kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:50/167)

GŁĄBKI - jak zrobić smaczne gołąbki 519

Przygotowuję je tak jak moja babcia i mama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis.  SKŁADNIKI : 1 duża kapusta ( około 2 kg ) 0,5 kg ryżu 700 g mięsa mielonego, mieszanego 2 cebule 2-3 łyżki smalcu z mięsem ( lub tuszonki ) 5 ząbków(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głęba. Liście napełnić farszem i zwinąć. Przykryć farsz brzegami kapusty, złożyć boki i zwinąć. Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonymi pozostałymi liśćmi kapusty. Wlewamy wodę wymieszaną z jarzynką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po 30 minutach wlewamy wymieszany przecier z odrobiną wody. Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 177

minutach udka i ziemniaki powinny być przyrumienione i gotowe. W czasie kiedy ziemniaki i gęsie udka dochodzą w piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Do ugotowanej kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulę, miód, sól, pieprz, skrapiamy octem i olejem, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pestki granatu

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 205

pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone

Moniki Smakołyki
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 231

wodę z moczenia grzybów ( w razie potrzeby dodać zimnej wody - woda powinna zakrywać kapustę z dodatkami, ja dodałam około 1 l wody) i gotować na średnim ogniu do miękkości.Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić na sicie i albo bardzo drobno posiekać albo zmielić w maszynce do mięsa używając nakładki z dużymi oczkami (ja mieliłam). Zmielony/posiekany farsz przyprawić

Gospodyni Miejska
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 233

mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody. Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cebuli. Teraz

Uwaga Babcia Gotuje
Kapuśniak z młodej kapusty 139

pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć ściągamy szumowiny i wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru. Gotujemy całość do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie.  Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso

Qchnia po prostu
Łazanki z karczkiem i słodką kapustą 164

wody i dusić do miękkości około 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać cebulę. Kapustę pokroić nożem, można tez oczywiście ja zszatkować ale my wolimy jej większe kawałki, więc nóż jest ok. Wrzucić do garnka na osolony wrzatek i gotować do miękkości ...około 20-25 minut. Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe wystarczy je tylko połączyć,podgrzać

Gosia gotuje
Bigos ze słodkiej kapusty 160

angielskie (rozgniecione)  oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy.Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty  jest

mojewypiekiinietylko
Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach 1386

czarnuszka  natka pietruszki  1/2 puszki kukurydzy  1/2 puszki fasolki czerwonej  3 jajka  3 płaty marynowanej papryki  1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej  Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno. Majonez mieszamy z musztardą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
bigos z białą i chrzanową musztardą 168

wodą i moczyć kilka godzin kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta słodko-kwaśna 294

kostkę, szklimy na złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drugie życie kapusty z grzybami 175

Wykorzystuję  gotowanie na Wigilię i przygotowuję cały gar kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs, kluch na parze, robiąc łazanki z kapustą czy wszelkiego rodzaju ,, bigosy". Specjalnie nazwę bigosy biorę w cudzysłów bo raczej prawdziwymi bigosami one nie są ( wg mnie bigos musi mieć odpowiednio urozmaiconą wkładkę

Buniabaje w kuchni
Surówka z czerwonej kapusty 141

Zastanawia mnie czy ją robimy w taki sam czy inny sposób. Surówka z czerwonej kapusty Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki. Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej. Ostatnio robiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis. Serwuję ją do każdego mięsa. Najbardziej smakuje(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej (średniej wielkości) 1 mała biała cebula 1 średnie jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soli Kapustę kroimy w drobne plastry. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez 5 minut. Studzimy. Cebulę kroimy w małą kostkę

mecooks
Łopatka w kapuście 156

pokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka.  Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej. Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej kapusty i smak łopatki

Kuchcik gotuje
Bigos z młodej kapusty 165

papryki 4 ziela angielskie Sól Pieprz Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy w drobne piórka. Przekładamy do garnka i podlewamy ok. 750 ml wody. Gotujemy do zmniejszenia objętości. Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy

VioletoweKucharzenie