domowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego słoika),- pierz ziołowy (u nas bardzo dużo!!! Minimum 1 opakowanie)- pieprz czarny, do smaku- przyprawa warzywna (najlepiej domowa, do smaku)WYKONANIE:Warzywa gotujemy w koszulce (uwaga, żeby nie rozgotować), studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ugotowane na twardo jajka, cebulę, ogórki i obrane jabłka również kroimy w kosteczkę. Dorzucamy pozostałe składniki i delikatnie(...)SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY7. SAŁATKA FASOLOWAAby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie
Wypisz Wymalujklik ). Według informacji zawartych na tej stronie kulanki do dziś "w domach i restauracjach podawane są jako drugie danie obiadowe – okraszone przetopionym boczkiem wędzonym z cebulką, z dodatkiem zasmażanej kapusty kwaszonej." Dawniej były po prostu potrawą dla uboższych warstw społecznych, obecnie są również serwowane jako dodatek do wykwintnych drugich dań. Kluski przyrządza się szybko (szczególnie jeżeli użyjecie robota do ścierania(...)osolić. Wrzucić jedną kluskę (tester). Jeżeli rozpadnie się w wodzie, dodać jeszcze trochę mąki. Masę ziemniaczaną nabierać łyżką i przy pomocy drugiej łyżki wrzucać małe porcje do wrzącej wody. Gotować 3-5 minut (partiami). Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową, polać okrasą. Smacznego
Pełny talerzrównież nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki(...)łyżką odrywać kawałki i wrzucać je do wrzącej wody. Łyżkę, co kilka chwil trzeba maczać w gorącej wodzie, mieszając tak, aby wrzucone kluski się nie posklejały. Po wypłynięciu gotować je na małym ogniu około 5 minut (jeśli kluski są większe to chwilę dłużej). Odcedzić ale dobrze zostawić trochę tej wody od gotowania klusek. Odrobina tej wody- w połączeniu z pozostałymi
UgotujmyTo.plpierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas. W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może(...)grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm lub okrągłą foremką do ciastek, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem, dodając pod koniec smażenia masło
Czerwień i błękitRyba w pikantnym sosie słodko-kwaśnym to jedno z najbardziej znanych lub najczęściej zamawianych potraw rybnych w zachodniej Europie. Zaznaczam: "jedną z" Kawałki ryby usmażone wcześniej
Sztuka gotowania w/g Samirywłoskiego risotto polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na jesienne risotto z grzybami i rozmarynem , jabłkowe risotto z wędzonką szynk ą i tymiankiem oraz risotto z kapust ą włoską i szynk ą parmeńską . Smacznego :) **** Se avete intenzione di preparare un piatto caldo ma non sapete proprio quale, Vi propongo il mio odierno risotto(...)łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Dodajemy dynię oraz gałązki tymianku. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia
La grande e la piccola cuocadała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie - tajskie bakłażany w wielu odmianach, świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;) Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje(...)Przesmażamy wszystko przez kilka minut i dodajemy oczyszczone i pokrojone na połowę warzywa - groszek i fasolkę oraz bakłażany pokrojone na ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze z 5 minut i podajemy gorące z ryżem basmati. Smacznego
Plate of Joypiekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella(...)oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniapoczątku brzmiało to dla mnie dziwnie), ale u mnie póki co cisza. Rano lekko pobolewał mnie brzuch (to chyba wina zbyt dużej ilości surowizny na raz, dzisiaj jem gotowane), jelita się powoli oczyszczają i tyle. Żadnych zimnych potów, kosmicznego bólu głowy, bólów mięśniowo-stawowych. Nic. Z jednej strony wolę, by tak zostało bo to przecież nic przyjemnego, z drugiej jednak(...)złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę
pyszne zdrowościCałkiem niedawno znajomy wyjeżdżał nad morze i pytał czy chcemy jakieś ryby. Odpowiedź była oczywiście jedna- no jasne, śledzie! Znajomy w dniu wyjazdu
Rozpustne gotowanieBigos z cukinii...Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera.Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli.Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw.Doprawiony koncentratem i sporą ilością
Gospodyni Miejskatrzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko cukru!) Wypróbowałam oba i oba polecam.Spróbujcie i porównajcie sami. Przepis na ciasto z jajkami (przepis pierwszy): 1 kg mąki kostka(...)ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę. Następnie dwukrotnie zmieliłam, przez sitko o małych oczkach. W garnku rozpuściłam masło. Wsypałam zmielony mak. Wymieszałam. Dodałam cukier i miód
potrawyregionalnezupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :)MakaronyW Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze(...)szczęście, że podano nam go w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce. Dania z dziczyznyJak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie
Chilli Czosnek i Oliwakuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone.... W Arabii Saudyjskiej można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich chwilach(...)Niesmaki Magda jest przede wszystkim M amą i Ż oną na pełny etat. Ma dwóch pełnoletnich już synów, rozkapryszoną nastoletnią córkę i cudownego faceta za Męża, dla którego uwielbia gotować. Teraz z racji tego, że zachorował na cukrzycę, gotuje Mężowi trochę inaczej i przepisy na te dania również zamieszcza na swoim drugim kulinarnym blogu pt. Słodka Choroba
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew, a ja z siostrą ważę sól i zajadam słodkawe głębie z kapusty. Z naszego pomagania czasem nie było wiele pożytku, ale ten czas i te chwile spędzone razem – bezcenne… Niedzielne przedpołudnie. Wszyscy szykujemy się do kościoła, wybierając odświętne ubrania. Tylko(...)niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne wypieki, gotowała wspaniałe – zawsze dwudaniowe obiady i dbała o każdy posiłek. Odnalazłam jednak jeden smak ściśle związany z babcią. Jeden smak, jeden zapach mieszkający w szczelnie zamkniętych słoikach z gumką. W piwnicy
Wędrówki po kuchni