zagotować. Kapusta mięknąc odda sporo wody, także nie ma sensu więcej jej wlewać. Gdy kapusta zmięknie wlać kubek śmietany, wymieszać dokładnie całość, przykryć garnek i gotować do miękkości około 20 minut gdy kapusta jest miękka doprawić solą, octem, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać posiekany koperek. Kapusta jest pyszna, bez zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy(...)uniwersalnej, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2-2,5 litrami wody. Gotujemy 45 minut, następnie dokładamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Kapustę i por drobno kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do zupy dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie i koperek, zagotowujemy i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Mięso obieramy
Rozpustne gotowaniebyć gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką. Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby i wodę, w której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście. Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze części. Z każdej z nich rozwałkowujem y ciasto
Kardamonovyjakoś kilka dni temu zaczęło mi się chcieć właśnie gołąbków. Taka moja mała zachcianka. No i cóż miałam zrobić? Gołąbki oczywiście :D Niestety skutecznie zniechęcał mnie proces gotowania całej główki białej kapusty i kombinowałam co by tu zrobić, żeby gołąbki jednak zjeść, a się nie narobić ;) Olśniło mnie na targu, kiedy oglądałam dorodne główki w różnych rozmiarach i kolorach. Włoska(...)pieprz oraz majeranek i dokładnie wyrabiamy - najlepiej dłońmi.Z kapusty delikatnie oddzielamy wierzchnie liście, które dokładnie płuczemy. (W razie konieczności dwa zewnętrzne odrzucamy.) W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną i posłodzoną wodę (ja dałam 3/4 łyżeczki soli i tyle samo cukru). Na wrzątek wrzucamy po 3-4 liście i gotujemy po 5 min. Obgotowane liście osuszamy i delikatnie ścinamy
Ratunku obiadsmażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Kapustę kiszoną szatkujemy, jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulkę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W misce
Walijskie Pichceniereklamie fixu i od razu wiedziałam, że to rozwiązanie dla mnie. Przygotowanie takich gołąbków jest szybsze, a smakują równie dobrze jak te klasyczne. Składniki: główka kapusty pekińskiej 500g mięsa mielonego 400g kapusty kiszonej (może być z dodatkiem grzybów, fajnie podkręcają smak) szklanka ryżu (suchego) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka mąki 1 jajko sól(...)Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku. Brytfannę lub blaszkę wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy formujemy kotlety i podsmażamy je z obu stron, gotowe układamy w naczyniu wyłożonym kapustą. Wodę
Gotowanie i blogowanieoliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie
Mango Papajamąki pszennejsól,pieprz do smakuKapustę drobno poszatkować lub pokroić, włożyć do garnka. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. Włoszczyznę drobno posiekać. Do kapusty dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę. Zalać wodą i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić(...)patelni. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie, następnie dodać mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i jeszcze chwilkę wszystko razem gotować
Monia miesza i gotujeocet winny, sól, pieprz, odrobina cukru 1 łyżka majonezu WYKONANIE Kapustę siekamy, lub ścieramy na szatkownicy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykryła kapustę). Dodajemy cukier, sól i ocet, gotujemy tak długo, aż osiągniemy pożądaną miękkość kapusty. Odcedzamy i przekładamy do salaterki. Ciepłą przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą, octem i odrobiną cukru oraz majonezem. Podajemy na ciepło
W kuchennym oknie Ewyszklanki wody i gotować z 30 minut na średnim ogniu pod koniec gotowania doprawić kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie i wsypać posiekany koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczna kapusta na obiad czy na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna i prosta suróweczka do obiadu ze świeżych warzyw prosto z mojego warzywniaczka. Kapusta, marchewka i koperek - takie proste surówki są najlepsze:)składniki:1/2 główki dużej
Monia miesza i gotujejakiegoś czasu miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :)Dorsz gotowany na parze:Składniki:duży filet z dorszacytrynakoperekWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków.2. Kawałki dorsza(...)zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości.Surówka z kiszonej kapusty:Składniki:woreczek kiszonej kapustyduża marchewkaszczypiorek2 łyżki oliwy/olejułyżeczka cukrupieprzWykonanie:1. Kapustę odcisnąć i pokroić.2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek pokroić
Pasja Smakupół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina Przygotowanie Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości. Mięso pokroiłem w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso włożyłem poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane
R'n'G Kitchenbułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego 1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być ale ja go lubię) Wykonanie Kapuste kroję i gotuję. Pieczarki i cebule kroje i podsmażam . Po ugotowaniu kapusty mocno ją wyciskam , dodaje podsmażone pieczarki i cebulę ,kminek,sól,pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje bułkę tartą.Jeszcze raz mieszam i przepuszczam przez maszynke
Eli Gotowaniepatelni wytopić słoninę, dodać pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek i na średnim ogniu smażyć 5 minut. Kapustę pociąć na mniejsze kawałki i dodać na do boczku. Zasmażać razem przez ok. 3 minuty, po czym dodać dwie łyżki wazowe gotującego się w drugim garnku bulionu, wymieszać(...)przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Z bulionu wyjąć żeberko, a dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryć i gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać zasmażoną kapustę z patelni i mięso oskubane z żeberka. Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego
W SMAK