odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając. 4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą
NA MOIM TALERZUZupa ze słodkiej kapusty...Kawałki słodkiej, białej kapusty.Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków.Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym.O delikatnym aromacie majeranku i papryki.Zapraszam!Składniki:1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g);200 g koncentratu pomidorowego;5 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;2,5 litra(...)pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki.Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.Po tym czasie
Gospodyni Miejskabekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać! Składniki: 2 filety z kurczaka 10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach 1/2 kg ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy przez dwie minuty i odcedzamy *** *** Do ciepłych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz łyżkę oleju, mieszamy. Posypujemy przyprawami (po około pół łyżeczki z każdej przyprawy) i ponownie mieszamy *** *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia
Blog z Apetytemkonserwowych ogórków 2-3 szt gotowanych ziemniaków majonez - do smaku zieleni - do smaku Wykonanie Mięso z kurczaka drobno posiekać, dodać ogórki i ziemniaki (wszystkie starte na drobnej tarce) , dodać posiekane zioła i majonez, wymieszać .Partiami tworzyc kotleciki z utworzonej masy. Podawać na ciepło.:)u mnie z marchewka i surowką z kiszonej kapusty
w mojej kuchniwrzacakuchnia.pl W drodze do kuchni i restauracji przechodzimy obok basenu, w którym woda jest z ujęcia głębinowego.. no, ale popływamy później... Po dniu pełnym wrażeń, w końcu przystępujemy do gotowania... ale najpierw łyk nalewki pigwowej, przygotowanej przez Grześka Miśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem. Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową
królestwo garówGrzyby shimeji to poza shiitake i enoki najpopularniejsze grzyby w kuchni azjatyckiej, szczególnie często jedzone w Japonii. Dzięki uprawom hodowlanym coraz częściej możemy spotkać je w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś gdy nie byłam jeszcze właścicielką cudownego wynalazku , jakim jest szybkowar, przygotowywałam gołąbki partiami w mikrofali. Czas gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło(...)oleju kokosowego. Odstawić do przestygnięcia. Kapustę obrać , tzn. oderwać delikatnie całe liście. Te lepsze umyć, ściąć delikatnie zdrewniałe części od strony głęba i obgotować kilka minut we wrzątku. Przy kapuście starszej- włoskiej , nacinam liście przy głębie, poluzowuję delikatnie i zdejmuję ostrożnie warstwami, żeby ich nie podziurawić. Przy młodej liście nie są jeszcze tak zwarte, więc jest trochę łatwiej. Miękkie liście
Smaczne Zdrowegdyż zawierają one Glutaminian Sodu ). Ja dosyć niedawno dowiedziałam się, że jest książkowa zasada gotowania wywaru na zupę. Chętnie się nią z wami podzielę. Odkąd znam ten przepis moje zupy są bardzo aromatyczne i pełne smaku. Zacznijmy od wywaru z włoszczyzny bez kapusty. Przepis jest na cały garnek, czyli ok 2 l przepysznej bazy na zupę lub sos. Składniki
IzaGotujePodsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko. Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewypokrojoną na krążki. Gotować do miękkości marchwi. Wyjąć seler, pora, pietruszkę i połowę talarków marchwi. Lekko schłodzony kalafior zmiksować z połową marchwi. Do zmiksowanych warzyw dorzucić ugotowane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać też wodę z gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym. ----- Podobne: Kapusta z grochem Kapusta
Weekendy w domu i ogrodzieoleju smażymy warzywa razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne
R'n'G KitchenGoji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź świeża papryczka chilli do wyboru: około 20-30 g liści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść grubo poszatkowanej naci pietruszki opcjonalnie po 2 płatki nori na porcję Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować makaron przez 4-7 minut, by był ugotowany ale nie rozgotowany 2. Przełożyć makaron do miseczek i dodać olej sezamowy
KreatywnePinyGołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić wcześniej i doskonale smakuje odgrzewana.SKŁADNIKI 1 główka średniej kapusty3 woreczki ryżu1 kg mięsa z łopatkisól , pieprz , przyprawy2 cebule2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietanypasta pomidorowa do sosukostka rosołowaWYKONANIEKapustę podgrzewamy(...)liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę. Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy
W kuchennym oknie Ewywłożyć do wkładu do pary marchew młodą, małe ziemniaki młode oskrobać, opłukać i do wkładu włożyć z ćwiartki młodej kapusty usunąć głąb, opłukać id o wkładu włożyć wkład ustawić na garnku z odpowiednią ilością wody i pod przykryciem gotować z 30-35 minut na talerzu popieprzyć i jak lubisz to można posolić - ja nie solę..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię