kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:138/167)

Pierogi z kapustą i grzybami 122

żeby przypadkiem do pieroga jej nie zawinąć. No chyba, że chcemy atomowego pieroga zrobić :) Na koniec dolewamy jeszcze szklankę wody i na małym ogniu dusimy to wszystko, tak żeby kapusta była naprawdę miękka. To może trochę potrwać, mi to około 1,5 godziny zajęło. Co jakiś czas oczywiście musimy mieszać. A jak się już zrobi to zostawiamy do całkowitego wystygnięcia(...)niewielką ilość farszu, przykrywamy drugą połówką i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Niezbyt skomplikowane, ale trochę pracy z tym jest. Jak już wszystkie pierogi ulepimy to w dużym garnku gotujemy wodę (osoloną). I na wrzątek wrzucamy pierogi. Nie wszystkie na raz! Ja po 10 sztuk wrzucałem. I tak gotujemy je przez jakieś 3 minuty. Pierogi powinny po kolei wypływać

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą. 183

osączyć.2. Do garnka należy wlać 400ml wody, wsypać opłukaną zawartość naszej torebki, dodać pół łyżeczki soli.3. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, często mieszając.4. Przykrywamy szczelnie pokrywką nasz garnek, gotujemy wszystko 15 minut na minimalnym ogniu. I co śmieszne na opakowaniu polecają, aby nie odkrywać garnka :)) Oczywiście jako grzeczna pichcąca nie odważyłam się ;P5. Po 15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia(...)dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe!Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie:Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów do mojego dania :)Gorąco polecam i zapraszam

Emcia Pichci
Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 177

choinką,   chleby pieczone w wielkim piecu u sąsiadki,  włos anielski na choince,  łzy ocierane ukradkiem, bo taty już nami nie było,  pierogi ze słodką kapustą,  najprawdziwszy kożuch szyty przez kuśnierza ubierany na Pasterkę, bo przecież śniegi i mrozy były wtedy.  Ach, i Pasterka była już o 21.00, bo ksiądz miał jeszcze dwie przed(...)kawałki). Rękami kruszymy ciastka - tutaj mogą również pozostać większe kawałki. Odkładamy po 2 łyżki skruszonych orzechów i ciasteczek. Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. ¾ masy mieszamy z pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami. Masę

bistro mama
Owsiany zakwas na żurek 140

Jak dla mnie nic nie równa się ze smakiem domowego żurku. Przygotowanie zakwasu to dosłownie 2 minuty i czekanie kilka dni i mamy swój domowy pyszny

dom-agi.pl
Pierogi z kiełbasą 240

idealne ciasto na pierogi. Przepisy na pierogi, m.in.: Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą Zielone ravioli z rukoli Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie, że farsz będzie z posiekanej w szatkownicy kiełbasy, potem wystarczy z nich zrobić kulki, położyć(...)robota. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy krążek z ciasta nakładamy kulkę zmiksowanej kiełbasy i dokładnie zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia pierogów. Odcedzamy. Polewamy podsmażoną kiełbasą z cebulką i szczypiorem. The post Pierogi z kiełbasą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka w sosie 109

dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne, np. z dyni lub cukinii), odgrzewać i smakować. Każdego dnia, nie wiedzieć czemu smakuje lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule(...)papryki. W dużym garnku podgrzewam koncentrat, passatę, bulion, warzywa z puszek wlewam wraz z sosem. Przesmażone warzywa z kiełbasą wrzucam do garnka. Mieszam, dodaję liście, ziele i przyprawiam. Gotuję jeszcze kilka minut do przegryzienia smaków. Podaję jeszcze gorące z serem i posiekaną natką. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 120

polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też zrobić tę:  surówkę z pekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler(...)wyrzucałam ich Wykładamy warstwami najpierw seler, potem marchewkę... ... następnie pokrojone w połówki suszone śliwki... ... a na wierzch polędwicę Jeśli chcemy zjeść tajine z brązowym ryżem, to musimy go zacząć gotować na 30 minut przed zrobieniem polędwicy, ponieważ brązowy ryż gotuje się 35 minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 133

kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki, np. "w szacie musztardowej" :) Brzmi pyszne :) To na co szczególnie zwraca uwagę autorka to temperatura posiłków. W okresie jesienno - zimowym dania powinny być ciepłe, aby syciły na dłużej(...)gdzie jadłospis zmienia się co drugi dzień. Jest to świetne rozwiązanie, bowiem wielkość dań obiadowych i kolacyjnych przygotowana jest na dwa dni, dzięki czemu zyskujesz czas i gotujesz tylko dzień wcześniej, a na drugi już masz wszystko gotowe :) W planie żywnościowym znajdziesz ciekawe propozycje na II śniadanie i podwieczorek, których składniki są łatwo dostępne i ogólnie proste w przygotowaniu

Zdrowie na języku :P
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 171

Czas płynął bardzo szybko, a wiedza i umiejętności kucharza zachwycają. Nikt nie wyszedł głodny. To moje drugie warsztaty w Masali. I powiem Wam: ja na prawdę się tam uczę gotować. Na początku Petar przygotował Baklavę. Twórcami jej byli starożytni Asyryjczycy w VIII w p. n. e. przyrządzali baklawę z cienkiego ciasta chlebowego a pomiędzy warstwy wkładano siekane orzechy pistacjowe(...)zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto

AZgotuj!
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 168

Uwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze szpinakiem i fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi smakami. Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał(...)drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz z jogurtem. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z cebulką - u mnie z prażoną, oraz dowolną zieleniną - u mnie rzeżucha i bazylia

Magiczne Życie Marty
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 171

Nasz wspólny pomysł na gotowanie, tworzenie i smakowanie w obu kuchniach jednocześnie - u Amber   w Kuchennymi Drzwiami i u mnie, Anny-Marii w Kucharni . Jak już wiecie, jesteśmy daleko od siebie i nie miałyśmy jeszcze okazji spotykać się w jednej kuchni. Może kiedyś... Dlatego spotykamy się w  TU i TAM . Nasze październikowe gotowanie zaplanowała Amber wybierając nadziewaną dynię(...)tych pomyłek da się naprawić.  Minęło kilka lat i znów ją spostrzegłam. Spojrzałam na nią inaczej. Skąpana jesiennym światłem była prawdziwą królową straganu. Cudownie zaokrąglona pięknym kolorem zdominowała kapusty, sałatę i inne warzywa. Ogromnie mnie zaintrygowała, i już wiedziałam, że jednak muszę koniecznie poznać ją bliżej. Jakaż była moja radość, gdy odkryłam, że w parze z oszałamiającym wyglądem idzie

KUCHARNIA
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 172

łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej(...)lecz tylko luźno leżeć na szaszłykach. W ten sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;)Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów 135

zdarza się Wam, że zostaje mięso z robienia gołąbków? Mnie prawie zawsze :) Kiedyś leciałam po kapustę i przygotowywałam dodatkowe liście, ale potem okazywało się, że ich było za dużo. I tak można by w kółko :D A przecież można z mięsa przygotować inną potrawę, równie smaczną. Dziś padło na pulpeciki w sosie(...)usunąć liście laurowe i pieprz i przelać go do pomidorów, dodać marchewkę, sól i słodką paprykę - wszystko razem zagotować.Pulpeciki obtoczyć w mące i wkładać kolejno do gotującego się na wolnym ogniu sosu. Gotować przez kilka minut. Przyprawić ostrą papryką do smaku.Potrawę można podawać jako danie jednogarnkowe z chrupiąca bułeczką lub jako drugie

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania