Gotować lubię, tego się nie wyprę :) Ale są takie dni, kiedy nie mam ani pomysłu, a czasami też ochoty, na stanie w kuchni i mieszanie w garnkach. Czasami od razu po pracy muszę odprowadzić Hanię na tańce, albo wracamy razem do domu i mam 40 minut, żeby coś ugotwać, zjeść i lecieć dalej, bo z dnia poprzedniego niewiele w lodówce(...)zostało. Czasami idę z nią coś zjeść "na wagę". Nie narzekamy. Obie wybieramy to, co lubimy (ona: ryba, kluseczki i czerwona kapusta, a ja szpinak, kasza gryczana i również ryba). I pogadać razem fajnie możemy. Z dwójką dzieci rzadko chodzimy do restauracji. Jeżeli całą rodziną, to najczęściej latem i tam, gdzie jest ogródek i trochę miejsca dla dzieci
bistro mamaW piątek tradycyjnie na obiad była u nas rybka. Świeży filet z dorsza zasługiwał na godne potraktowanie i myślę, że taż tak się stało. Aromaty przypraw
Gosia gotujeLubię, lubię ohhh bardzo lubię!!! Jeśli mamy wszystkie składniki 30 minut i pyszna sałatka gotowa. Ja przygotowałam z połowy porcji co widać na zdjęciach, ale podaje
NA MOIM TALERZUDziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go
Monia miesza i gotujeMarchewki, pietruszki, selery, kapusty, cebule, czosnki, pory, świeże zioła. Natura nie na darmo obdarzyła nas takim bogactwem, w naszej strefie klimatycznej, abyśmy mieli je pomijać, czy co gorsza, marnować. Na straganach piętrzą się piękne selery, bulwy i nacie, pomarańczowią się cudownie słodkie, powykrzywiane w karykaturalne kształty marchewki, bielą się pietruchy, dumnie prężą się pory, zielenią zioła, natki pietruszki, lubczyki, oregana(...)regeneracji tkanek oraz magnezu , niezbędnego do ponad 300 reakcji biochemicznych, zachodzących w naszym organizmie oraz składniki budulcowe mózgu, krwi, kości i wielu innych tkanek. Wskazane jest, aby surowe i gotowane warzywa oraz owoce stanowiły ponad 60% codziennej porcji jedzenia, co zapewnia równowagę kwasowo - zasadową i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podczas gotowania warzyw 30 - 60% zawartych w roślinach biopierwiastków przechodzi
Naturalna Kuchniapoziomu „al dente”. Wystudź, przetnij na pół i wydrąż środek, tworząc miejsce na farsz. Krok 2: Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Krok 3: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj. Na maśle lub smalcu podsmaż cebulę, dodaj kapustę, smaż 5 minut. Następnie dodaj odsączone, drobno posiekane grzyby, smaż kilka minut. Możesz podlać składniki na patelni odrobiną wody z namaczania grzybów(...)Zdecydowałem się na Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty z dodatkiem świeżo zerwanej pokrzywy. Jak je przygotować? Tego dowiecie się poniżej: Fuczki z pokrzywą Składniki: 300 g kapusty kiszonej garść pokrzywy 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 jajka olej roślinny lub smalec sól, pieprz Sposób przygotowania: Krok 1: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj dość grubo. Pokrzywę
kuron.com.plktórej nieraz tu głośno Kocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze z tą miłością idą chęci Naleśniki, proste, znane każdemu danie. Dziś same i na słodko, z domowym dżemem i miodem, najlepsze! Podaję także z twarogiem na słodko lub wytrawnie z dodatkiem szczypioru. Uwielbiam także krokiety, najczęściej z kapustą i grzybami lub mocno mięsne, smażone na chrupko
Zasmakuj Kuchnisosem koperkowym, ziemniakami i z młodą kapustą. Sos koperkowy: Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli cały czas mieszając dolewać bulion. Najlepiej wykonywać tę czynność stopniowo, dolewając płyn by uzyskać najbardziej odpowiadającą nam konsystencję sosu. Sos gotować na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając, aż uzyskamy
Bon Appetit Małgorzatyzasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach /w tym czasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki nabiorą jeszcze smaku udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno kaczka z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubiępierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią. To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach.. Potrzebuje on 7 dni, aby był gotowy do użytku.Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak
Kulinarne przygody Gatityobiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl? Chcemy od razu wypróbować i zjeść(...)jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka
Plate of Joyświątecznym zasiądą. Niech nasze menu poza "żelazna listą" wypełnią również potrawy, które są ważne dla naszych gości. To kolejny argument za rozsądnym planowaniem: z jednej strony unikniemy chaosu podczas gotowania, a z drugiej każdy z naszych gości poczuje się wyjątkowo, jeśli na stole pojawi się jego ulubiona potrawa, choćby w symbolicznej ilości. Kiedy menu gotowe, pora na zaplanowaniu kiedy(...)mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed
Codzienna kuchnia niecodziennaCo jakiś czas mamy na obiad pstrąga z grilla bo takiego najbardziej lubimy. Pstrągi kupuję bezpośrednio z hodowli więc wiemy co jemy i wiemy że za
Ala piecze i gotujegotować, można kupić, jednak po pierwsze ja robię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku, po drugie lubię to robić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą(...)dodaję majonezu.6. Sałatka z tuńczykiem7. Łazanki z kapustą i grzybami8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos)9. Jagły zamiast kutii10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy11. Krokiety z kapustą i grzybami12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone.Ciasta i ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo
NA MOIM TALERZUWiosną uwielbiam jeść kolorowe surówki i sałatki. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam bardzo szybką i smaczną surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej podawać ją do
Przepisy Aleksandryprzygotować sobie wcześniej ugotowaną i przestudzoną kapustę. Pokroić ją jeszcze drobniej na desce i doprawić jeszcze trochę pieprzem, chyba ,że mamy już bardzo pieprzną to wtedy tylko kroimy. Na blacie ( lub na stolnicy) rozwałkowujemy partiami ciasto, delikatnie je podsypując ( ja używam maszynki do makaronu) - niezbyt cienko, by nam nie popękały w gotowaniu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła
Smaczne Zdrowe