kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:94/167)

C - Jarzynowa zupa na winie;) 180

kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy, kukurydzę,groszek i koper oraz doprawiając przyprawami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 147

przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek wrzątku 5 łyżek oleju rzepakowego 3/4 łyżeczki soli Farsz: 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka kapusty kiszonej (wcześniej należy ją obgotować przez godzinę w wodzie, odcedzić i posiekać) 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej(...)przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody, tak by była sypka. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim drobno posiekany czosnek oraz cebulkę. Dodaję pokrojone pieczarki oraz przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez

Mango Papaja
Barszcz prawie ukraiński 256

łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę

Jemy Pijemy
Kapuśniaki 170

sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się.. Kociołek smaków ma w swojej ofercie(...)roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć

Moje domowe kucharzenie
Zanim ugotujesz zupę. Kilka prostych wskazówek aby zawsze była idealna. Przepis na bulion warzywny, wywar z włoszczyzny podstawą 697

zawierają one  Glutaminian Sodu ). Ja dosyć niedawno dowiedziałam się, że jest książkowa zasada gotowania wywaru na zupę. Dziecinnie prosty przepis na aromatyczną zieloną zupę. Kilk Od tej chwili moje zupy są bardzo aromatyczne i pełne smaku. Zacznijmy od:  wywar z włoszczyzny bez kapusty. Przepis jest na cały garnek, czyli ok 2 l przepysznej bazy na zupę

IzaGotuje
Kebab 189

cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać. Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy .  Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok

Eli Gotowanie
Seler w postaci kotleta :) 143

selera z kaszą jaglaną, soczewicą i surówką. Selerowy kotlet z kaszą jaglaną : (4 osoby) Składniki : 1 średni seler 1 szklanka kaszy jaglanej soczewica, my użyliśmy gotową z puszki kapusta pekińska 1 pomidor kukurydza konserwowa 2 gałązki selera naciowego kilka oliwek szczypiorek papryczka chili oliwa z oliwek limonka pieprz, sól, ostra papryka Seler : Seler kroimy na krążki grubości(...)oliwek.  Kasza jaglana : Jedną szklankę kaszy jaglanej najlepiej ugotować według wskazań na opakowaniu. Pod koniec gotowania wsypujemy 1/2 puszki soczewicy. Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe :)  Polecamy częste jedzenie kaszy jaglanej, jest niezwykle zdrowa a przy tym smaczna. Surówka : Szatkujemy kapustę pekińską, dodajemy kukurydzę konserwową ile chcecie :), kilka oliwek. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę, pomidora również. Wszystko

vegetanie
Kapusta kiszona z grzybami leśnymi 203

Jak wiadomo są osoby, które nawet wodę w garnku przypalą. Niektórzy narzekają na brak czasu. A ja dla takich osób mam do zaproponowania kiszoną kapustę z

Ala piecze i gotuje
Kotlet schabowy w cieście 135

Dzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego

Eli Gotowanie
Gołąbki z kaszą 193

sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę umyć i rozdzielić na liście. Każdy z liści wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty. Wodę zostawić, bo będzie później potrzebna. W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać vegetę i woreczki z kaszą. Gotować do miękkości (czyli około 14 minut). Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą

Passions hobbies life
Gołąbki wegetariańskie 425

białka, jakim jest soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek (1 główka średniej wielkości)1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli)pieprz(...)małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy bulion i wsypujemy najpierw soczewicę i po 5 min. ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-).Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody

kuchcikownia
Szpecle – Spätzle 164

kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.” A smak? Spróbujcie sami. To bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu.     Składniki(...)odwróconą stronę tarki, aby mi nie spływało. Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą małe, nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Gotowe szpecle przekładamy, najwygodniej sitem metalowym, do zimnej wody i hartujemy.Sposób podania szpecli zależy od gustu. Na słodko, z owocami

mojewypiekiinietylko
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 204

ziarenka do podania: u nas tym razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy(...)moment, kiedy w całym domu pachnie nieziemsko!!! Blendujemy podpieczone warzywa razem z marchewką z wywaru i bulionem ( tu kontrolujemy płynną ilość. Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby ). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego

Wypisz Wymaluj
Chiński makaron z warzywami. 152

Witajcie kochani :) Dzisiaj piątek, więc nie należy zbyt dużo spędzać czasu w kuchni. Przecież zaczyna się weekend i każdy raczej myśli o przyjemnościach np. wieczoru ;) a nie długim gotowaniu po męczącym tygodniu. Na to czas jest w sobotę lub niedzielę, jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie na weekend. Nasza propozycja na dzisiaj to Chow Mein z warzywami i sojowym sosem grzybowym. Wspaniała(...)dusimy na średnim ogniu, możemy delikatnie podlać wodą. Kiedy warzywa duszą się kroimy paprykę w słupki, kapustę szatkujemy na drobne włókna, a chili siekamy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej. Teraz wstawiamy jajka do gotowania i po zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie

vegetanie
Bigos z młodej kapusty 190

Młoda kapusta to sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym można kupić od maja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie(...)wlewamy olej i szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę startą na tarce, liść laurowy, wlewamy bulion/wodę, wino i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, w międzyczasie 2 razy mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Kluski śląskie 146

dziurką na sos. Miękkie, puchate i spróbuj zrobić inaczej niż na Śląsku, to zaraz wyrusza krucjata pod sztandarem modrej kapusty i rolady. U mnie w domu kluski śląskie zawsze robiła babcia albo mama. Nawet jak kilkanaście lat temu zaczęłam gotować, omijałam to ustrojstwo szerokim łukiem, bo znając siebie, pewnie bym coś dodała, a to jak wiadomo w przypadku klusek, zdrada

ladykitchen
Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 171

krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka(...)pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre  ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa,paprykę słodka i ostrą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Smacznego

Viola cooks with passion
Świeża kapustka - pomidorowa. 114

kroimy w drobna kosteczke i podsmażamy na oliwie. Kiełbase kroimy w półplasterki i również podsmażamy na oliwie. Kiedy kapusta jest już miękka doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli woda wyparowała to dolewamy odrobine i jeszcze chwile gotujemy. Wrzucamy kiełbase i cebulke a na samym końcu posiekany koperek. Podajemy z ziemniakami albo z pieczywem

Radość kipiąca uśmiechem.
Bigos z wolnowaru 178

boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory  kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i  przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin

Moje domowe kucharzenie
Zupa z bobem 285

litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy bulion będzie gotowy włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko marchewkę;) Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa gołąbkowa 2158

garnku z nieprzywierającym dnem). Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy startą na tarce marchew i posiekaną kapustę. Smażymy jeszcze chwilę. 2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent ryżu.  3. Na koniec dodajemy

Szefowa kuchni
Ryż smażony z kapustą 158

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej posiekaną kapustę ,zalewamy bulionem (100 ml) i dusimy na wolnym ogniu około 10 min. Następnie dodajemy ryż ,zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy do momentu ,gdy ryż będzie miękki. Nadmiar płynu odparowujemy ,dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i smażymy

R'n'G Kitchen
szybkowar-gołąbki z młodej kapusty z mięsem z szynki,ryżu,musztardy,koperku w pomidorach... 179

mięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło

W Mojej Kuchni Lubię
zupa krem z młodej kapusty 121

macierzanka Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut.  W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać

królestwo garów
Sałatka na zimę z białej kapusty i pieczarek. 297

wykonania : Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić w cienkie paseczki lub talarki. Poszatkowaną kapustę , cebulę oraz marchewkę wsypać do dużego naczynia i dokładnie wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i ugotować w małym garnku, a następnie odcedzić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie

Przepisy i porady kulinarne
Wieprzowina z woka 284

zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok.Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko wymieszać, wlać sos i gotować ,stale mieszając, od chwili zawrzenia, na zmniejszonym ogniu  jeszcze 1 minutę.Podawać z ryżem. Ja podałem z roladkami z kapustą

Kulinarny karnet Christophera
Zupa jarzynowa z kapustą, pomidorami i papryką 278

wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne paski. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso,  zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek (świeży lub suszony

głodny alergik
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami 188

takie połączenia albo jest ciekawy jak smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania.    Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach * plasterki gotowanej kukurydzy Sos : * 4 łyżki oliwy * papryka czerwona mielona * ulubione zioła * opcjonalnie czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Składniki sałatki pokroić wedle uznania

Magiczne Życie Marty
Kapusta. Grzyby. Kasza jaglana. Gołąbki z kaszą i świeżymi grzybami. 241

jednej główki kapusty zrobiłam 2 rożne rodzaje kapuścianych zawijasów. Zaletą zrobienia gołąbków jest to, że nawet z 1 główki kapusty wychodzi ich cały garnek więc kiedy już się zbiorę to potem przez 2-3 dni nic innego nie muszę gotować :) Nie lubisz zawijanych gołąbków ? Zobacz przepis na Gołąbki oszukańce   ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza