domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła lub margaryny,słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),łyżeczka ostrej papryki mielonej,słodka papryka mielona,łyżeczka przyprawy do gulaszu,sól, pieprz. Przygotowanie Mięso pokroić(...)mieszając. Obficie obsypać słodką papryką. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli. Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut. Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku
Z miłości do słodkościosolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka(...)konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne - dodać mąki, zbyt suche - mleka. W dużym garnku zagotowałam wodę z łyżeczką soli. Porcje ciasta "kładłam" łyżką na wrzątek. Gotowałam do ich wypłynięcia. Odcedziłam.I podałam do kaczki. Smacznego życzę
W kuchni Karmel-itkiduza marchewka 1 mala pietruszka kawalek selera por 1 zabek czosnku ziemniaki mala glowka kapusty cebula 20 dag zeberek 30 dag kielbasy wedzonej 30 dag boczku 3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego jarzynka pieprz sypany maslo maka Myjemy mieso i zagotowywujemy(...)kostke Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa (marchewke, pietruszke, seler, por, zabek czosnku) Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie Gotujemy wywar ok 45 min W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy Kielbase, boczek i cebule kroimy w kostke Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu
Klaudynkowa kuchnia4 piersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować
Lubię to gotujęChyba wszyscy przyzwyczailiśmy się ,że jak pierogi to ruskie, z kapustą, z mięsem... No cóż sezon truskawkowy narzuca swoje przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier(...)syrop klonowy. WYKONANIE: Przepis na ciasto TU Szklanką wykrawamy okrągłe krążki. Truskawki płuczemy , osuszamy , duże kroimy na połowę. Do każdego krążka wkładamy truskawkę, sklejamy. Gotujemy w gorącej wodzie, od momentu wypłynięcia ok 4 min. Podajemy polane sosem jogurtowym wymieszanym z cukrem do smaku lub z syropem klonowym. A przy okazji kilka zdjęć z mojego zielonego azylu SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewywykonania. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania mięsa, ani kapusty (no poza umyciem oczywiście ;)). A mięso im tłuściejsze, tym lepsze. Najprostszy z możliwych przepis na fårikål to: 1,5 kg kapusty pokroić w ósemki (i båter- łódki) 1,5 kg baraniego mięsa pokroić w kwadraty mniej więcej wielkości 2-3 cm umieścić w wysokim garnku warstwami (ok. 4), między każdą warstwę wrzucić(...)osolić; niektórzy zawijają pieprz w tzw. pepperholder, czyli rodzaj płóciennych woreczków wrzuconych do potrawy, unikając w ten sposób wydłubywania pieprzu w trakcie jedzenia całość zalać 3 l wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny opcjonalnie można całość opruszyć mąką tradycyjnie potrawa podawana jest z ziemniakami gotowanymi w mundurkach Źródło: internetPrawda, że proste
bastalenapierożki jiaozi 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzącej wody pół łyżeczki soli Składniki farszu około 350-400 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny 1/2 małej główki białej kapusty lub kapusty Napa lub pekińskiej 3 łyżki oleju sezamowego lub sojowego do kupienia m.in. tutaj ) 3 - 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku z cebuli dymki lub zwykłego szczypiorku 2 łyżki drobno posiekanych(...)milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wycinać kółka o średnicy około 5-7 cm w zależności od tego jak duże pierożki lubicie. Farsz Kapustę, pędy bambusa, imbir i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Dodajemy pozostałe skłądniki i wyrabiamy farsz. Pierożki Na wycięte z ciasta kółka nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Krawędzie ciasta zwilżamy wodą, po jednej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone(...)warzywa ,sól ,pieprz ziarnisty ,liść laurowy i ziele angielskie. Co jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie ,wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze 30 min. Ugotowane warzywa pokroić ,dodać do rosołu. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenbulkiolej do smazeniaWykonanie:Kupilam cale ziarno zamiast sruty,musialam zatem zesrutowac orkisz.Ziaro umiescilam w kielichu blendera i rozdrobnilam (jest niebywale twarde).Zalac wrzacym bulionem i gotowac 10 minut.W czasie gotowania zamieszac kilkakrotnie by nie przywarlo do dna garnka.Wylaczyc ogien i nastepne 10 minut zostawic na goracej plycie by" doszlo".W ciagu tego czasu wchlonie cala pozostala wode.Wystudzic.Marchew obrac i zetrzec(...)marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka(...)nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy
ClauditteMissCookingsłodka 500 ml-20 dkg chudej wędliny-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego-warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.Zlewamy wodę. Do tortellini wlewamy śmietankę.Garnek musi w tym czasie pozostawać na malutkim ogniu, aż do chwili przełożeniadania do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną(...)piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut. Kiedy wierzch jest rumiany możemy podawać na talerze. Dobrym dodatkiem jest surówka z białej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarnykwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat na potrzeby poniższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać(...)ostateczności można użyć np. oleju rzepakowego. Aczkolwiek dobra alternatywą może być też zwykle wytopienie kawałka słoniny już w procesie przygotowania bigosu, albo użycie mocniej przerośniętego boczku. Bigos powinniśmy gotować bardzo powoli. Niekoniecznie kilka dni, jak to onegdaj bywało, ale kilka godzin na pewno. Składniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast o niewielkiej zawartości płynu
Kulinarna Pokusasól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera redmond rmc-m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW(...)wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny) Ogon
ClauditteMissCookinglato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone ( u mnie z udźca indyka, ale może być(...)czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona - olej Na sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż jest gotowy,odcedzam go i studzę. Do wystudzonego ryżu dodaje surowe mięso mielone, wbijam jajko i doprawiam przyprawami. Mieszam,zostawiam
Kuchnia z widokiem na ogród