kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:142/167)

Pierogi z kaszą gryczaną i serem 185

swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne(...)Wycinamy szklanką lub inną foremką placuszki, na które nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, ugniatając je widelcem w razie potrzeby. 3. Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy -po wypłynięciu- około 3-4 minuty. Podawać z podsmażoną cebulką.Smacznego Post Pierogi z kaszą gryczaną i serem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Wegańskie pierogi z jarmużem. 174

życia, nawet dla zatwardziałych mięsożerców :) Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na przemycenie rośliny, która bardzo często pojawia się na stole większości roślinożerców. Mowa oczywiście o jarmużu, czyli ultrazdrowej odmianie kapusty. Jakiś czas temu mało kto o nim słyszał, dziś na szczęście kojarzy go prawie każdy. Piszę na szczęście, ponieważ jarmuż to jedna z najbardziej odżywczych roślin, jakie znamy. Jest niesamowicie(...)Wycinaj niewielkie kółka szklanką, na każde z nich nakładaj niecałą łyżeczkę farszu (chyba że zmieścisz więcej). Sklejaj delikatnie brzegi pierogów, następnie układaj je na blacie lub stolnicy.  6. Gotuj pierogi we wrzątku ok. 40-60 sekund od wypłynięcia. Rób to małymi partiami, po maksymalnie kilkanaście sztuk. Smacznego

Powiedz dietom nie
Roladki z mięsa mielonego w sosie 159

Roladki z mięsa mielonego w sosie cebulowym to niezwykle smaczny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Podane z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty smakują wyśmienicie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, choć wymaga nieco cierpliwości. Ja zawsze przygotowuję sporą ilość roladek, żeby mieć obiad na dwa dni. [embed]https://youtu.be/bxZqDMkVwyU[/embed] Składniki na roladki z mięsa mielonego(...)zbyt rzadka, wlewamy do niego łyżkę mąki rozrobioną z 1/3 szklanki zimnej wody. Jeśli chcemy uzyskać więcej sosu, można wlać na patelnię jeszcze pół szklanki wody lub bulionu. Sos gotujemy jeszcze minutę i polewamy nim roladki.   [caption id="attachment_8339" align="aligncenter" width="685"] Roladki z mięsa mielonego w sosie[/caption]   Zobacz inne przepisy na roladki: Roladki

e-PrzepisyKulinarne
Lubicie brukselkę...? 227

pośredniej. Czy to przez specyficzny zapach, czy może charakterystyczny smak, a może nietypowy wygląd...? Nie mam pojęcia. Tak czy inaczej - ja uważam, że jest pyszna. Smakuje mi bardziej niż kapusta, w dodatku wygląda naprawdę uroczo - maleńkie, zieloniutkie główki aż chce się jeść. Nie umiem się jej oprzeć, i już.Kiedy szłam do sklepu po cukier puder, nie myślałam nawet(...)zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności!Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...?Tarta z brukselką i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)ciasto kruche

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 301

Żaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana

Karo in the Kitchen
Sajgonki z mięsem i warzywami 2927

Sajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i

Monia miesza i gotuje
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 194

Tradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda(...)wody wsypujemy mąkę i mieszamy, do czasu gdy nie będzie grudek ( lub w szybszej wersji: wlewamy wodę do małego słoiczka, wsypujemy mąkę, zakręcamy słój i potrząsamy kilka razy :) Do gotującego się wywaru wlewamy rozrobioną mieszaninę i gotujemy cały czas mieszając. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Kartacze lub pyzy z mięsem 196

Kartacze  to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub  kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze(...)zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy. Kartacze wkładamy na wrzącą, osoloną wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy ok. 10 minut. Podajemy okraszone podsmażaną cebulką Z takiej porcji wyjdzie nam ok 20 kartaczy. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 147

opanowuje podstawowe umiejętności w dziedzinie nauk mąkoznawczych i wodoznawczych. Potrafi samodzielnie przygotować i rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody(...)znaczy się bardzo cienko) 4. Przy pomocy szklanki wykrawaj ciastowe kółka. 5. Na środek każdego wykrojonego kółka połóż łyżeczkę farszu. 6.Sklejamy i robimy falbankę palcami lub widelcem. d) gotowanie 1. Lepiąc pierogi zagotuj wodę w dwóch garnkach. (po zagotowaniu posól ją odrobinę i dodaj odrobinę oleju) 2. Pierogi wrzucaj na wrzątek. 3. Poczekaj aż wypłyną. 4. Po wypłynięciu gotuj

Fiolka w kuchni
Cebulowy bigos 107

Gotowe w : 1,5 h   Jak wiadomo bigos to kapusta kiszona oraz duża ilość mięsa. Dziś postanowiłam zrobić rewolucyjne danie, które z jakiegoś powodu nazwałam bigosem cebulowym. Za chwilę wyjaśni się moja tajemnica, otóż zamiast kapusty użyłam ogromną ilość cebuli, a tradycyjne mięso krojone w kostkę zamieniłam na mini klopsiki. Cebula i klopsiki to zbyt mało, aby można było(...)sposób podałam tą potrawę na swoim urodzinowym przyjęciu. Jeśli mój bigos ma być daniem obiadowym, to idealnie komponuje się z ugotowanym na sypko ryżem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Cebulowy bigos pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 465

Sos chiński do kaczki po pekińsku to coś co do kaczki raz warto zrobić i wypróbować. Jest on na bazie śliwek i smakuje wyśmienicie. Niestety sos

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 148

Pierogi uwielbiam! Najbardziej te z kapustą i grzybami oczywiście w wykonaniu mojej mamy. Co pewnie nikogo nie dziwi, bo większość z nas najbardziej lubi kuchnię mamy albo babci, albo jak ja, ma takie potrawy, których się nie tyka - bo to działka mamy, albo babci. Ostatnio "chodził za mną bigos", ale jak sobie pomyślałam, że nie wyjdzie taki dobry jak mój(...)Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi się nie sklejały. Przed podaniem polewamy roztopionym masłem czosnkowym. (Ja wkładam 2 łyżki masła klarowanego

Kulinarne Inspiracje
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 194

sposób i dajcie się rybie rozmrozić w mleku do końca (po podgrzaniu mleka wyłączcie gaz) . Do fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut.   Ziemniaki obieramy i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Czerstwą bułkę obieramy ze skórki i namaczamy ją w mieszance składającej się z 0,5 szklanki mleka(...)patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu

Karo in the Kitchen
Zadbaj o zdrowe odżywianie – najprostsze menu na tydzień 105

pięć zdrowych, zbilansowanych posiłków, bez większych umiejętności kulinarnych. Weź sprawy we własne ręce i zacznij się zdrowo odżywiać. Planowanie posiłków – to proste Dzisiaj chcemy Ci pokazać najprostszy sposób gotowania na cały tydzień. Polega on na tym, że przygotowujemy kilka podstawowych składników, do których dobieramy dodatki, tworząc zbilansowaną dietę na kilka dni! Jaka powinna być zdrowa dieta? Najprostsza odpowiedź(...)ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę

Niedzielny kucharz
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 218

minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół ale zapobiec odparowywaniu płynu. Wyłączamy gaz, wlewamy do garnka zimne piwo – obniży temperaturę solanki i przerwie gotowanie. Do solanki wkładamy kaczkę i odstawiamy ją do zamarynowania na co najmniej 24 godziny. Kaczka może leżeć w solance nawet przez 2 doby, dłużej – nie ma potrzeby i może się zrobić(...)wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane ziemniaki – to jest

Karo in the Kitchen