kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:123/167)

Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany 158

Pierogów u mnie na blogu jest mnóstwo..prawie wszystkie z grzybami i kapustą - takie najbardziej lubią moje córki..Takie też będą na wigilię -z kapustą i grzybami..Ile razy robię pierogi, tyle razy muszę wypróbować nowy przepis na ciasto pierogowe..tym razem ciasto z dodatkiem śmietany..pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj . 4 szkl.mąki 2 duże jajka 5 łyżek(...)gęstej, kwaśniej śmietany 3 łyżki oleju szczypta soli 3/4 szkl. letniej lub gorącej wody dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami] Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać śmietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto.Przykryć,odstawić na około  10 - 15 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części

Moje domowe kucharzenie
Ogórkowa na Dzień Taty! 232

się jeszcze z górą naleśników, plackami ziemniaczanymi z cukrem (tak z cukrem! - mój mąż mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia(...)śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora bardzo drobno siekamy. Warzywa gotujemy razem z żeberkami. Ogórki również ścieramy na tarce. Dodajemy do gotującego się wywaru. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy. Smacznego

Miksturownik
Żurek noworoczny 167

Bliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie.  Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich lub 4 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku(...)śmietana do zup żurek (tym razem gotowy) Opcjonalnie: 3-4 jajka 1 kilogram ziemniaków Wykonanie: W podanej ilości wody należy umieścić białą kiełbasę. Całość zagotować, zebrać powstałe szumy i gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Następnie wyjąć kiełbasę, wywar zostawić.  Do wywaru wrzucić obraną włoszczyznę, ząbki czosnku, pokrojony na kawałki boczek wędzony, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Garniec Magalie
Wigilijna wieczerza. 108

smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem(...)już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do  gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania! I odliczamy

Kuchnia Beaty
Prażoki z boczkiem 209

zależny od gatunku ziemniaków)1 cebula20 - 30 dag wędzonego boczkusól, pieprzolej Ziemniaki obieramy i gotujemy. By zachować wartości odżywcze ziemniaków, wrzucamy je do wrzątku i solimy pod koniec gotowania. Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy wodę i dodajemy do nich mąkę i tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Konsystencja ma być a la kluskowata. Doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a boczek(...)podsmażamy na oleju. Prażoki podajemy z tłuszczem i boczkiem. Prażoki nakładamy energicznie łyżką, tak, by kluska oderwała się od łyżki. Moja propozycja podania takich ziemniaczków to z zasmażaną, młodą kapustą. Smaczego! Prażoki z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Klasyczna lemoniada 185

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Minestrone i Węgry (1) 152

tradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście(...)szerokim garnku rozgrzej oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokrój, wrzuć do garnka i smaż przez kilkanaście minut. Następnie ostrożnie zalej wodą i dodaj resztę składników (bez pieprzu i soli). Gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Dopraw do smaku. Tokaj - Eger - Budapeszt Wyprawa na Węgry trwała równo 7 dni. Na pierwszy plan poszedł Tokaj - małe (ale bardzo drogie, np. w porównaniu

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa wiosenna 201

poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę(...)łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania,  zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do  zupy. Po 5 minutach dodajemy mrożonkę i makaron. Gotujemy do miękkości makaronu, około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pszenicą 171

pszenicy lub orkiszu mały pęczek rukoli 25 dag pomidorków cherry parmezan ocet balsamiczny- ja użyłam sok z cytryny oliwa Przygotowanie : Ziarno moczymy przez 12 godzin, a potem gotujemy przez około 20 min, aż zmięknie Rukolę i pomidorki  myjemy i osuszamy Pomidorki kroimy na pół, rukolę również porwałam na mniejsze kawałki (to według uznania) Składniki mieszamy , posypujemy obficie parmezanem, doprawiamy(...)sokiem lub octem. Sałatka świetnie smakuje na śniadanie, możemy zabierać ze sobą do pracy :)Pomysł z GW-" Palce lizać"Świetną o tej porze roku będzie surówka z młodej kapusty, polecam

Proste Potrawy
Oberiba na gęsto 157

listę wpisało 62 produkty. Mam nadzieję, że z czasem będzie ich więcej.  To co? Testujemy bida potrawę naszych przodków? Oberiba na gęsto to trochę taki zamiennik młodej kapusty. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków i koletów mielonych.  Składniki: 3 - 4 młode kalarepki 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1/2 łyżeczki cukru(...)kroimy w słupki. Listki drobno siekamy.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle.  Dodajemy kalarepkę i listki, podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i gotujemy na małym ogni u ok. 15 minut.  Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do gotującej się kalarepki. Mieszamy, aby nie powstały grudki.  Do potrawy dodajemy posiekany

bistro mama
Bulion warzywny 464

Cebulę nieobraną opalić ogniem nad palnikiem. Włożyć wszystkie warzywa do garnka. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać natkę pietruszki, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz w ziarenkach. Gotować pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) na małym ogniu (bulion nie powinien mocno wrzeć, tylko delikatnie bulgotać, pyrkać) przez około 1-1,5h. Pod koniec doprawić solą i ewentualnie świeżo(...)bazie tego bulionu polecam wypróbować przepis na zupę pieczarkową Jeśli istnieje taka konieczność, bulion można przecedzić przez sito, by był klarowny. Gotowy bulion można wykorzystać jako bazę do gotowania zup, sosów, czy też do duszenia warzyw. Tak przygotowany świeży bulion można przechowywać w lodówce do 3-4 dni (dłużej nie próbowałam), zaś zamrożony nawet do 3 miesięcy. Dobrym pomysłem jest

Kulinarne Przeboje
Najłatwiejsze danie z fasoli 146

sprzątania . Zmniejszyć ogień i gotować fasolę do miękkości. Gdyby się okazało, że woda wyparuje, a fasola nadal jest twarda, trzeba dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo . Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli. Kiełbasę lub kabanosy pokroić dowolnie i dodać do fasoli. Wsypać do garnka łyżkę suszonego(...)Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :) ----- Podobne: Gęsta zupa z fasoli Jaś Fasolowa na buraku Kapusta z grochem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kisiel żurawinowy i z OpenCard w Matryoshce 163

/syrop z buraków cukrowych, itp. Żurawinę dokładnie zmiksuj z wodą. Odlej pół filiżanki płynu i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część płynu zagotuj. Wlej płyn ze skrobią do gotującej się wody zmiksowanej z żurawiną. Dokładnie zamieszaj. Oprowadź do wrzenia. Możesz go ewentualnie dosłodzić. Wychodzą 2 porcje. Specjalnością Matryoshki jest kuchnia kresowa. Jedzenie przygotowywane na bieżąco i bardzo smaczne. Miła(...)przeciętne porcje. Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane ze śmietaną), 3 szt. – 10zł. (Z OpenCard ceny -50%.)   Do siedzenia krzesła i wygodne kanapy. Nietypowa muzyka pasuje

Qlinarnie i Qlinarnie
Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 174

szklanki mleko sojowe, ryżowe lub inne 0,25 szklanki sól, kmin, kolendra, natka pietruszki do smaku czosnek (niekoniecznie)olej do smażenia 2 ząbki Przygotowanie: Suchą ciecierzycę najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć.  Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste(...)alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć  na złoty kolor. Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.Polecam

głodny alergik
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 303

widoczny, ma być go więcej niż ogórka. -ogórek gruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być(...)Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich

Z Kuchni Do Kuchni