kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:125/167)

Gołąbki z kaszą gryczaną i kozim serem 102

pieprzu kasza gryczana w woreczkach 100 g sera koziego sałatkowego kapusta Maggi koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania: Kaszę ( 1 woreczek) ugotuj w wodzie z dodatkiem Maggi (2 łyżki)- wystudź. Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka, zalej gorącą wodą i chwilę pogotuj.Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać). Wybierz te najładniejsze(...)liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu. Zalej je gorącą wodą z koncentratem, przykryj liściem i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pierogi z młodą kapustą, koperkiem - nowalijki 195

Zalać wrzącą wodą, posolić (ok. 1 małej łyżeczki) ugotować do miękkości. Gdy jest już miękka zlać, ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pociętą w kosteczkę cebulę, zeszklić, dorzuć odsączoną kapustę. Smażyć ok. 10-15 minut mieszając, pod koniec dodać świeży pocięty koperek doprawić do smaku, odstawić. ciasto na pierogi Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Zrobić po środku wgłębienie(...)być gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć szklaną koła, na środek ułożyć nasz farsz i dokładnie pieroga skleić. Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok. 2 minut. Podawać podsmażoną na rumiano cebulką oraz świeżym koperkiem. Pierogi są pyszne, lekkie i  pełne wiosennego aromatu. Smacznego

Basia w kuchni
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 176

Witajcie :) Dzisiaj coś z brokułami :) Zapewne większość z Was lubi brokuły. To niezwykłe warzywo, a przy tym bardzo zdrowe :) Poniżej kilka ciekawych informacji : BROKUŁ: Podobnie jak brukselka i kapusta - należą do roślin kapustnych. Brokuły (a raczej zawarte w nich substancje) chronią przed anemią, wrzodami żołądka, oddziałują na wzrok i regulują poziom cukru we krwi. I kalafior i brokuł swoje antynowotworowe(...)nowotworem prostaty, piersi, jelita grubego czy płuc. Badania dowodzą również, że związki obecne w brokułach i kalafiorze chronią przed toksycznym działaniem substancji używanych przy chemioterapii. Ważne jest, aby nie gotować warzyw zbyt długo, ponieważ drogocenne substancje są bardzo nietrwałe i wysoka temperatura może je zniszczyć.  info z : Katsuumi Podsumowując powyższy tekst należy często sięgać po brokuła i mu podobne

vegetanie
Golonka gotowana w warzywach 225

czerwona słodka papryka w proszkususzony majeraneksólWYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minutprzygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania cala golonka byla zanurzona.Zalac woda ,posolic i gotowac okolo 3-3,5 godziny.Dodac przyprawy :listki laurowe,pieprz ziele angielskie i gozdziki.Mieso jest miekkie,gdy odchodzi od kosciumyc,obrac warzywa.Dodac(...)papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWE PALUCHY RYBNE 193

Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-) Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty (przepis TUTAJ)  albo jako przekąska na zimno.Składniki:1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony)3 marchewki1 pietruszkakawałek selerałodyga selera naciowegobiała część pora2 jajkabułka tartakajzerka1 cebulaziele angielskieliść laurowykopereknatka(...)mąki (do zagęszczenia sosu)olej do smażeniaWykonanie:W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie

Walijskie Pichcenie
gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... 208

sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę dużą kapustę obgotować we wrzątku, zdjąć liście, usunąć twarde zgrubienie na liściu i nakładać farsz i ciasno zawijać na 6 łyżkach masła klarowanego podsmażyć gołąbki na 2 łyżkach masła klarowanego zeszklić na złocisto(...)płynie do smaku, kucharkiem i zagotować do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody na większym ogniu co jakiś czas mieszając z tej ilości wyszły mi 24 gołąbki, użyłam 8 gołąbków resztę w 3 porcjach ZAMROZIŁAM

W Mojej Kuchni Lubię
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 229

się podczas ich konsumowania. Przecież nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie); Krokiety z kapustą i grzybami; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne); Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną(...)smażenia! Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki prażonej cebulki 4 plastry żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 jajo natka pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego do gotowania kaszy + 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do panierowania Żółty ser kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Gotujemy ok. 20 min. przepłukaną kilka razy zimną wodą kaszę jaglaną (aby pozbyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak przygotować kutię? 203

grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie może w nim zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, postnego bigosu oraz ryby po grecku. W wielu częściach kraju, zwłaszcza tych wschodnich, sporą popularnością cieszy się też kutia. Co to za danie, skąd przybyło i jaki(...)masy makowej, 5 łyżek słodkiej śmietanki, szklanka miodu, pół szklanki rodzynek, łyżka skórki pomarańczowej, ¾ szklanki różnego rodzaju orzechów (w tym migdałów). Sposób przygotowania: Dzień wcześniej trzeba namoczyć pszenicę. Przed gotowaniem odsączyć ją z wody. Gdy będzie już odpowiednio miękka, zostawić do przestygnięcia w chłodnym miejscu. Wolisz samodzielnie przygotować mak? Czas gotowania się pszenicy to doskonały moment na sparzenie go wrzątkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podsumowanie roku na balkonie – Karo In The Garden 261

Listopad. Zima za pasem. I pierwszy śnieg niebawem… Jeszcze nie spadł, ale nocami temperatura osiąga już ujemne wartości. Za chwilę pora zrobić jesienne porządki na

Karo in the Kitchen
Mój bigos 183

Najlepszy bigos robi mój tata (chociaż zdarza się za tłusty), ja przygotowuję go rzadko (zazwyczaj na święta), jednak tym razem wszyscy wokół rozmawiali o bigosie, więc

NA MOIM TALERZU
Gołąbki 187

biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko ok.  5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu we wrzątku ok. 1- 2 minuty(...)następnie końce zawinąć pod spód. Przygotować drugi garnek z wrzątkiem. Na dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku

Na słodko lub wytrawnie
KOTLECIKI JAJECZNE Z SZYNKĄ 168

Składniki: 6 jajek 1 czerstwa bułka średnia cebula ok. 4 plastry szynki bułka tarta 1 łyżka musztardy pieprz sól przyprawa do jajek tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pięć jajek gotujemy na twardo.Bułkę moczymy w wodzie i dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy w kostkę. Ugotowane jajka drobno siekamy. Do jajek i szynki dodajemy namoczoną bułkę(...)mieszamy. Dłonią nabieramy porcję i spłaszczamy formując kotlety. Na koniec kotleciki obtaczamy w bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Kotlety podajemy z ryżem, keczupem i surówką z kapusty pekińskiej i papryki. Zdjęcie pochodzi z przyślij przepis wyd. specjalne "Sycąca kuchnia zimowa" Kotleciki wielokrotnie robione tylko brak zdjęcia własnego, a na prośbę wstawiam przepis dlatego wyjątkowo posługuję się skanem

Ciastka - domowe słodkości
Nadziewane muszle makaronowe 318

czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo bo 12 minut i jedna muszla mi pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut i po tym czasie sprawdzić Gdy makaron się gotuje, obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem(...)mnie termoobieg) na 200 stopni i wkładamy muszle na środkową półkę. Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się stopi Można podać z surówką z białej  lub pekińskiej kapusty Na zdrowie :) Biorę udział w akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ruskie pierogi z boczkiem 182

narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje się z niego tzw. falbanki. Ruskie pierogi obok pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną(...)żeby ziemniaki były podeschnięte, a twaróg zgliwiały. Składniki na farsz: 1 kostka twarogu tłustego 4 ziemniaki sól morska do smaku Kamis 6 plastry wędzonego boczku 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rozgrzewająca zupa-krem 199

nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki(...)cayenne, lubczyk - świeża nać pietruszki Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę i selera kroimy w większą kostkę, cebulę zaś na pół. Zalewamy 1,5l wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu

Sajkofanka smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję