kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:123/167)

Zupa wiosenna 209

poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę(...)łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania,  zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do  zupy. Po 5 minutach dodajemy mrożonkę i makaron. Gotujemy do miękkości makaronu, około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pszenicą 183

pszenicy lub orkiszu mały pęczek rukoli 25 dag pomidorków cherry parmezan ocet balsamiczny- ja użyłam sok z cytryny oliwa Przygotowanie : Ziarno moczymy przez 12 godzin, a potem gotujemy przez około 20 min, aż zmięknie Rukolę i pomidorki  myjemy i osuszamy Pomidorki kroimy na pół, rukolę również porwałam na mniejsze kawałki (to według uznania) Składniki mieszamy , posypujemy obficie parmezanem, doprawiamy(...)sokiem lub octem. Sałatka świetnie smakuje na śniadanie, możemy zabierać ze sobą do pracy :)Pomysł z GW-" Palce lizać"Świetną o tej porze roku będzie surówka z młodej kapusty, polecam

Proste Potrawy
Oberiba na gęsto 166

listę wpisało 62 produkty. Mam nadzieję, że z czasem będzie ich więcej.  To co? Testujemy bida potrawę naszych przodków? Oberiba na gęsto to trochę taki zamiennik młodej kapusty. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków i koletów mielonych.  Składniki: 3 - 4 młode kalarepki 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1/2 łyżeczki cukru(...)kroimy w słupki. Listki drobno siekamy.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle.  Dodajemy kalarepkę i listki, podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i gotujemy na małym ogni u ok. 15 minut.  Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do gotującej się kalarepki. Mieszamy, aby nie powstały grudki.  Do potrawy dodajemy posiekany

bistro mama
Bulion warzywny 470

Cebulę nieobraną opalić ogniem nad palnikiem. Włożyć wszystkie warzywa do garnka. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać natkę pietruszki, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz w ziarenkach. Gotować pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) na małym ogniu (bulion nie powinien mocno wrzeć, tylko delikatnie bulgotać, pyrkać) przez około 1-1,5h. Pod koniec doprawić solą i ewentualnie świeżo(...)bazie tego bulionu polecam wypróbować przepis na zupę pieczarkową Jeśli istnieje taka konieczność, bulion można przecedzić przez sito, by był klarowny. Gotowy bulion można wykorzystać jako bazę do gotowania zup, sosów, czy też do duszenia warzyw. Tak przygotowany świeży bulion można przechowywać w lodówce do 3-4 dni (dłużej nie próbowałam), zaś zamrożony nawet do 3 miesięcy. Dobrym pomysłem jest

Kulinarne Przeboje
Najłatwiejsze danie z fasoli 153

sprzątania . Zmniejszyć ogień i gotować fasolę do miękkości. Gdyby się okazało, że woda wyparuje, a fasola nadal jest twarda, trzeba dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo . Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli. Kiełbasę lub kabanosy pokroić dowolnie i dodać do fasoli. Wsypać do garnka łyżkę suszonego(...)Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :) ----- Podobne: Gęsta zupa z fasoli Jaś Fasolowa na buraku Kapusta z grochem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kisiel żurawinowy i z OpenCard w Matryoshce 168

/syrop z buraków cukrowych, itp. Żurawinę dokładnie zmiksuj z wodą. Odlej pół filiżanki płynu i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część płynu zagotuj. Wlej płyn ze skrobią do gotującej się wody zmiksowanej z żurawiną. Dokładnie zamieszaj. Oprowadź do wrzenia. Możesz go ewentualnie dosłodzić. Wychodzą 2 porcje. Specjalnością Matryoshki jest kuchnia kresowa. Jedzenie przygotowywane na bieżąco i bardzo smaczne. Miła(...)przeciętne porcje. Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane ze śmietaną), 3 szt. – 10zł. (Z OpenCard ceny -50%.)   Do siedzenia krzesła i wygodne kanapy. Nietypowa muzyka pasuje

Qlinarnie i Qlinarnie
Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 184

szklanki mleko sojowe, ryżowe lub inne 0,25 szklanki sól, kmin, kolendra, natka pietruszki do smaku czosnek (niekoniecznie)olej do smażenia 2 ząbki Przygotowanie: Suchą ciecierzycę najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć.  Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste(...)alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć  na złoty kolor. Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.Polecam

głodny alergik
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 306

widoczny, ma być go więcej niż ogórka. -ogórek gruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być(...)Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 108

przygotować już dziś ! Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory  Grudzień już depcze nam po piętach... Lada moment w naszych domach zacznie się kulinarne świąteczne  szaleństwo. Będziemy pichcić, piec, gotować i smakować ! Natomiast już dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Skórka pomarańczowa(...)przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa do dań z kapustą

Kulinarne przygody Gatity
Zupa warzywna na rosole 174

nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami(...)pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień

R'n'G Kitchen
Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa 180

Fasolka po portugalsku a tak naprawdę są to żeberka wieprzowe z fasolką po portugalsku. Danie pyszne i pożywne. Mięso rozpływa się w ustach a razem z

Moje Małe Czarowanie
Sos grzybowy 131

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby(...)wodę przelewamy delikatnie do garnka, na dnie miski może się osadzić piasek, dlatego uważamy, żeby go nie przelać razem z wodą. Grzyby gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową (wywar z gotowania zostawiamy), drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę

e-PrzepisyKulinarne
Surówka konserwowa z sześciu składników. 156

wielu kolorach) 0,8 kg cebuli białej na zalewę: pół szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki gorczycy łyżka ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w cienkie plastry, przekroić je jeszcze pół. Ogórki posiekać na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w księżyce. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić(...)Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu. Wszystko dokładnie pomieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, podgrzać ale tylko by rozpuścić cukier i sól. Nie gotować. Zalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny. Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym. 117

Chciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra,  śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren(...)ziela angielskiego. WYKONANIE: grzyby suszone moczę na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy, może być dzień wcześniej ( ale awaryjnie robiłam to na pół godz. przed przygotowywaniem), następnie gotuję z dodatkiem vegety około 1/2 godz. polędwiczki kroję w poprzek na kotlety i lekko rozbijam, przyprawiam (jeśli chodzi o przyprawę knorra, to najchętniej mieszam kilka) i obtaczam w mące, na patelni rozgrzewam olej

Kuchnia Beaty
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY 205

kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę posypując 1 łyżką cukru, po około 3 minutach dodajemy jabłka i podsmażamy do miękkości. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, gotową kapustę wrzucamy do garnka z cebulą i jabłkiem. Całość dusimy około 5 minut i dodajemy ocet winny, 1 łyżeczkę przyprawy "Kucharek" i szczyptę pieprzu. Podduszamy 10 minut, dodajemy obrane i pokrojone(...)pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami "Kucharek" oraz "Maggi". Podajemy ze śmietaną posypaną odrobiną koperku i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku

Proponowane wyszukiwania