kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:133/167)

Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych 134

Nie jemy  halibuta zbyt często, bo po pierwsze to rybka nad wyraz tłusta, a po drugie filety nawet w markecie do najtańszych nie należą :)  

Gosia gotuje
SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 104

herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie(...)gotowy zdejmij go z patelni. Na talerz wysyp porcję sałaty, na boku ułóż kilka plastrów bakłażana. W średnim garnku zagotuj wodę z łyżką octu, jajka umyj. Gdy woda się gotuje zamieszaj pusty garnek tak, żeby powstał wir, w który wbij jajko. Kontroluj je przez chwilę przy pomocy łyżki, tak, żeby uzyskało odpowiedni kształt. Potem gotuj je jeszcze chwilę, około

Martyna Cooks
Domowy, sparwdzony sposób Na KACA. Prosty sposób na ból glowy po imprezie. 25865

Jest piątek a więc w końcu mamy weekend!   Część z Was pewnie dziś spędzi wieczór poza domem, wypije co nieco i późno położy się spać

IzaGotuje
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 189

   Dziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg

Maminek kulinarny
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 273

łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia pęczek pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety(...)receptury na opakowaniu, ale z 500ml wody (obie paczki razem!). Kiedy sos zaczyna powolutku pyrtać na gazie, wrzucam zioła, dodaję śmietankę i zagotowuję razem. Do bulgoczącego sosu wrzucam pulpeciki, gotuję chwilkę (ok. 3 minut)  i podaję. Serwuję z ugotowanym makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 150

spodziewałam się, że tak mnie zainspiruje do gotowania, a książki kucharskie są przecież właśnie po to. Kuchnia żydowska jest niezwykle różnorodna i ma dużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone(...)świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo Buchmann 3. Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego. Katarzyna Kędzior Większość książek kulinarnych jest pisana przez osoby, które są znane z tego, że są znane. Wtedy jest większa szansa na to, że książka się sprzeda. A czy ta osoba umie gotować i ma coś ciekawego do powiedzenia? To już nie zmartwienie wydawnictwa

Ugotowane pozamiatane
Łopatka w sosie z kaszą gryczaną 194

Smaczny pomysł na drugie danie, urozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze.. Składniki: 1/2 kg łopatki mieszanka ziół do

kgwjanczewo
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 137

czubate łyżki keczupu  (można dać więcej, jeśli mamy ochotę na nieco bardziej pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie tyle i wyjątkowo keczupu, nie koncentratu) i sok z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką ziemniaczaną, jednak w granicach rozsądku, by sos nie był zbyt zwarty. Po przygotowaniu sosu i, powiedzmy po godzinie, odpoczynku mięsa w lodówce rozgrzewamy olej(...)układamy kopy ryżu. W ten sposób, gdy będziemy nakładać porcję dania sos nie rozleje się bezsensownie po talerzach, a przyprawi ryż. Podawać można przykładowo z surówką z marchewki i kapusty. Zażerałam się

Kuchenna Kontrrewolucya
Młoda zasmażana kapusta w śmietanie a jednak dietetycznia 157

Tak, tak, z dodatkiem śmietany a jednak dietetyczna. Po pierwsze, w zdrowej diecie nawet odchudzającej potrzebujemy tłuszczy. Wiele minerałów i witamin przyswaja się w naszym organizmie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków? 115

Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków?  Poniżej krótka ściąga przydatna dla każdego wielbiciela i hodowli kiełków. lucerna (alfalfa) – źródło żelaza i łatwo przyswajalnego białka

Moja Mama Gotuje
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 148

 (ok. 50 małych uszek) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 żółtko Farsz: 2 spore garści suszonych grzybów 1 średnia

Kuchenna Kontrrewolucya
FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1284

Święta, święta i po... no właśnie! Po wszystkich moich postanowieniach! Dawno nie zjadłam tyle słodkości, a w Wigilię nie szczędziłam sobie na dokładkach kapusty z grzybami czy pierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie(...)Marynata: kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, zalewamy  oliwą, sosem sojowym, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz, paprykę i curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki.Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej

Kitchens Alphabet
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 240

pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą,  można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem(...)pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę

Kulinarne przygody Gatity
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 237

line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka(...)language:EN-US;} Pokrój warzywa. Cebulę zrumień na oleju, a następnie wraz z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i suszonym grzybem dodaj do warzyw. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem

Qlinarnie i Qlinarnie
Pulpeciki drobiowe z kaszą jaglaną 152

indyka połączone z równie delikatną kaszą a zarazem sprytny sposób by przemycić do potrawy kaszę.  By nieco zaostrzyć smak tego dania podałam je z surówką z kiszonej kapusty.   Przepis na surówkę znajdziecie tu klik   400 g mielonego mięsa z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie Kupiec(...)wodzie i formować nieduże pulpeciki,które należy delikatnie obsmażyć na patelni wykorzystując pozostałe masło po smażeniu cebuli. Lekko zarumienione pulpeciki przełożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Mąkę rozpuścić w śmietance i zaciągnąć sos. Doprawić do smaku ew.solą i pieprzem. Podawać posypane koperkiem z ziemniakami i ulubioną surówką

Kolorowa kuchnia Elki