kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:39/167)

Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 175

jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  i doprawić pieprzem.  Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , przełożyć(...)godzin  - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć parówki i grzać jeszcze ok 1 h.   Ułożyć mięso, kiszoną kapustę, cebulę na półmisku i skropić wytworzonym  sokiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami i musztardą. Smacznego

Stare Gary
Gołąbki - wersja light 189

PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ryż gotujemy wg zaleceń producenta. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Z główki kapusty odrywamy liście, odcinamy twarde końcówki.Liście kapusty wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, odsączamy na sitku. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy mięso i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą(...)Zalewamy wodą tak aby pokryć gołąbki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i dusimy pod przykryciem przez 70 minut. 4. Gołąbki przekładamy do innego garnka. Wodę z gotowania przecedzamy przez sitko, a następnie dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy gołąbki i dajemy im "odpocząć" przez 15 minut. Gotowe

My Culinary Art
Kapuśniak Carlo 131

paseczki, podsmażyć, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dobrze roztrzepać trzepaczką z jajkami i koncentratem pomidorowym. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do mięsa pod koniec gotowania. Połączyć z kapustą i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki

Camilla w kuchni
Zupa z nowalijek 129

targowisku więc zupa z nich to nasze danie ulubione o tej porze roku. Składniki wędzona kość schabowa 4 marchewki 2 pietruszki mały seler 2 pomidory malinowe mała główka kapusty włoskiej kilka młodych ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy koperek sól pieprz śmietana do zup 8 szt buraczków z botwinki 150 g żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie   Do garnka włożyłem(...)pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę. Zupa

R'n'G Kitchen
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 162

jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarszkilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierFarsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebula na oleju(...)partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku. zalepione pierogi czekają na ugotowaniesmażone pierogi z kapusta i grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 182

klarowane masło Przygotowanie gołąbków: Wlewamy do dużego garnka wodę, solimy i wkładamy główkę kapusty tak by zanurzyła się w całości. Doprowadzamy do wrzenia, zwalniamy ogień i gotujemy 5 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy. Dno garnka wykładamy wierzchnimi liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki nabiorą aromatu i nie przypalą się. Kapustę rozbieramy z liści. Farsz: Do miski wkładamy mielone(...)będzie takiej potrzeby. Układamy ścisło w garnku.  Wlewamy niewielką ilość wody i przygotowany wcześniej sos do gołąbków, kilka ziaren ziela, liście laurowe oraz majeranek. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości kapusty, około 1-1,5 godziny na średnim ogniu od czasu do czasu zaglądając do nich. Podawajcie z ziemniakami, sałatą w śmietanie lub mizerią - tak u mnie

Zasmakuj Kuchni
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 195

cebule olej (lub inny tłuszcz) sól      Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), a następnie gotujemy od 45 min do godziny. Kapustę wkładamy do garnka zalewamy wodą (gdy jest bardzo kwaśna warto wcześniej ją wypłukać) i gotujemy około 1 godzinę, odcedzamy, studzimy i dobrze odciskamy wodę. Tak przygotowaną kapustę

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 488

przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w  wodzie, której się moczyły. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę z gotowania, kroimy je drobno. Kapustę dokładnie odciskamy i kroimy w drobne kawałki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się już zeszkli dodajemy kapustę i lekko

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 251

Dzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco czasu. Ja przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję(...)Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Po 45 minutach odcedzamy grzyby i odkładamy do przestudzenia. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy również około 45 minut, następnie przelewamy na durszlak, by obeschła i przestygła. Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebule, kroimy je na drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym

Rozpustne gotowanie
Polędwiczki w sosie śmietankowo- musztardowym 194

czosnek- dusić chwilę pod przykryciem Dodać mieszając śmietanę i musztardę, rozmieszać razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :) Podane z młodą kapustą, fasolką szparagową czy gotowanym groszkiem jest naprawdę świetne.Proponuje też wypróbować z czerwoną kapustą. Przepis pochodzi stąd. mojeGotowanie.pl

Proste Potrawy
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 521

ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu)sól do smakuDzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, a następnego dnia siekamy, ja robię to w szatkownicy. Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, roztartym w moździerzu kminkiem, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną(...)mamy ochoty na ręczne przygotowanie takich makaronowych klusek, można je kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z ciepłą kapustą i grzybami. Smacznego.The post Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka z kapustą zasmażaną 136

Golonkę opaliłam z wystających włosków nad palnikiem. Umyłam.  Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Gotowałam do miękkości golonki na średnim ogniu. W tym czasie nastawiłam kapustęKapustę przelałam delikatnie wodą i posiekałam odrobinę. Na patelni roztopiłam pokrojoną w kostkę słoninkę(...)zrumieniłam na niej pokrojoną cebulę. Na to wyłożyłam kapustę, dodałam liść i ziele. Przykryłam pokrywką i dusiłam do miękkości. W razie potrzeby podlewałam wodą. Pod koniec kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam ją solą, pieprzem i kminkiem. Kapusta w konsystencji delikatnie rozsypywała się. Woda z kapusty ma odparować przed końcem gotowania. Kiedy golonka już się ugotowała wyciągnęłam ją z wywaru

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 191

dodać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki i dobrze zakręcone gotować przez 10 minut. Bajecznie ręcznie wykonane nakładki na słoiki niezmiennie od Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ

Apetyczna babeczka
Sałatka z kurczaka w torebeczkach z tortilli z ziarnami słonecznika prażonymi na oleju rzepakowym 386

omega-3 i dlatego są one bardzo ważne w diecie osób najmłodszych, dorosłych oraz starszych. Każdy ludzki organizm potrzebuje ich do sprawnego oraz zdrowego funkcjonowania. Składniki: 2 liście kapusty pekińskiej 1/2 cebuli 2 łyzki kukurydzy 2 łyzki majonezu sól i pieprz 1 pierś z kurczaka1 łyżka oleju rzepakowego ulubione zioła do panierowania kurczaka 2 łyzki ziaren słonecznika 1 plaster(...)smażymy do momentu az kurczak nie będzie surowy.Jajko gotujemy na twardoKapustę pekińska, cebulę oraz ogórka kroimy drobno, dodajemy kukurydze oraz majonez i przyprawiamy do smaku.Pomidor, jajko kroimy w plastry. Ser Feta w grubsza kostkęNa plackach tortilli układamy sałatkę z kapusty, następnie kurczaka i pomidor, jajka oraz fetę...Na koniec posypujemy oliwkami. Tortille zawijamy

NaKońcuJęzyka
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 493

mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy(...)kefir.   Dodajemy wyrośnięte drożdże . W yrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Farsz: w osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania