sosem koperkowym, ziemniakami i z młodą kapustą. Sos koperkowy: Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli cały czas mieszając dolewać bulion. Najlepiej wykonywać tę czynność stopniowo, dolewając płyn by uzyskać najbardziej odpowiadającą nam konsystencję sosu. Sos gotować na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając, aż uzyskamy
Bon Appetit Małgorzatyzasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach /w tym czasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki nabiorą jeszcze smaku udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno kaczka z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubiępierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią. To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach.. Potrzebuje on 7 dni, aby był gotowy do użytku.Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak
Kulinarne przygody Gatityobiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl? Chcemy od razu wypróbować i zjeść(...)jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka
Plate of Joyświątecznym zasiądą. Niech nasze menu poza "żelazna listą" wypełnią również potrawy, które są ważne dla naszych gości. To kolejny argument za rozsądnym planowaniem: z jednej strony unikniemy chaosu podczas gotowania, a z drugiej każdy z naszych gości poczuje się wyjątkowo, jeśli na stole pojawi się jego ulubiona potrawa, choćby w symbolicznej ilości. Kiedy menu gotowe, pora na zaplanowaniu kiedy(...)mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed
Codzienna kuchnia niecodziennaCo jakiś czas mamy na obiad pstrąga z grilla bo takiego najbardziej lubimy. Pstrągi kupuję bezpośrednio z hodowli więc wiemy co jemy i wiemy że za
Ala piecze i gotujegotować, można kupić, jednak po pierwsze ja robię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku, po drugie lubię to robić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą(...)dodaję majonezu.6. Sałatka z tuńczykiem7. Łazanki z kapustą i grzybami8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos)9. Jagły zamiast kutii10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy11. Krokiety z kapustą i grzybami12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone.Ciasta i ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo
NA MOIM TALERZUWiosną uwielbiam jeść kolorowe surówki i sałatki. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam bardzo szybką i smaczną surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej podawać ją do
Przepisy Aleksandryprzygotować sobie wcześniej ugotowaną i przestudzoną kapustę. Pokroić ją jeszcze drobniej na desce i doprawić jeszcze trochę pieprzem, chyba ,że mamy już bardzo pieprzną to wtedy tylko kroimy. Na blacie ( lub na stolnicy) rozwałkowujemy partiami ciasto, delikatnie je podsypując ( ja używam maszynki do makaronu) - niezbyt cienko, by nam nie popękały w gotowaniu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła
Smaczne ZdroweMyślałam, że przepisu na kotlety nie zobaczycie na tym blogu nigdy, ponieważ baaaaardzo rzadko je robimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :) Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy(...)było za suche albo za mokre albo się rozpadało albo w smaku nijakie... Urobił się człowiek po pachy a efektu zero. Aż przyszedł DZIEŃ OLŚNIENIA! - PO CO??? Po co gotować coś, potem to siekać, mieszać z innym pomielonym czymś i górą przypraw, taplać to wszystko w jajku, toczyć w tartej bułce a potem jeszcze smażyć i niby takie to zdrowe
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się! Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę(...)orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem
peanutbuttermonsterFascynują mnie kontrowersyjne zestawienia smaków . Gotowałam już pomidorówkę na wszelkie możliwe sposoby. I tym razem szykując się do jej zrobienia pomyślałam o jakiejś pikantnej wersji z pierożkami lub pasztecikami. Nadanie zupie anyżkowego posmaku to zupełny przypadek. Po prostu czekając aż warzywa do zupy zrumienią się na patelni gapiłam się bezmyślnie na półkę z przyprawami .A tam akurat na przeciwko stał(...)krok do ouzo :).A , że aura za oknami już prawie zimowa to % ( mało ) w zupie nie zaszkodzą. Czas:2 godziny Składniki: 30 dag korpusu z kurczaka 1 włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki
Buniabaje w kuchniodciąć zgrubienie. Na liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć . Przygotować min.2.5L bulionu. 2L wlać do naczynia żaroodpornego lub do garnka. Poukładać ciasno gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (jeżeli gołąbki są w naczyniu zaroodpornym) lub na palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki
W kuchni u Monikipatelnię wrzucamy pokrojone w kostkę kapustę oraz ziemniaki i cienkie plasterki czosnku. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy papryką oraz solą i pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec
Kuchenna Kontrrewolucyaczasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące. 3. Gołąbki obsmażam na patelni z dwóch stron na oliwie. Następnie przekładam je do garnka. Zalewam wodą i wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję na małym ogniu około 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasifenkuł 3 małe kapusty pak choi 200 g bobu 1 zielona papryka 250 ml bulionu 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 listki limonki kaffir sól morska do smaku 1 łyżka posiekanej kolendry Wykonanie:Bób i fasolkę gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię
Kulinarne przygody Gatityopakowaniu. Wlałam do mięsa i gotowałam, aż do odparowania nadmiaru płynu. Z ciasta za pomocą szklanki powycinałam kółka, które następnie wypełniłam nadzieniem. Każdy pierożek dobrze zakleiłam. Wszystkie ułożyłam na blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min. Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki
bastalenaposiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać
Moje domowe kucharzeniesmaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym Przepis na krokiety z kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku parzonego 1 mała cebula 2 jajka sól ognista mieszanka przypraw bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię