kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:137/167)

Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 146

bagietek do tortilli – dla każdego to, co lubi, to co łatwo wziąć w rękę i naszykować sobie dokładnie taką porcję, na jaką ma się akurat ochotę. Coleslaw z młodej kapusty jest obowiązkowy do ‘ciągniętej wieprzowiny’. Tak samo jak śliwkowy sos BBQ , którego świeżo zrobiony słoik stanął na stole. Mini caprese to ciekawa wersja podania tradycyjnej włoskiej sałatki w formie zmniejszonej(...)ciasta – ucieranego ciasta na herbacie Earl Grey i biszkopta genueńskiego , nasączonych ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami.   Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest to, że potrzebne blaty ciasta można upiec wcześniej

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 200

mielonego bułka tarta olej do smażenia 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 0,25 szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów     Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby płatki wciągnęły płyn i nieco przestygły. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, drobniutko pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki(...)zimnej wody, następnie dolewamy śmietanę i doprawiamy powstały sos przyprawą do mięsa mielonego lub do gulaszu. Kotlety podajemy polane sosem z dodatkiem ulubionej surówki np. z surówką z młodej kapusty lub z  modrą kapustą , albo z  fasolką szparagową inaczej . Pychota

Rozpustne gotowanie
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 963

Szybko, łatwo, a jednocześnie smacznie? O to zwykle chodzi gotującym, w dzisiejszych czasach. Bezustannie gonimy,ciągle narzekamy na wszechobecny brakczas. Czemu się dziwić? Świat pędzi do przodu w zawrotnym tempie i ani myślizwolnić. A my musimy się dostosować, by nie zostać w tyle.Przyznaję, też gonię, jak inni. W niektórych sprawach chyba nie nadążam. Mimo młodego wieku, komputer(...)łatwiej jest się ludziomkomunikować między sobą w realnym świecie. Ale nie odstaję w kuchni. Śledzę trendy, chociaż nie gonię ślepo za nimi.Dziś przepis na szybkie klopsiki z posiekaną kapustą, zanurzone w sosie pomidorowym.A'la gołąbki bez zbędnego bawienia się w zawijanie w liście kapusty.A jako, że drobiowe, są lżejsze. GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. /przepis bardzo popularny ;/ 500g mielonego mięsa drobiowego

W kuchni Karmel-itki
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 197

dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem./NA FARSZ:- Indyk, 1,5 kg- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- czarny pieprz, do smaku- pieprz ziołowy, opakowanie- ziele angielskie, 4- pieprz ziarnisty kolorowy,- liść laurowy.+ Czarny Sezam- oliwa z oliwek,- sól morska lub domowa przyprawa(...)łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. /FARSZU:1-1,5 kg udźca z indyka gotujemy jak rosół, dodajemy warzywa, liść laurowy, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, domową przyprawę warzywną i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara

Wypisz Wymaluj
Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą 143

Przepisów na pierogi na blogu jest cała masa, mają różne rodzaje farszu i różne rodzaje ciasta: Ruskie pierogi z boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i serem Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) Pora na przełamanie stereotypów i przygotować pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą. Przepis na 16 pierogów: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody(...)minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy krążek nakładamy kulkę ostudzonego farszu i dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Tym razem pierogi podawałam podsmażane na tłuszczu wytopionego z drobno pokrojonego boczku, po wyłożeniu na talerz, posypałam pierogi z kaszanką skwarkami z boczku. Smacznego. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ekspresowa tarta ze szparagami 136

dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja za nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę... Zamiast śpiewów ptaków - hałas silników, zamiast kwitnących drzew(...)prostokątnej formie, ciasto złożyłam na pół i dopiero wtedy przełożyłam na blaszkę. Przy użyciu formy okrągłej, należy albo rogi ciasta obciąć albo zawinąć. Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki.  Śmietanę mieszamy z jajkami

bistro mama
Sałatka warzywna 370

sałatki nie mogą się obejść. Chyba w każdym polskim domu jest robiona, ale każda gospodyni ma na nią swój własny przepis. To tak jak z bigosem... niby tylko kapusta kiszona i mięso, ale każdy też smakuje inaczej, bo każdy doprawia i przyrządza go na swój, często sekretny, sposób. U mnie też, odkąd nie mieszkam z rodzicami, a to już ponad(...)kiszone1 średnie jabłko1 puszka groszku (ja używam młodego)5 jajek,2 łyżeczki musztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę

Delicious Titbits
Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą 141

pieprz kilka mięsistych pomidorów 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego olej Liście kapust wkładać partiami do osolonego wrzątku na 1-2 minuty, żeby zmiękły. Jeśli będziecie używać normalnej kapusty, włóżcie główkę na kilka minut do osolonego wrzątku i po wyjęciu rozdzielać osobne liście. Odłożyć liście do ostygnięcia.  Kaszę wypłukać w kilku wodach i ugotować w 500 ml wody(...)liście laurowe i ziele angielskie oraz przepołowione pomidory. Doprowadzić do wrzenia i pogotować na małym ogniu ok. 10 minut (wszystkie składniki farszu zostały wcześniej poddane obróbce termicznej, więc długie gotowanie nie jest potrzebne). ----------- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem Sałatka z pak choi Zapiekane wegetariańskie gołąbki

Weekendy w domu i ogrodzie
Brukselka z jajeczną muffinką :) 197

Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki - małej, słodkiej kapustki. Osobiście(...)świeżej brukselki - 2 ząbki czosnku - garść czarnuszki - sól, pieprz - drobne listki radicchio  Brukselkę płuczemy, odcinamy końcówkę i obieramy z wierzchnich liści. Kroimy na cztery lub na pół. Gotujemy na parze przez ok.12 minut, po czym wrzucamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Chwilę podsmażamy dla zrumienieni, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i porwaną sałatę cykoriową. Na koniec obficie posypujemy czarnuszką

Sajkofanka smaku
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 180

gotowaniem jajek, warto pomoczyć je w słonej wodzie , gdyż wtedy nie będą one pękały w trakcie gotowania.  Jajka barwimy wkładając je do gotujących wywarów z naturalnym barwnikiem i gotujemy do momentu zabarwienia. Możemy uzyskać następujące kolory: Biały – ugotowane na twardo jajka wkładamy na krótko do wody z dodatkiem octu; Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni(...)czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny i czarnego bzu, mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego; Niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska; Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej; Jasno zielony – szpinak; Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), kora brzozowa, wywar z jemioły

Smiling Shrimp
Pierogi z kapustą i grzybami 127

żeby przypadkiem do pieroga jej nie zawinąć. No chyba, że chcemy atomowego pieroga zrobić :) Na koniec dolewamy jeszcze szklankę wody i na małym ogniu dusimy to wszystko, tak żeby kapusta była naprawdę miękka. To może trochę potrwać, mi to około 1,5 godziny zajęło. Co jakiś czas oczywiście musimy mieszać. A jak się już zrobi to zostawiamy do całkowitego wystygnięcia(...)niewielką ilość farszu, przykrywamy drugą połówką i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Niezbyt skomplikowane, ale trochę pracy z tym jest. Jak już wszystkie pierogi ulepimy to w dużym garnku gotujemy wodę (osoloną). I na wrzątek wrzucamy pierogi. Nie wszystkie na raz! Ja po 10 sztuk wrzucałem. I tak gotujemy je przez jakieś 3 minuty. Pierogi powinny po kolei wypływać

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą. 188

osączyć.2. Do garnka należy wlać 400ml wody, wsypać opłukaną zawartość naszej torebki, dodać pół łyżeczki soli.3. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, często mieszając.4. Przykrywamy szczelnie pokrywką nasz garnek, gotujemy wszystko 15 minut na minimalnym ogniu. I co śmieszne na opakowaniu polecają, aby nie odkrywać garnka :)) Oczywiście jako grzeczna pichcąca nie odważyłam się ;P5. Po 15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia(...)dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe!Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie:Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów do mojego dania :)Gorąco polecam i zapraszam

Emcia Pichci