygotowania krewetek. Przepis będzie dostępny w piątek rano Przepisy na każdy dzień będziemy dodawać codziennie rano, bo nie dajemy rady ogarnąć całości w niedzielę wieczorem:) Jak gotowaliśmy 5 obiadów Cechą charakterystyczną wszystkich przepisów jest to, że są łatwe, szybkie do zrobienia i nie wymagają wiele zachodu. Można je przygotować np. wieczorem i następnego dnia zabrać do pracy(...)adobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze z menu z poprzedniego tygodnia 5 patentów na dania z kurczaka (i bez) ). Zupę krem dobrze jest zjeść z pajdą ciemnego chleba, a łosoś zyska na smaku jeśli dodać do niego pokrojoną cienko marchew. Czyszczenie spiżarni, czyli gotowanie z tego co jest pod ręką
Niedzielny kucharzsłać do ministra Macierewicza jako dobrą jakościowo amunicję dla obrony terytorialnej, bo będą twarde jak śrut… Zbyt mała ilość mąki sprawi z kolei, że kluski rozpłyną się podczas gotowania jak senne marzenie o dobrym obiedzie. Znaleźć właściwe proporcje niestety nie jest łatwo, bo bardzo dużo zależy od stopnia wilgotności ziemniaków. Nawet używając dokładnie tej samej odmiany możecie trafić(...)zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie, masę ziemniaczaną robimy od zera. Ziemniaki myjemy i bez obierania, w łupinkach gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Ugotowane odstawiamy
Niedzielny kucharzW codziennej gonitwie zapominamy, że dobre śniadanie to podstawa dnia. Dobra śwież sałatka, jajko sadzone i odrobina kiełbaski ucieszy każdego i wcale nie potrzebujemy mnóstwa czasu
Kuchnia BeatySurówka, którą chyba zna każdy, choć jak tysiące innych przepisów, w każdym domu smakuje inaczej. Polecam dzisiaj swoją, wielokrotnie wypróbowaną wersję. Świetnie pasuje jako dodatek
Gosia gotujeBurak lisciowy,jak wszystkie warzywa,ktorych liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!który powstaje podczas duszenia jest lekki i idealnie pasuje do kaszy czy też gotowanych ziemniaków. Jedyną trudnością może stać się trybowanie uda, ale że jest to tylko jedna kość, więc nikomu nie powinno sprawić to trudności. U mnie eskalopki zostały podane z pęczakiem i sałatką z kapusty pekińskiej. Składniki: około 1,2 kg udźca 2 ząbki czosnku olej do smażenia
na moim stole...papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu obsypujemy delikatnie ziołami. Liście sałaty
Be Fit Be StrongDzięki rodzajowi użytego piwa mięso uzyska piękny, ciemnobrązowy kolor, a powstały z gotowania sos będzie miał cudowną, ciemną, pieczeniową barwę. Sos można podać na kilka sposobów - naturalny, odcedzony na sitku lub zaciągnięty. Moja propozycja podania - ziemniaczki z wody ze świeżym koperkiem i do tego czerwona kapusta, nazywana przez moją Mamę kapustą "szmurowaną." Ja też tak ją nazywam. Jeśli
Garniec Magaliecebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia z gotującą się wodą, dodać marchewkę i przyprawy.Gotować do miękkości. .Na koniec dodać
Moje domowe kucharzenie