kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:43/167)

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą jaglaną 127

Składniki:  1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz cukier Sposób przygotowania: Z kapusty wycinamy głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut . Kapustę wyjmujemy(...)pieprzem . Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka. Układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą , doprawiamy do smaku sola i Vegetą . Gotujemy około 30-40 minut . Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy przelewamy do garnka , dodajemy koncentrat pomidorowy , zagotowujemy . Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem . Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym

Bajeczna Kuchnia
Schab pieczony w kapuście kiszonej 188

żołądek dopiero wraca na swoje miejsce. Trzeba się więc wziąć w garść i szybko zregenerować. A nie ma na to nic lepszego, niż tłuste mięsko i kapusta kiszona :) Zapraszam do gotowania potrawy z cyklu "chłopskie jadło" ! :) Składniki (dla 3 osób): 300 g schabu 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru

My Culinary Art
Tradycyjny kapuśnaik 180

zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy  dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 małarozmaryn św.1 gałązkę tymianek(...)było  łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy - gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru )- gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie, liść laurowy oraz

Basia w kuchni
Młoda kapusta duszona w śmietanie 161

zagotować. Kapusta mięknąc odda sporo wody, także nie ma sensu więcej jej wlewać. Gdy kapusta zmięknie wlać kubek śmietany, wymieszać dokładnie całość, przykryć garnek i gotować do miękkości około 20 minut gdy kapusta jest miękka doprawić solą, octem, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać posiekany koperek. Kapusta jest pyszna, bez zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak z włoskiej kapusty. 158

wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy(...)uniwersalnej, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2-2,5 litrami wody. Gotujemy 45 minut, następnie dokładamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Kapustę i por drobno kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do zupy dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie i koperek, zagotowujemy i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Mięso obieramy

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 105

być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką.  Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby i wodę, w której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście.  Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich rozwałkowujem y ciasto

Kardamonovy
Trochę zapomniany już smak gołąbków 220

jakoś kilka dni temu zaczęło mi się chcieć właśnie gołąbków. Taka moja mała zachcianka. No i cóż miałam zrobić? Gołąbki oczywiście :D Niestety skutecznie zniechęcał mnie proces gotowania całej główki białej kapusty i kombinowałam co by tu zrobić, żeby gołąbki jednak zjeść, a się nie narobić ;) Olśniło mnie na targu, kiedy oglądałam dorodne główki w różnych rozmiarach i kolorach. Włoska(...)pieprz oraz majeranek i dokładnie wyrabiamy - najlepiej dłońmi.Z kapusty delikatnie oddzielamy wierzchnie liście, które dokładnie płuczemy. (W razie konieczności dwa zewnętrzne odrzucamy.) W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną i posłodzoną wodę (ja dałam 3/4 łyżeczki soli i tyle samo cukru). Na wrzątek wrzucamy po 3-4 liście i gotujemy po 5 min. Obgotowane liście osuszamy i delikatnie ścinamy

Ratunku obiad
FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 154

smażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Kapustę kiszoną szatkujemy, jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulkę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W misce

Walijskie Pichcenie
Gołąbki bez zawijania 160

reklamie fixu i od razu wiedziałam, że to rozwiązanie dla mnie. Przygotowanie takich gołąbków jest szybsze, a smakują równie dobrze jak te klasyczne. Składniki: główka kapusty pekińskiej 500g mięsa mielonego 400g kapusty kiszonej (może być z dodatkiem grzybów, fajnie podkręcają smak) szklanka ryżu (suchego) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżeczka majeranku  1 łyżka mąki 1 jajko sól(...)Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku.  Brytfannę lub blaszkę wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy formujemy kotlety i podsmażamy je z obu stron, gotowe układamy w naczyniu wyłożonym kapustą. Wodę

Gotowanie i blogowanie
Potrawka z czarnego ryżu, młodej kapusty, szparagów, kurczaka i sera 150

oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie

Mango Papaja
Bigosik ze świeżej kapustki 175

mąki pszennejsól,pieprz do smakuKapustę drobno poszatkować lub pokroić, włożyć do garnka. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. Włoszczyznę drobno posiekać. Do kapusty dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę. Zalać wodą i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić(...)patelni. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie, następnie dodać mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i jeszcze chwilkę wszystko razem gotować

Monia miesza i gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 227

ocet winny, sól, pieprz, odrobina cukru 1 łyżka majonezu WYKONANIE Kapustę siekamy, lub ścieramy na szatkownicy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykryła kapustę).  Dodajemy cukier, sól i ocet, gotujemy tak długo, aż osiągniemy pożądaną miękkość kapusty. Odcedzamy i przekładamy do salaterki. Ciepłą przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą, octem i odrobiną cukru oraz majonezem. Podajemy na ciepło

W kuchennym oknie Ewy
młoda kapusta na boczku, łopatce i białej kiełbasie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 177

szklanki wody i gotować z 30 minut na średnim ogniu pod koniec gotowania doprawić kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie i wsypać posiekany koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczna kapusta na obiad czy na kolację.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem 243

Pyszna i prosta suróweczka do obiadu ze świeżych warzyw prosto z mojego warzywniaczka. Kapusta, marchewka i koperek - takie proste surówki są najlepsze:)składniki:1/2 główki dużej

Monia miesza i gotuje
Dorsz gotowany na parze 298

jakiegoś czasu miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :)Dorsz gotowany na parze:Składniki:duży filet z dorszacytrynakoperekWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków.2. Kawałki dorsza(...)zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości.Surówka z kiszonej kapusty:Składniki:woreczek kiszonej kapustyduża marchewkaszczypiorek2 łyżki oliwy/olejułyżeczka cukrupieprzWykonanie:1. Kapustę odcisnąć i pokroić.2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek pokroić

Pasja Smaku