kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:30/167)

Domowa kapusta kiszona 205

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)zostawiamy na kolejne dni pamiętając o przyciśnięciu jej (w ten sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki- po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 184

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)zostawiamy na kolejne dni pamiętając o przyciśnięciu jej (w ten sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki- po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty

Basia w kuchni
Gołąbki z koperkiem w sosie pomidorowym 196

kilo boczku świeżego - 2 młode kapusty - pęczek koperku - łyżka soli, pieprzu, majeranku - 2 duże cebule - 2 szklanki ryżu - 3 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki sosu pomidorowego  Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj 15 minut. Ja dla smaku(...)dodatkowo daje 2 liście laurowe.  Kapustę oczyść, wytnij głąba i ugotuj w garnku z osoloną wodą od spodu i góry po około 5-6 minut. Możesz też gotować liście oddzielnie. Kapustę w całości po kilku liściach zdjętych, trzeba ponownie obgotować.  Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na 3 łyżkach oleju, dodaj resztę przypraw. Mięso zmiel. Teraz dodaj przestudzony ryż

Pasje Jolki
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 201

osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula 150 g boczku wędzonego 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz  Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut(...)przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju, następnie dodać cebulkę i boczek. Gdy całość lekko się zrumieni to dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Na sam koniec doprawić solą oraz pieprzem i posypać

Ugotować
Kapuśniak 227

suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły!)  2 łyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka(...)Warzywa pokroić w kostkę -ziemniaki i marchewkę w grubą, resztę warzyw w drobną i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, następnie dodać grzyby z cebulą oraz kapustę kiszoną, wsypać sól i cukier. Gotować 30 minut lub do momentu aż kapusta zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. 4. Na suchej patelni uprażyć mąkę na złoto, przesypać do szklanki, odstawić

Kuchnia Prezydentowej
Lekki bigos na grillowanych bakłażanach 193

gulasz. Zalać 2-3 szklankami wody i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Dodać do mięsa w połowie gotowania i dalej dusić aż kapusta i mięso będą miękkie. Następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i świeżej kapusty razem z kapustą kiszoną, posiekanym czosnkiem

Czerwień i błękit
Kapusta z grzybami 162

ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 15 dkg suszonych podgrzybków 10 szt suszonej śliwki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na dnie garnka układany  kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy za wyjątkiem czosnku, namoczone podgrzybki, śliwki, podsmażoną na oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy, przykrywamy

Gosia gotuje
Bigos z młodej kapusty 132

łyżki masła Sposób przygotowania: Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować prawie do miękkości. Wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę. Kapustę umyć, zszatkować nożem i wrzucić do wywaru po gotowaniu mięsa, dorzucić pokrojone mięso i pokrojone, podsmażone na maśle pieczarki. Dodać sól, pieprz, majeranek i liść laurowy. Dusić około 30 minut, dodać obrane ze skórki pokrojone

Gosia gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą 163

masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić(...)wierzchu sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą w garnku, gdy kasza  zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka. Podawać gorące...Smacznego

Gosia gotuje
Zabielana zupa z młodej kapusty 156

Zabielana zupa z młodej kapusty Zupa , jest nieodłącznym elementem, letnich obiadów , szczególnie w tygodniu i w upały . Oczywiście królują te warzywne , sezonowe jak : szczawiowa , koperkowa, pomidorowa, owocowa i właśnie ta z młodej kapusty . Inne nie przejdą ,zbyt ciężkie na lato Zabielana zupa z kapusty to nic innego, jak lekki kapuśniaczek , delikatny w smaku. Gotowany na kościach drobiowych ,jest też chudy(...)smaku i pokrojoną cebulkę . Gotujemy około 30 minut . Po tym czasie wyciągamy korpusy , obieramy z mięsa ( ja czasami nie wyciągam tylko zostawiam , bo lubię skubać mięsko z kości ) Mięso zostawiamy , kosturki dla psa .Warzywa obieramy , kroimy w dowolne kawałki , wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem z kurczaka . Koniecznie na wrzątek , wtedy kapusta pozostanie ładnie ,żywo zielona Gotujemy ponownie

Ogrodnik w podróży
Tradycyjny barszcz ukraiński 299

kostkę.  Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy(...)zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak aby kapusta lekko zmiękła. Pokrojoną karkówkę układamy w miseczkach i zalewamy gorącą zupą, dekorujemy natką pietruszki.. Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki powinien być, jednogarnkowy, pożywny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 162

Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba i kapusty pozostałej po gotowaniu gołąbków jako pasztet warzywny Pasztet z kapusty i chleba Przepis bierze udział w akcji oraz w akcji

Trzeci talerz
zupa z kapusty kiszononej z kaszą i pieczarkami... 158

majeranek Prymat 2 łyżki skrzydełka zagotować i dodać do wywaru rozdrobnioną włoszczyznę następnie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać kaszę, gotować z 10 minut następnie dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną kapustę kiszoną i gotować z 20 minut na średnim ogniu pod koniec dodać kucharka, pieprz, majeranek i gotować jeszcze z 5 minut podać zupę z obranym mięskiem ze skrzydełek.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki ziemniaczane 155

nasza propozycja na bezmięsne gołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha! Składniki główka kapusty (u nas młoda) 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 3 cebule łyżka masła(...)łyżka majeranku mielona gałka muszkatołowa 200 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca. Cebule siekamy ,szklimy na maśle. Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek

R'n'G Kitchen
Zupa na mleku kokosowym 141

czerwona papryka ·          szklanka groszku (może być mrożony) ·          pół kapusty pekińskiej ·          2 litry bulionu ·          puszka mleka kokosowego (400 ml) ·          sos sojowy(...)paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ilość porcji: 4-6 Koszt wykonania:  ok. 15 zł Czas przygotowania: 1 h Źródło: przepis

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania