kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:132/167)

"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 163

lato, jesień, zima, święta i ciastka). W książkach znajdziemy własne przepisy pani Beaty na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam Wam wszystkie książki, a jutro zapraszam na szybki konkurs w którym(...)księżycowe ciastka z Kapadocji. 2. Święta - Przepisy na świąteczne potrawy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd.  3. Wiosna - 34 ulubione przepisy

kruche babeczki
Gulasz mięsny z pak choi 168

jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz zwłaszcza, kiedy podaję je razem z gulaszem. Znacie pak choi? To chińska kapusta o ciemnozielonych i mięsistych białych łodygach zebranych w rozetach. Pak choi stosuję często w mojej kuchni zamiast białej kapusty. Jest o wiele delikatniejszy w smaku, a i szybko go się przyrządza. Gulasz mięsny Składniki: 650 g wieprzowego mięsa, gulaszowego(...)mięso lekko się zrumieni i przestanie być krwawić. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej bulion lub wrzątek, dopraw solą, przykryj pokrywką i gotuj gulasz przez 45 minut. Pokrój pak choi w paski, por w krążki. Obierz pieczarki i pokrój na ćwiartki. Zrumień na rozgrzanym maśle i dodaj do gulaszu. Po 45 minutach gotowania

codojedzenia
Polędwiczki z parowaru 124

obficie ziołami, polewamy olejem ( 3 łyżki ), dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Jeżeli mamy parowar z pojemnikami do gotowania kaszy i sosów, to  do dwóch pojemników wsypujemy opłukaną i sparzoną wcześniej kaszę, tak aby sięgała nie więcej jak do połowy pojemnika. Resztę uzupełniamy wodą, zamykamy pokrywkami. Do kolejnych dwóch(...)kaszą i sosem na drugim. Nastawiamy parowar na 25 minut. Gotowe mięso podajemy z ugotowaną kaszą, sosem i surówkami, np. z porów i marchwi oraz  z czerwonej kapusty Jeżeli nie posiadamy parowaru, takie polędwiczki możemy grillować na patelni, a kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Sos wystarczy tylko zagotować w rondelku

Kulinarne przemyslenia
Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym 155

Jako że święta tuż tuż to przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na ten okres Dzisiaj przedstawiamy alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami na święta, którą są ravioli z nadzieniem z grzybami i z kaszą gryczaną. Na pewno posmakują każdemu Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 1 jajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody Składniki na nadzienie(...)mąkę, dodajemy sól oraz jajko z żółtkami i zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut żeby odpoczęło. Następnie przygotowujemy nadzienie. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie na łyżce masła dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy

Kuchenne Wariacje
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 124

roku na Wigilii będą u mnie dwie wersje krokietów, a właściwie dwa nadzienia. Jedno z kapustą i pieczarkami, a drugie z pieczarkami i żółtym serem. Polecam spróbować! Są idealne do barszczyku. Jutro na blogu pojawi się na pewno przepis na zakwas do barszczu czerwonego. Składniki :Naleśniki : * pół kilograma mąki pszennej * 2 jajka * szklanka mleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka(...)pół cebuli  * 4 łyżki oleju rzepakowego * 20 dag tartego sera żółtego  * sól , pieprz Przygotowanie :Pieczarki ścieram na tarce w cienkie plasterki. Podduszam, aż puszczą cały sok i gotuję aż woda odparuje. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Podać pieczarki i przesmażyć. Połączyć z serem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i zwijać jak krokiety. Obtoczyć

Magiczne Życie Marty
Pstrąg w szynce szwarcwaldzkiej z limonką i kolendrą 142

miałam czasu na długie gotowanie dlatego wybór padł na strągi. Obiad lekki i zdrowy był gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska  dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej  Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą(...)folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać

Jemy Pijemy
Orzeźwiająca sałatka owocowa 220

Myślę, że sałatka owocowa stanie się hitem w Waszym domu i z całą pewnością stanie się pozycją obowiązkową Waszego menu. Sałatka taka jest niezwykle orzeźwiająca, lekka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski ziemniaczano-serowe 376

zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy. Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski szpinakowo-serowe polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych(...)ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, oznacza to że są gotowe. Wyciągamy kluski ziemniaczano-serowe łyżką cedzakową. Podajemy kluski z sosem pieczeniowym z szynką. Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny krem z zielonego grochu 205

Zapraszam do przygotowań! Składniki na wywar: 500 g kości z królika 500 g kości z kury 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 cebula kawałek kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Składniki na zupę: 500 g zielonego grochu, namoczonego przez noc przygotowany wywar 1 duża cebula, drobno posiekana 3 ząbki(...)drobno posiekany Dodatkowo: jogurt grecki do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na wywar umieszczamy w dużym garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 90 minut. 2. W między czasie namoczony groch gotujemy do miękkości. Przecedzamy, odstawiamy na bok. n Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy masło

My Culinary Art
Świąteczne pierożki dla dzieci 155

Lekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków.Składniki:2 szklanki mąki 480niepełna szklanka gorącej wodyłyżka olejupół łyżeczki(...)kwaskowości jabłek).Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po łyżeczce jabłek. Zaklejamy. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy cedzakiem

prawdziwe jedzenie
Uszka z kapustą i pieczarkami 159

tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć(...)rogi trójkąta skleić ze sobą. W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową

O kuchni z uczuciem
Obiad w pół godziny 146

ciągnąć go po ściankach miski) i wrzucając do wody (nawet zanurzając łyżkę z ciastem w kipiącej wodzie) Powtarzam tę czynność aż całe ćiasto znajdzie się w wodzie. Zamieszam i gotuję aż wypłyną . tak wyglądają po wyjęciu z wody Skladniki na sos 1 filet z kurczaka 1 papryka ( tu jest zielona) 1 duza cebula 10 małych pieczarek ( można więcej,lub mniej(...)kawałki filet . Smażę jeszcze ok 2 minut Po tym czasie dolewam 1,1/2 szklanki bulionu i przykrywam pokrywą zmniejszam ogień do minimum. Czas na surówkę  Składniki  1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól,pieprz do smaku szczypta cukru Wykonanie  kapustę siekam w paski drobne. Umytą marchewkę  ścieram na  tarce

Eli Gotowanie
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 383

najlepiej 1 biała i 1 czerwona), - serek ziarnisty, mały kubeczek, (najlepiej lekki), - jajka 2-3 kurze lub 4-6 przepiórcze, - przyprawy: pieprz czarny, domowa wegeta, odrobina cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo, nowalijki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Cebulę ciekamy bardzo drobno i mieszamy z przyprawami dusząc ją widelcem (można dać odrobinę oliwy z oliwek). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy(...)ananasem  2.  Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3.  Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4.  Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...   5.  Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM

Wypisz Wymaluj
Ziemniaczki Zdzisia 187

   Dziękujemy za pomysł.Danie faktycznie jest smakowite.W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach".W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy

Maminek kulinarny
Pieczone żeberka i ziemniaczki 128

600 g żeberek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 2 łyżeczki miodu szczypta suszonej

Gotowanie jest łatwe